• 24 Nisan, 2024

Sağlıklı Bir Cilt İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

canstockphoto19624698 Işıl ışıl ve sağlıklı bir cilt, güzel giysiler veya becerikli ellerden çıkmış bir makyajdan çok daha etkileyicidir. Bazı insanlar genetik olarak daha sağlıklı bir cilde sahiptir, ama yine de iyi bir bakımla sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Çoğunuzun favori bir cilt kremi veya bakım yöntemi vardır, ama güzel bir cilde sahip olmanın ilk adımı sağlıklı beslenmektir. Yaşlanan hücreler sürekli dökülür ve yeni hücrelerle yer değiştirir, bu sürekli gelişimin sürdürülebilmesi için vücudumuz bazı mikro besin maddelerine ihtiyaç duyar. Doğru ve dengeli bir biçimde bu maddeleri içeren gıdaları tüketerek yumuşak, esnek ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.

Sebze ve meyveler cildi serbest radikallerin zararlarından koruyan güçlü antioksidanlar içerir. Sigara, çevre ve hava kirliliği ve güneş ışınları bu serbest radikallerin oluşumuna neden olur, cildin kırışması ve yaşlılık lekelerine yol açar. Günde en az beş porsiyon ve farklı renklerde sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Balkabağı ve havuçta beta karoten ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunan lutein cilt hücrelerinin gelişiminde ve cilt renginin korunmasında etkilidir.

canstockphoto13172311 C vitamini de güçlü bir antioksidandır. Sağlam bir bağışıklık sistemi, parlayan bir cilt ve lekelerin doğru şekilde iyileşmesi için önem taşır. Yabanmersini, brokoli, kırmızı ve yeşil biber, domates suyu, Brüksel lahanası, karnıbahar, kivi, portakal, greyfurt ve çilekte bulunur. Tüm bu gıdalar cildi destekleyen kılcal damarları güçlendiren kolajeni üretmeye yardımcıdırlar.

Selenyum bir başka etkili antioksidan, E ve C vitamini gibi diğer antioksidanlarla beraber çalışır ve bağışıklık sistemi için büyük önem taşır. Beslenme düzenimizde selenyumun miktarını arttırarak cilt kanserlerinden, güneşin zararlarından ve yaşlılık lekelerinden koruyabilirsiniz. Ay çekirdeği, balık, tavuk, kırmızı et, yumurta, domates ve brokolide bulunur. Aşırı miktarda selenyum almak zehirlenmeye yol açabildiğinden doktorunuz tavsiye etmedikçe takviye haplarla değil gıdalardan almaya özen gösterin.

Vücudunuz Koenzim Q10 adlı bir antioksidan üretir. Ama yaşlandıkça üretimi azalır. Somon ve ton balığı, tavuk, ciğer gibi sakatatlar ve tam tahıllı gıdalarda bulunur. Kırışıklıkların yumuşamasına ve ciltteki diğer yaşlanma belirtilerine karşı etkilidir. Cilt ve diğer vücut hücrelerini serbest radikallerin zararlarından korur, vücudun enerji üretimine ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına da yardımcıdır.

E vitamini cilt hücrelerinde oluşan oksidasyon hasarlarını önler, cildi dış etkenlerden korur ve sağlıklı cilt gelişimini destekler. Cildin nem tutma yeteneğini geliştirir ve yumuşak kalmasını sağlar. Badem, avokado, fındık, ceviz, çam fıstığı,balık,zeytin, ıspanak ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, zeytinyağı, ay çiçeği ve mısırözü yağında bulunur.

Avokado, balık, zeytin ve kuruyemişlerde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağlar cildiniz için doğal nemlendirici görevi gören esas yağ asitlerini içerir. Bu yağlar aynı zamanda E vitamini ile bir arada gelir ve cildi serbest radikallerin zararlarından korur. Omega 3 ve Omega 6 yağlarını yeterli miktarda tükettiğinize emin olun. Vücudumuz bu yağ asitlerini kendiliğinden üretemez, beslenme yoluyla alınması gereklidir. Yağlı balıklarda, keten tohumu, ceviz gibi gıdalarda bulunur. Vücudun iltihap sökücü faydalı maddeleri üretmesine yardımcı olur, egzama ve sedef hastalığına karşı etkilidir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri cildi kuruluktan ve leke oluşumundan koruyan doğal yağ bariyerinin oluşumunu sağlar. Bu esas yağ asitleri cildin daha pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar, güneşin zararlarından korur. Sızma zeytin yağı, kanola yağı, keten tohumu, ceviz, somon, sardunya ve uskumruda bulunur.

