• 24 Nisan, 2024

Çocuklar Yanlış Seçim Yapmasın!

473468-kids-eating-their-greenscopy
Aç kalmak tehlikelidir. Bazı çocuklar, daha çok kız çocukları, hiç yemeyerek kilo vermeye çalışırlar. Bu büyük ve tehlikeli bir yanlıştır. Yemeyerek, öğün atlayarak asla kilo verilmez, kilo denetimi ve yönetimi yapılmaz. Bu yanlış davranış biçimi bir süre sonra “anoreksiya nevroza” adlı tehlikeli bir hastalıkla sonuçlanabilir.

 Zayıflatıcı ilaçlar ve ürünlere dikkat: Fazla kilolu ya da şişman gençlerin bazıları, doktor tavsiyesi olmadan kendi kendilerine zayıflatıcı ilaçları ya da reçetesiz satılan bitkisel destekleri kullanabilirler. Kilo vermek amacıyla efedra (efedrin, maltuang), tiroit hormonu karışımları ya da tiroit özütleri gibi reçetesiz satılan ürünleri kullananlar çoğu kez zayıflama tutkusuna kapılmış genç kızlardır. Bu, tehlikeli ve sonuçları ağır bir yanlıştır. Reçeteli ilaçları kullanan gençler arasında da kızlar yine fazladır. Doktor önerisi olmadıkça hiçbir zayıflatıcı, reçeteli ilaç fazla kilolu ya da şişman çocuk ve gençlerde kullanılmamalıdır.

Laksatifler zararlıdır: Besinlerin bağırsaklarda kalma süresini azaltan, ishal yapıcı etkileriyle hızla bağırsakları boşaltan reçeteli ya da reçetesiz ürünlerin zayıflama amacıyla kullanımı kesinlikle faydasızdır. Bu gibi ürünler bir süre sonra çok ciddi bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir.

İdrar söktürücüler faydasızdır: Diüretikler olarak bilinen ve idrarı çoğaltarak bedensel su kaybını artıran ilaçların kilo verme amacıyla kullanılmalarının hiçbir yararı yoktur. Bu ilaçlarla kaybedilen şey sadece bedenimizin ihtiyacı olan sudur. Suyla birlikte kaybedilen bazı minerallerin (özellikle potasyum) azalması ise tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Kaynak: http://www.drosmanmuftuoglu.com/index.php/beslenme/ocuklarda-beslenme/ocu-unuz-yanli-se-mler-yapmasin/

Benzer Yazılar

Yorum Yapın