Ortadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başlamıştır. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, duygusal ve zihinsel yorgunlara iyi gelmesi, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirmesi, yağ yakımını hızlandırması, zayıflatması yönünde çıkan haberler ne kadar doğrudur? Uzman diyetisyen Turgay Köse tüm sorularımızın yanıtını veriyor.
HURMA VE HURMA SİRKESİNE GENEL BAKIŞ
Hurmanın aşırıya kaçılmadığı sürece meyve olarak yenilmesi, hurma sirkesinin salatalara, karışık turşulara veya yemeklere eklenmesi elbette sağlık açısından sıkıntı yaratmayacaktır. Sonuçta doğal bir besinden bahsedilmektedir. Biz diyetisyenler de içerdiği lifler sayesinde kan şekerini dengelemesi, tatlı ihtiyacını gidermesi, lezzet vermesi gibi özelliklerinden dolayı Ramazan ayı başta olmak üzere tıbbi beslenme tedavisi hazırlarken hurma tüketimini desteklemekteyiz.
BİLİMSEL YAKLAŞIM
Tıbbi literatürler ve araştırmalar için başvurulması gereken ilk durak pubmed.gov gibi bilimsel veritabanları olmalıdır. Buna karşılık insanların google.com gibi çoğunlukla bilimsellikten uzak sayfalara yönelmesi sonucu internet gibi güzel bir kaynak maalesef bilgi çöplüğü haline gelmektedir. Bu nedenle zamanında gündemi sıklıkla meşgul eden altın çilek meyvesi örneğindeki gibi, alternatiflerine kıyasla çok da pahalı bir fiyata satılan hurma sirkesini “mucize” gibi yorumlamaya gerek olmadığını düşünüyorum. Şahsen sosyo – ekonomik durumu iyi olan bireylerin alıp tüketmesinde bir sıkıntı görmüyorum. Ancak yazılı, görsel ve sosyal medyada şişirildiği gibi yağ yakımına veya zayıflamaya karşı etkili olduğuna dair bilimsel bir çalışmanın olmadığını da belirtmekte yarar var.
Çok yakın bir tarihte modasının geçeceğine ve sanıldığı gibi bir mucize yaratmadığına tanık olacağımızı düşündüğüm hurma sirkesi için şu aşamada olumlu bir yorum yapmak yanlış olur. Ancak basit bir yaklaşımla denebilir ki; yağ yakan bir besin yoktur. Zayıflama konusunda spor ve beslenme programının gözden geçirilmesi, yapılan yanlışların düzeltilmesi temel şarttır. Mucize diye lanse edilen besinlere veya besin desteklerine asla itibar edilmemelidir. Hele ki hekim ve/veya diyetisyene danışmadan bu tür ürünlerin kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
HURMA SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Her ne kadar kilo vermeye yardımcı, kanserden koruyucu, kalbi güçlendirici, kanamalara karşı etkili, regl (adet) düzenleyici, kabızlığı önleyici, toksin atıcı, kan yapıcı ve enerji veren bir ürün olduğu iddia edilse de bu bilgilerin doğruluk payı yoktur. Gerçekte potasyum içeriği sayesinde normal kalp atışını, kasların normal kasılıp gevşemesini, kan basıncının ayarlanmasını sağlamaya yardımcıdır. Aynı zamanda cilde parlaklık vermektedir. Enerji değeri yok denecek kadar azdır ve zayıflama diyetleri uygularken bile kullanılabilir.
HURMA SİRKESİNİNİN DOĞUMU KOLAYLAŞTIRICI ETKİSİ VAR MIDIR?
Bir çok kadın doğum ağrısından korkuyor. Alternatifi olan sezaryen bu nedenle tercih ediliyor. Fakat o da bir ameliyat. Bu riske girmek istemeyen anne adayları normal doğum yolunu seçiyorlar. Fakat doğal doğum sırasında çocuğun 9 ila 10 cm arasında bir baş çapıyla doğacağı gerçeğinden hareketle uterusu genişletecek bazı doğal yöntemlerden yararlanmak gerekebilir.
Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç Doğum sürecini kolaylaştırmak ve rahim ağzının acıyı arttıracak kadar yırtılmasını önlemek için birçok yiyecek ve içecek olduğunu söylüyor.
Doğal doğumu kolaylaştıran bir içecek hurma sirkesi. Rahim ağzını uyaran elementler içeren hurma sirkesini hamilelik sırasında (son ayında) salata tabağına ekleyerek bebeğin doğmasını rahatlatabilirsiniz. Hurma sirkesi vücuda enerji verir. Ayrıca uterusu uyarmak ve vücudu doğal doğum için hazırlamak için bir dizi uyarıcı element içerir. Doğum kontraksiyonunu yani kasılmaları başlatır. Fakat ağır metal deposudur. O nedenle hurma sirkesinin kaliteli olması çok önemlidir.
Maydanoz da doğumda gerekli olan kasılmaların artmasına katkıda bulunan bir dizi yağ içerir. Bu nedenle dokuzuncu ayın ilk günden itibaren aşırıya kaçmamak kaydıyla maydanoz da tüketilebilir. Ananas, Evening Primrose Oil (Çuha Çiçeği Yağı) ve ahududu yaprağı gecikmiş doğumu başlatmada etkilidir. Homeopatik olarak da Cimicifuga (hayıt bitkisi ) ve Kızılderili kabilelerinde ilaç olarak uzun süre kullanılan Caulophyllum (Mavi otu) da kullanılabilir. Bütün bunlarda tabii ki anne adayını sürekli kontrol eden Kadın Doğum Uzmanı’na danışılmalı.
HURMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?
20 – 25 adet kuru hurma iyice yıkanır. Yarısını doldurmayacak şekilde bir kavanozun içerisine eklenir. Kavanozun ağzında 4 – 5 cm boşluk kalacak şekilde içme suyu eklenir. İnce bir bez ile ağzı örtülerek 5 – 6 hafta kadar serin ve ışık almayan bir ortamda saklanır. Üzerinde oluşan tortulardan arındırmak adına süzülerek tekrar kavanoza alınır ve kapağı sıkıca kapatılarak 1 gün daha bekletilir. Ardından hurma sirkesi hazır hale gelir.
Bazı uzmanların tariflerinde 5 adet Trabzon hurmasının kabuklarıyla birlikte kavanoza konulup üzerine 1 çay bardağı doğal sirke ve 1 çay kaşığı tuz eklenmesi, su ile doldurulması, ardından 20 gün kadar serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilmesi önerilmektedir.
Kaynak: http://www.hurriyetaile.com/