Çinko ciltteki yağbezlerinin düzgün şekilde çalışmasını sağlar, ciltteki hasarları tamir eder ve cildi esnek ve yumuşak tutmaya yardım eder.  Balık, yağsız kırmızı et, tavuk eti, kuruyemişler ve kabuklu deniz ürünleri çinko açısından zengindir.

Kimse kuru ve dökülen bir cilt istemez. Bir portakal veya bir dilim kavun yiyerek A vitamini alabilirsiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, havuç, bal kabağı, mango, domates suyu, yumurta ve az yağlı süt ürünlerinde de bulunur. Yeterli A vitamini alımında kırışıklıklarınız ve kahverengi lekeler daha iyi görünürler. Araştırmalar kandaki A vitamini miktarıyla sağlıklı cildin doğru orantılı olduğunu göstermiştir.

canstockphoto20634024 Bitkilerde bulunan doğal östrojen, hormonlarımızı dengede tutar. Soya fasulyesi ve ürünlerinde, tam tahıllı gıdalarda, meyve ve sebzelerde, keten tohumunda östrojenin farklı tipleri bulunur.

Su içmek cildinize yapacağınız en büyük iyiliklerdendir. Cildinizi nemli tutar, kırışıklıkların ve çizgilerin daha az görünür olmasını sağlar. Hücrelerinizin gerekli besin maddelerini almasına ve toksinleri atmaya yardım eder. Kan akışına da yardımcı olarak cildinizin ışıldamasını sağlar. Cilt esnek kalabilmek için nemli olmaya ihtiyaç duyar. Az değil orta seviyede sıvı tüketmek bile cildin kuru, yorgun ve hafifçe soluklaşmasına yol açabilir. Günde en az 6-8 bardak su için. Meyve, sebze, süt ve kafeinsiz bitki çayları da susuzluğa karşı tüketilebilir.

Yeşil çay da cildiniz için bulabileceğiniz en iyi iksirlerdendir. DNA’nın hasar görmesini yavaşalatır, inflamasyonu durdurmaya yardımcıdır, güneşin cildinizi yakmasını engeller. Yeşil çayı çeren kremler kullanmak yerine içmeyi tercih edin.

Karbonhidrat tüketiminizde fasülye ve yulaf gibi ürünleri tercih edin. Bunlar kan dolaşımına şekeri yavaş yavaş saldıklarından, dengeli bir enerjiye sahip olmanızı sağlar, daha uzun süre tok tutar ve böylece daha az abur cubur yemenizi sağlarlar. Bisküvi veya şekerli içeceklerden uzak durun, insülin üretimini hızlandırırlar, bu da kolajenlere hasar verebilir ve kırışıklıkları hızlandırır.

Sebze, meyve, baklagiller, yumurta, yoğurt, kuruyemişler, tekli doymamış yağlar, tam tahıllı gıdalar, çay ve su içeren dengeli bir beslenme düzenine sahip olanların, yağlı süt, işlenmiş kırmızı et, yağ, patates ve şekeri yüksek miktarda tüketenlere oranla çok daha az kırışıklığı olduğu ve erken yaşlanma belirtisi göstermediği görülmüştür.

Sürekli olarak kilo alıp vermek ciltte sarkma, kırışıklık ve çatlak gibi hasarlara neden olur. Ani kilo verdiren diyetler vitaminler açısından zayıftır ve bu kötü beslenme düzenine uzun süre devam etmek cildinizde kötü yansımalarını gösterecektir.

Sigara ve aşırı içki tüketiminden kaçının, ikisi de cildin yaşlanmasını hızlandırır. Sigara içen ve güneşe karşı koruyucu ürünler kullanmayanların cildi daha yaşlı görünür. Yüzlerinde daha fazla ve derin çizgiler, kırışıklıklar ve lekeler görülür. Cilt bakım ürünlerine gelirsek, yapılan en büyük hatalardan biri bakım ürünlerini aşırı düzeyde kullanmaktır. Farklı içerikleri olan ürünleri bir arada kullanmak cildi tahriş edebilir, veya içeriklerindeki maddeler birbirinin etkilerini engelleyebilir. Cilt bakımınızı ne kadar basit tutarsanız, uzun süreli uygulamanız da kolaylaşır. Sağlıklı beslenme ve bakımın yanı sıra egzersiz veya yoga, meditasyon gibi rahatlatıcı hareketler yapın ve yeterli miktarda uyuyun.

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın