• 3 Aralık, 2024

Kahve Çarpıntı Yapmıyor, Kalp Hastaları Da Kahve İçebilir

kahve-carpinti-yapmiyor

Kalp ve tansiyon hastalarına, çarpıntısı olanlara genellikle kafeinden zengin yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.

Kafein, kahve, çay, çikolata ve kolalı meşrubatlarda tabii olarak bulunur ve birçok yiyecek ve içeceğe, bazı ilaçlara da eklenir.

Kafeinin ritim bozukluğu yapmasından, tansiyonu yükseltmesinden ve kalp krizlerini tetiklemesinden endişe edilir.

Diğer taraftan kafeinli ürünlerin kalp ve genel vücut sağlığı için faydalı olduğu da mâlumdur.

Journal of the American Heart Association’ de yayınlanan yeni bir araştırma kafeinli ürünlerle ritim bozuklukları arasında bir ilişki olmadığını ortaya koydu.

Araştırma 1388 kişinin bir sene süreyle kahve, çay ve çikolata tüketimlerinin ve 24 saatlik EKG’ lerinin kaydedilmesi suretiyle gerçekleştirildi.

Katılımcıların 840’ ı (yüzde 61) günde bir veya daha fazla kafeinli bir ürün tüketiyordu ve kadınlarda ve içki içenlerde kafeinli ürün kullanma oranı daha fazla idi.

65 yaşın üzerinde olan Cardiovascular Health Study kapsamındaki katılımcılarda muhtemel risk faktörleri ayarlandıktan sonra kafein alımı ile atrial veya ventriküler aritmiler arasında bir ilişki bulunamadı.

Erken kardiak atımlar sık ve belirtisiz olmalarına karşılık hem atrial hem ventriküler erken atımların kardiyo-vasküler riskleri artırabileceğini gösteren araştırmaların sayısı giderek artıyor.

Sağlıklı insanlarda artmış atrial erken atımları atrial fibrilasyon, felç ve ölümlerle ilişkilendiren yayınlar olduğu gibi ventriküler erken atımların kalp yetersizliği ve kardiyo-vasküler olay ve bunlarla ilgili ölüm risklerini artırabilecekleri de ileri sürülüyor.

Kafein bir uyarıcıdır

Kafein tıpta merkezi ve çevresel sinir sistemini uyaran bir ilaç olarak kullanılır ve makul miktarlarda genellikle emniyetli bir madde olarak kabul edilir.

Kafein, aynı zamanda çocuklarda kullanılabilen tek psiko-aktif ilaçtır ama fazla miktar kafein sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, mide-bağırsak problemleri ve çarpıntı gibi şikâyetlere yol açabilir.

Belirli bir süre kafein ihtiva eden yiyecek ve içecekleri tüketenlerde zamanlakafein bağımlılığı gelişebilir ve bu kişiler kafein almadıklarında huzursuzluk, sinirlilik, çarpıntı, yorgunluk, baş ağrısı gibi kafein yoksunlukbelirtileri gösterebilirler.

Gelelim neticeye

Çay ve Türk kahvesinin sağlıklı ve faydalı içecekler olduğuna inanır ve hastalarıma da mutlaka bunlardan mâkul miktarda içmelerini tavsiye ederim.

Benim için mâkul miktar günde 5 ince belli bardakta çay ve 3 küçük fincan kahvedir; tabii ki şekersiz olarak!

Enerji içeceklerinde olduğu gibi yüksek miktarlarda kafein ise elbette zararlıdır.

Düzenli kahve içilmesinin obezite, tip 2 diyabet, kanser, depresyon ve kalp hastalıkları risklerini azaltabileceğini gösteren çalışmalar olduğunu da hatırlatırım.

Kaynaklar:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın