• 12 Mart, 2024

Meyve mi, Sebze mi?

野菜と果物

Domates meyve mi, sebze mi? Ya salatalık? İsterseniz kafanızı daha da karıştırabilirim ama bence bu iki örnek yeterli: Domates de, salatalık da meyvedir ama biz onları sebze ailesinin üyesi yapalı yıllar olmuş. Peki, bir zararı var mı? Yok! Gelelim “meyve-sebze” ayrımındaki püf noktalarına…

Botanik bilimcilere göre meyve, bitkinin çiçeğinden meydana gelen kısmıdır. Aynı zamanda bitkinin tohumlarını da içeren kısmıdır. Bitkinin diğer kısımları ise sebze olarak nitelendirilir. Bunlar bitkinin gövde, yaprak ve kökleridir.

Avokado, fasulye, mısır taneleri, salatalık, tahıl, fındık, zeytin, biber, kabak, su kabağı, ayçiçeği tohumu ve domates teknik olarak meyvedir.

Kereviz (kök), marul (yaprak), karnabahar ve brokoli (tomurcukları), pancar, havuç ve patates (kök) ise sebzedir.

Bakış açısını mutfak olarak alırsak, sebzeler daha az tatlıdır ve ana yemek olarak servis edilebilir. Meyveler ise daha tatlıdır ve ara öğün ya da tatlı olarak servis edilir. Hem sebzeler hem de meyveler yenileyici içecek yapımında kullanılabilir.

Besinsel olarak konuşursak, meyveler ve sebzeler benzerdir. Hayvansal gıdalar ile kıyaslandığında kalori ve yağ açısından oldukça düşük ve yüksek lif kaynaklarıdır. Ayrıca meyve sebzeler sağlığa yararlı antioksidanları da bileşenlerinde bulundururlar. Vitamin ve mineral kaynaklarıdır. 1 porsiyon meyvenin kalorisi, sebzeye kıyasla biraz daha fazladır. Patates, pancar gibi sebzeler bu durumda istisnadır.

Meyve sebzeler hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, bireylerin yeterli miktarda tüketmedikleridir. Her gün 2-3 porsiyon meyve ve 1,5-2 porsiyon sebze tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

Yeterli meyve ve sebze tüketmemek kanser, kalp hastalıkları, tansiyon, inme ve diyabet riskinin artmasına sebep olur.

Kaynak:

Benzer Yazılar

3 Yorumlar

  1. Ev İçin Kullanışlı Pratik Bilgiler | Netten Yazar
    Temmuz 27, 2017 at 12:00 am Cevapla

    […] *Mısır haşlarken tencereye bir çay kaşığı şeker atarsanız daha lezzetli sonuç elde edersiniz. […]

  2. Enes Varlı
    Temmuz 18, 2018 at 6:52 pm Cevapla

    Gerçekten hepsi faydalı bence bilgilendirme için teşekkürler.

  3. maltepe metin
    Ocak 15, 2019 at 7:42 pm Cevapla

    paylaşımınız için çok teşekkür ederim.gayet bilgilendirici olmuş.. emeğinize sağlık.

Yorum Yapın