Soğuyan havayla birlikte hastalanmamak için beslenmenize dikkat etmelisiniz. İşte kış hastalıklarına yakalanmamak için yapmanız gerekenler…
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü, kış hastalıklarına karşı beslenme hakkında bilgiler verdi. Kışın tüketilecek ürünleri sıralayan Köprülü, “Brokoli, balkabağı, kırmızı tatlı biber, mantar, domates, ıspanak, portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon, nar gibi meyve ve sebzeler içerdikleri vitamin ve minerallerle vücutta enfeksiyonu önleyip bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.” dedi.
Antioksidan bakımından zengin besinler tüketin
Kış döneminde havaların soğuması ile birlikte beslenme düzeninin de değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ece Köprülü, “Kış ayları boyunca beslenmeye dikkat ederek bu dönemde yaygınlaşan salgın hastalıklara karşı vücudumuzu korumak mümkün. C vitamininin kış aylarında bağışıklığı kuvvetlendirmede önemli. Bu dönemde antioksidan yani hücre yenileyici özelliği bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerekli” diye konuştu.
Köprülü, antioksidan açısından zengin besinleri ise şu şekilde sıraladı: “Antioksidan, sebzelerden brokoli, balkabağı, kırmızı tatlı biber, mantar, domates ve ıspanakta, meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon ve narda yoğunlukla bulunur. Bu meyve ve sebzeler içerdikleri E vitamini ve kalsiyum, magnezyum gibi önemli minerallerle de vücutta enfeksiyonu önleyip bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.”
Haftada 1-2 kez balık yiyin
Kış aylarında balık tüketiminin de en az meyve sebzeler kadar önemli olduğunu belirten Ece Köprülü, “Balıklar bu mevsimde daha çok yağlanır, bu da Omega-3 yağ asidinden zengin oldukları anlamına gelir. Haftada 1-2 sefer tüketilecek olan somon, uskumru, palamut, sardalye gibi balıklar içerdikleri Omega-3 ile vücutta enflamasyonu önleyip var olan mikroplar ile de savaşır” diye konuştu.
Ada çayı vücuttaki mikropları öldürmeye yardımcı
Yeşil çay kullanımının bağışıklığı güçlendirdiğini söyleyen Köprülü, “Kahvaltıda veya ara öğünlerde meyve, çiğ kuruyemiş ya da lifli bisküvilerin yanında yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Ada çayı da doğal antiseptik özelliği ile vücutta mikropları öldürmeye yardımcı olur. Ada çayı özellikle boğaz enfeksiyonlarında etkili. Ayrıca çayların içine 1 dilim limon koyarak, içeceğinize C vitamini de katmış olursunuz.” ifadelerini kullandı.
Yumurta, demir ve B12 vitamininden zengin
Kahvaltıda veya diğer ana öğünlerde tüketilen yumurtanın demir ve B12 açısından zengin bir kaynak olduğunu söyleyen Köprülü, “Haşlanmış olarak tüketildiğinde yanında biraz peynir ve üzerine limon sıkılmış bol yeşillik ile tüketilebilir. Omlet veya menemen şeklinde tüketildiğinde ise içine domates, biber, ıspanak, mantar gibi vitamin ve mineralden zengin sebzelerin eklenmesi faydalı olur” dedi.
Salatalarınızı antioksidandan zengin gıdalarla hazırlayın
Bol yeşillikli salataların, içerdiği yüksek lif ve A, C, K vitaminleri ile vücudu kışın olumsuz etkilerine karşı koruyacağını belirten Ece Köprülü, “Salatalarınızı sadece marul, domates, salatalık ile hazırlamak yerine roka, tere, maydanoz, dereotu, kuzu kulağı, nane veya ıspanak gibi yeşillikleri karıştırarak hazırlamayı deneyin. İçine dilerseniz kırılmış ceviz, badem, nar, portakal gibi antioksidandan zengin gıdalar da koyarak salatanızı daha yararlı hale getirebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Suyunuzu böyle tüketin
Kış aylarında içecek tercihlerinin meyve suyu ya da asitli içecekler yerine su veya maden suyu olarak değiştirilmesi gerektiğini belirten Köprülü, “Çok terlemediğimiz bu dönemlerde genellikle su içmek aklımıza gelmez ancak vücudun aynı şekilde suya ihtiyacı vardır. Günde 10-12 bardak su tüketimi kış aylarında da esastır. Suyunuzun içine koyacağınız 1-2 dilim limon, taze zencefil, nane yaprağı da hem sindirimi kolaylaştırır hem de vücudu enfeksiyonlara karşı koruyup bağışıklığınız kuvvetlendirir. Maden sularında tercihi sade olanlardan yana yapmalı. Meyveli olanlar yoğun miktarda şeker içerir. Bunun yerine maden suyuna taze meyveler veya tarçın, karanfil gibi baharatlar katmak daha yararlı olur.” dedi.
Kaynak: