• 24 Nisan, 2024

Kalp Sağlığınız İçin Yumurta Yiyin!

yumurta_yiyin_mail

Yumurtadan daha tartışmalı bir yiyecek yoktur. Yumurtadan kaçınmamız gerektiğinin söylenme nedeni yumurtanın kolesterol içermesidir ki bu aslında doğrudur. Ortalama boyutta bir yumurta 200 mg kadar  kolesterol içerir. Ancak bu yumurta yemememiz anlamına gelmez.

Bu soruya cevap bulabilmek için Finlandiyalı araştırmacılar iki parametreyi değerlendirdikleri uzun vadeli bir çalışma yapmışlar. Öncelikle kişilerde kalp damar hastalığı gelişip gelişmediğine bakmışlar. Buna ek olarak baktıkları diğer parametre karotid intima kalınlığı olmuş.

Bu çalışma ultrasound kullanılarak yapılan bir çalışma ve karotid arterin duvar kalınlığına bakılmış. Bu parametreyi kullanma nedenleri bunun koroner arter hastalığının bir göstergesi olması, kalınlaşma olması hastalığa işaret ediyor.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bu çalışma için yaşları 42 – 60 arasındaki 1.302 erkek yaklaşık 21 sene izlenmiş. Sonuçlar yumurta tüketimiyle koroner arter hastalığı arasında hiçbir korelasyon belirlenmemiş.

Daha da ötesi, yumurta tüketimiyle karotid arter kalınlaşması arasında da bağlantı bulunamamış. Sonuçların yorumlanmasında araştırmacılar yumurtanın, lutein ve zeakzantin gibi bileşikler ve bazı biyoaktif fosfolipidler açısında zengin bir kaynak olduğunu belirtiyorlar.

Bunlar, inflamasyonu ve yağların serbest radikaller tarafından bozulmasını azaltıyorlar. Koroner arter hastalığı, aslında, aşırı inflamasyonun arter duvarlarında bulunan yağ hücrelerinin serbest radikaller tarafından tahrip edilmesine neden olmasıdır.

Sonuç olarak, yumurta tüketimi daha iyi glikoz (kan şekeri) metabolizmasıyla ilişkilidir, bu da koroner arterler üzerinde olduğu gibi beyin üzerinde de olumlu etki yapar. Umarım özellikle kahvaltı zamanı bu araştırmayı değerlendirirsiniz.

Dr. David Perlmutter

Çeviri: Nurçin Çağlar

Sağlıklı Yaşıyoruz

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın