• 2 Ekim, 2024

Yürüyüş Detoksu Yapın

yuruyus

En keyifli ve faydalı bahar egzersizi hangisi? Hangi egzersiz bedensel olduğu kadar ruhsal detoksu da destekler, kilo vermeye, toksin temizlemeye, kıştan kalan kirleri silip süpürmeye yardım eder? Cevap sadece bir sözcükten ibaret: YÜRÜMEK

Baharı her gün düzenli yürüyerek karşılayın. Hele bir de sağlığınız elverir, tempolu (dakikada 120-140 adım) yürümeyi de başarabilirseniz bunun en etkili forma girme ve detoks (arınma) yöntemi olduğundan kuşku duymayın.

Diziniz, beliniz, kilonuz, kalbiniz veya doktorunuz müsaade etmiyorsa tempolu yürüyeceğim diye kendinizi zorlamayın, dakikada 80-100 adımlık bir hızda yürümeniz de işe yarar.

Yürürken nefes nefese kalmayın, tıkanıp yorulmayın, yorulunca dinlenip sonra tekrar deneyin.

“İş güç çok, her gün 30-40 dakika ayıramıyorum” diyorsanız günde iki kez 15 dakika ya da saat başı 5 dakika yürümeniz de işe yarar. Yeter ki vazgeçmeyin, yeter ki yürümeye devam edin.

Aktivite çalışmalarına yüzmeyi, golfü, tenisi, bisiklete binmeyi veya başka fiziksel çabaları da ekleyebilirsiniz ama yürümeyi ihmal etmeyin. Şunu da lütfen unutmayın: Hareket etmeden olmaz. Aktivite olmadan detoks sistemlerimiz çalışmaz, yürümeden form tutulmaz, zinde olunmaz!

Beslenme uzmanımız Müge Başer hem egzersiz hem de pilates tutkunu. Pilatesi ısrarla tavsiye ediyor. Onu da dinleyin bence. Müge’nin pilates ısrarındaki gerekçeleri ise aşağıdaki kutuda…

Aktivite hapı her gün yutulmalı

Hangi yaşta olursanız olun sağlığı olumlu yönde etkileyen en önemli faktör aktivitedir. Biz hastalarımıza sağlıklarını güçlendirecek, bağışıklık sistemlerini destekleyecek hastalıklarla mücadele etmelerini kolaylaştıracak programlar hazırlarken “kullandığınız bütün reçeteli ilaçların, vitamin ve besin desteklerinin yararlarını iki ile çarpın.

Önüne eşittir işaretini koyun. Karşısına da, “her gün en az 35 dakika fiziksel aktivite” yazın diyoruz. Hastalıkları önlemek, yaşlanmayı önlemek anlamına geliyorsa ve amacınız hastalıklardan korunmak, nüfus yaşınızı değil biyolojik yaşınızı genç tutmaksa, hedefiniz yaşlanmanın ritmini yavaşlatmak, daha da önemlisi hayatınıza form, keyif, coşku ve huzur katmaksa fiziksel aktiviteden asla vazgeçmeyin.

Bir günlük bahar detoksu 

KESİP SAKLAYIN

ARA ÖĞÜN

* Tarçınlı elma tatlısı + 1 fincan yeşil çay

1 orta boy kırmızı elmayı ince ince dilimleyin, tavayı ısıtın. Elmaları 4 dakika pişirin. Üzerine yarım limon suyu ilave ederek ateşten alın. Üzerine tarçın ve 2 bütün ceviz ilave ederek servis edin. Tarifimiz bir kişiliktir.

KAHVALTI

* 1 kâse yumurta salatası

2 adet haşlanmış yumurtayı ve 1 adet yumurta akını küp küp doğrayın. Yarım demet roka ve yarım demet maydanoz, 1 adet salatalık ve 2 küçük domatesten salata hazırlayarak yumurtaları ilave edin. İçerisine çay kaşığının dörte biri kadar zerdeçal ve karabiber, 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edin. 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi karıştırarak tüketin.

ÖĞLE YEMEĞİ

* Salata (limon ilave edin)

* 1 porsiyon sebzeli tavuk yemeği

2 orta boy kabağı ve 1 orta boy tatlı kırmızıbiberi küp küp doğrayın, 1 küçük boy soğan ve 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı domates salçası ile soteleyin. İçine 200 g tavuk göğüs (küp küp doğranmış) ekleyerek az su ile pişirin. Tarifimiz iki kişiliktir.

AKŞAM YEMEĞİ

* 2 kepçe baharatlı sebze çorbası

* 1 kutu probiyotik yoğurt (sade)

1 orta boy enginar, kereviz ve 1 dal kereviz sapı yarım demet maydanoz, yarım demet ıspanak, 1 küçük boy havuç, 1 orta boy domatesi küp küp doğrayarak 2 su bardağı su ile pişirin. Üzerine 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kırımızı pul biber, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek püre haline getirerek çırpın. Tarifimiz iki kişiliktir.

DYT. NİLÜFER BAYRAM

Hazdan taviz yok!

Sağlıklı yaşamın yükselişe geçtiği bir zamandayız. Bunu yaparken önemli bir şeyi atlıyoruz: Haz duygusu. Oysa haz duygusunu pas geçtiğinizde keyiften, lezzetten, kendini iyi hissetmekten de vazgeçtiniz demektir. Böyle bir durumda sağlık da uzun ömür de beş para etmez.

Ne “beslenme terörü” estiren katı diyet listeleri, ne hâlâ “ağrı yoksa kazanç da yoktur” diyebilen egzersiz önerileri iyi hayatın reçeteleri olamaz.

Diyet ve egzersiz yaparken de gülüp eğlenmekten, hayattan keyif alıp haz peşinde koşmaktan, dünyayla zevkli ve güzel ilişkiler kurmaktan vazgeçmemeli, bu tür vazgeçmeleri dayatanlardan da uzak durmalıyız.

Böyle yapmazsak diyet ve tıbbi terör uzmanları (!) keyfimizin canına okuyacak. Tavsiyemi “hayatınızı zevk odaklı hale getirin, önünüze geleni yiyin için, aktiviteyi bir kenara bırakıp yan gelip yatın, hayatınızın her anını zevk odaklı kılın” anlamında da yorumlamayın.

Bazı hazların dozu kaçarsa sağlığa zararlı oldukları doğrudur. Bazıları bağımlılık bile yapabilir, sağlığınıza değil, ilişkilerinize, iş yaşamınıza, aile hayatınıza, sosyal statünüze bile zarar verebilir.

Neden pilates

Pilates yüzeyel kaslardan ziyade derindeki kaslara odaklanır. Böylece asıl kas gücünü, beden kuvvetini ve dengesini içeriden dışarıya doğru sağlar. Pilatesin, zihin ve beden bütünlüğünü sağlayan denge, nefes ve hareket birlikteliği bedeninizi,

* Güçlü ve esnek kılar

* Kaslarınıza düzgün bir duruşu getirir

* Daha iyi bir denge ve koordinasyonu sağlar

* Enerji ve canlılık verir

* Sakatlanmalara neden olabilecek güçsüzlükten kurtarır.

* Kas kuvveti ve dayanıklılığı ile de yorgunluğu azaltır

Zihne;

* Farkındalık ile özgüven sağlar

* Konsantrasyon ve odaklanmayı destekler

Pilates gün aşırı olmak kaydı ile ayrıca yürüyüş ile desteklenmek üzere haftada üç kez pilates yapılmalıdır.

* DYT. MÜGE BAŞER

Başlamanız yeterli…

Ben sadece yürüyerek bile fiziksel aktivite için hedeflenen amacın neredeyse tamamının gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum. Eğer önünüzdeki 30 gün için bir plan yapıp her gün 30 dakika yürümeye başlarsanız beden ve aklınızda 30 gün sonraki değişimleri gördüğünüzde bana siz de hak vereceksiniz.

Hak vermekle kalmayacağınızı bu çabanızı 30. günün sonunda bir tutkuya dönüştüreceğinizi bile söyleyebilirim. Bu 30 günün sonunda kendinizi daha güçlü ve formda hissedeceksiniz. Yıllardır bir türlü çözüm bulamadığımız yorgunluk, uyku bölünmeleri, gezici ağrılar gibi birçok sorununuzun kendiliğinden çözüldüğünü, kilonuzun normale döndüğünü fark

edeceksiniz.

Hareket iyileştirir

İnsan vücudu hareket üzere tasarlanmıştır. Sadece mekanik tarafları değil, kimyasal süreçleri de hareket ettikçe gelişip güçleniyor. Daha düzenli ve verimli çalışır hale geliyor. Vücudunuza yerleştirilmiş yüzlerce kemik ve eklemin, bir o kadar kas ve kirişin nedeni budur. Hücrelerinizin gerektiğinde mevcut halinin yüzlerce katı ATP patlaması yapabilmesi de, neredeyse ATP patlamalarını sıfır noktasına indirebilmesi de bundandır.

Eğer hayatınızı daha da güzelleştirmek ve bize ihtiyacınızı en aza indirmek istiyorsanız fiziksel aktivite konusuna lütfen daha fazla önem verin. Hiçbir şey yapamıyorsanız her gün 30-35 dakika yürüyüş yapmaya gayret edin.

Çevrenizdeki sağlıklı insanların çoğunun yaptığı da bundan başka bir şey değil!

 Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın