• 24 Nisan, 2024

Ramazanda Beslenme

Ramazan Ayı’nın ilk günlerini geride bıraktık bile. Bedenimize ve ruhumuza, sabrı, yokluğu, dirayeti öğreten bu kutsal ayda, sağlığımıza da en iyi şekilde bakmanın yollarından bahsetmek istedik bu hafta.
Ramazan Ayı boyunca yeme düzenimiz değiştikçe, sindirim düzenimiz, vucüt fonksiyonlarımız da bize uyum sağlıyor. Peki bu süreçte vücudumuza nasıl yardımcı olabiiiriz?
İftar ile başlayan ve sahur sonuna kadar açık kalan yeme penceremizi öğünlere bölebiliriz. İftar ile birlikte hafif bir çorba ve salata ile başlayarak, ana yemeğimize geçmeden araya midemizin uzun bir açlıktan sonra ilk besinleri öğütmesi için zaman tanıyabiliriz. Meyve tüketimini ihmal etmemeliyiz. Şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları, sütlü tatlılar gibi seçeneklere yönelebiliriz. Tükettiğimiz diğer (çay, kahve, meşrubat gibi) sıvıları hesaba katmadan, su ve soda tüketimine özen göstermeliyiz. Yemeklerde kızartmalar, ağır yağlı yiyecekler yerine, hafif seçenekleri tercih etmeliyiz. Tatlı ve meyve tüketirken yine yemek ile arasına bir süre koymaya özen göstermeliyiz. Sahuru atlamamak da yine yeme düzeni ve beden için önemli bir bölüm. Sahur’da tüketeceğimiz süt ve süt ürünleri, yumurta gibi gıdalar uzun tokluk sağlamakta fayda edecek besinlerdir. Gün içinde bedenimizin kullanabilmesi için taze yeşillikler, meyve gibi gıdaların da sahura eklenmesi, gün boyu enerji anlamında yine fayda sağlayacaktır. Yine çeşitli günlere bölerek tüketeceğimiz besin değeri yüksek kuruyemişler de enerji anlamında bedenimize yardımcı olacaktır.
Sağlık dolu, ‘Hayırlı Ramazanlar’ dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın