• 2 Aralık, 2024

Pandemi Sonrası Alınan Kilolarla Nasıl Mücadele Edilmelidir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, COVID-19 salgınının obezite sorunu olan kişilerde daha ciddi komplikasyonlara neden açtığını ve özellikle pandemi sonrasında obezite ile mücadelenin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Obezite, kilo alımına, doku stresine ve disfonksiyonuna neden olan metabolik bozukluklara yol açan enerji dengesi bozulması olarak tanımlanır. Bu, obezitenin sadece aşırı kilolu olmakla kalmadığı, aynı zamanda aşırı kilolu olmanın vücut sağlığınız üzerindeki olumsuz etkisinin olduğu anlamına gelir.

Bu olumsuz etkilerden biri, bağışıklık sisteminin lenfoid ve nötrofil hattı adı verilen işlevindeki bozulmadır. Bunlar, bağışıklık sistemini korumak için normal dokudan enfeksiyonu açığa çıkaran ve korunarak dengede tutulması gereken hücrelerdir.

Bağışıklık sistemindeki bu dengesizlik ve normal dokunun kronik iltihabı, obezitesi olan insanları hastalığa yakalanma riski yüksek olan grubun içine dahil eder. Obezite tedavisi için öncelikle kişinin vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması ve beraberinde diyabet, tansiyon, uyku apnesi gibi sağlık sorunları da yaşıyor olması gerekir.

Obezite sebep olduğu bu hastalıklar nedeni ile hayati risk taşımaktadır. Obezite cerrahisine karar verilmeden önce hastanın diyet ve egzersiz uzmanları ile birlikte birden fazla kez kilo vermeyi denemiş olması ve başarısız olması gerekir.

Eğer hasta tüm denemelerine karşı aşırı kilolarından kurtulamıyorsa, verdiği birkaç kiloyu da hemen geri alıyorsa ve yaşadığı sağlık sorunları hasta açısından hayati risk oluşturuyorsa cerrahi tedaviye başvuruluyor.

Obezite tedavisinde cerrahi tekniklerin uygulanabilmesi için kişinin genel sağlık durumunun ameliyata uygun olması gerekir. Bunun için hasta çeşitli tahlil ve tetkiklerden geçirilir. Çıkan sonuçların uygunluğuna göre bariatrik cerrahi tekniklerden birisine karar verilebilir. Bu tekniklerin arasında en yaygın olarak tercih edileni tüp mide ameliyatı olarak da bilinen laparoskopik sleeve gastrektomidir. Bunun dışında laparoskopik gastrik bypass, duodenal switch, biliopankreatik diversiyon (BPD) gibi yöntemler de uygulanabilir.

Obezite ameliyatları günümüzde kapalı teknik yani laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Bu operasyonlar ile aşırı kilo sorunu olan insanların mide hacmi küçültülerek açlık hissi oluşması kısıtlanır ve midenin emilim seviyesi azaltılır. Bu sayede kişinin düzenli bir şekilde kilo vererek obeziteden ve obezitenin neden olduğu hastalıklardan kurtulması sağlanır.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/pandemi-sonrasi-alinan-kilolarla-nasil-mucadele-edilmelidir/1/?_szc_galeri=1

Benzer Yazılar

Yorum Yapın