• 24 Nisan, 2024

Çayınızı Fokurdatarak Demlemeyin

cay-demleme

Çay, kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası. Ancak birçoğumuzun çayı sağlıksız şekilde demliyoruz. Peki çayı sağlıklı demlemenin yolu ne?

Yüksek ısıya maruz kalan çay insan sağlığı üzerinde ciddi zararlara neden olur. Çayın içerisinde tein ve tanenler içeren bir bitki var. Bu tein ve tanenlerin bitkilerin kendilerini korumak amacıyla salgılamış oldukları bileşiklerdir. Çayın uygun bir yöntemle pişirilmemesi bu bileşikleri aktifleştirir. Bu durum kansere varabilecek zararlar oluşturacak olumsuz durumlara yol açar. Bunun önüne geçebilmek için çayı demlerken bu bileşiklerin aktif hale gelmesini engelleyecek ısı derecesinde tutulmalı.

Çayın tadı acıysa dikkat

Vatandaşların kafe veya çay ocakları gibi yerlerde çay içerken, çayın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığını tadından anlayabileceğine de işaret eden Prof. Dr. Bekir Bükün, “Normalde çayı içtiğimiz zaman ağızda hoş bir tat bıraktığını hepimiz bilmekteyiz. Bayat çayların ya da tanenlerin aktif hale geldiği çaylar ağızda acı bir tat bırakır. Çay içerken mutlak suretle taze demlenmiş olmasına da dikkat etmeliyiz” dedi.

Çokça yapılan bir yanlış var. Genelde üstteki demliğe kuru çayı bırakıp, alttaki demlikte suyu kaynatıyoruz. Bu çok yanlış bir durum ve yapılmamalı. Eğer yapılacaksa da kuru çayı bıraktığımız demliğe biraz soğuk su ilave etmeliyiz. Daha sonra alttaki çaydanlıktaki su kaynayınca çayın üzerine ilave etmeliyiz. Kesinlikle de çayı fokurdayacak derecede kaynatmamalıyız. Yoksa çayımızı sağlığımıza zararlı hale getirmiş oluruz.

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın