Kış mevsiminde sağlıklı yemekler yiyebilmek için yaz mevsiminde çok çalışmak gerekliliğine siz de inanıyorsanız bu yazı tam sizin için!
Mevsiminde organik olarak bulabileceğiniz sebzelerden fiyatları iyice düştüğünde bol bol alıp kış mevsimi için saklayabilirsiniz. Yaz günlerinde mutfağımda bu tip işler yaparken hep ağustos böceği ve karınca gelir aklıma… Yaz sıcaklarında gayret edip çalışmayana kışın da yemek kalmayacağı düşüncesi gülümsetir beni…
Saklama koşulları sebzesine göre değişiyor elbette o yüzden mutfakta elinizin altından eksik etmek istemeyeceğiniz bir liste hazırladık sizin için:
Barbunya: ayıklayıp hemen dondurucuya koyabilirsiniz, yıkamanıza bile gerek yok. Poşetlere koyduktan sonra mutfak tezgahında yaydırırsanız hem fazla yer tutmaz hem de çıkarttıığınızda daha çabuk çözülür. 10 ay saklanabilir.
Bezelye: İçlerini kabuklarından ayırıp yıkayın ve iki dakika süre ile kaynar su içerisine bıratıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın. 8-10 ay arası saklayabilirsiniz.
Patlıcan: Közleyip, salata olacak şekilde kesip, suyunu süzgeçte iyice suzup poşetlere koyabilirsiniz. Ya da istediğiniz şekilde kızartıp dondurucuya koyabilirsiniz. Kışın kızartmalık canınız çekerse buzlukta hazır oluyor. Hatta, patlıcan ve biberleri küçük kesip kızartıp birlikte poşetleyebilirisiniz
Nohut: Haşlayıp, poşetlere koyup kaldırabilirsiniz. Çoğunlukla pilavda kullanmak için harika oluyor. Aynı zamanda yemeğini de yapabilir ya da salatalarda kullanabilirsiniz. Humus yapacak olursanız, işte nohutunuz hazır.
Bamya: Ayıklayıp yıkadıktan sonra bir avuç kadar limon tuzu attığınız kaynayan suya bastırıyorsunuz. Rengi dönmeye başladığında sıcak sudan çıkarıp hafif kurulayıp dolap poşetlerine koyup, üzerine de doğranmış domates ekliyorsunuz ve buzluğa atıyorsunuz.
Havuç: Dondurmak için havuçları teker teker kazıyın. Çorba, salata, pilava koyulacak şekilde küp küp kesin ve çok hafif haşlayın, soğuduktan sonra poşetlere koyup kaldırın.
Kuşkonmaz: 15 cm uzunluğunda parçalara kesilir ve iyice yıkanır. Hazırladığınız kuşkonmazlar iriliklerine göre 3-6 dakika arası tencerede haşlanır. Kuşkonmazlar haşlandıktan sonra içlerinden rengi bozuk olanlar ayrılır. Kuşkonmaz haşlandıktan sonra paketlenip hemen dondurulmalıdır.
Soğan: Bütün veya doğranmış olarak dondurulabilir. Dondurucudan çıkarıp hemen kullanmak isterseniz, doğrayarak saklamanızda fayda var. Yıkanan soğanlar 3-6 mm boyutlarında kesilerek paketlenir ve dondurulur.
Biber (sivri biber veya çarliston): Saplarını kesin, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyip dondurucuya kaldırın. Donmuş halde kullanabilirsiniz.. 8-10 ayda tüketin. Ağustos ayı ortaları kırmızı biberin mevsimsel olgunluğa erişme zamanıdır. Bu ay içerisinde ihtiyacınız ölçüsünde kırmızı biberleri hazırlayarak dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kırmızı biberleri yıkayıp, patlamasın diye bıçakla delip fırın tepsisine dizip, önceden 200°C’de ısınmış fırın içerisinde közleyin. Biberler soğuduktan sonra kabuğunu soyup, sapını kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Temizlenmiş biberleri güzelce yıkayıp, kuruması için süzgece dizin. Sonrasında ihtiyacınız ölçüsünde poşetlere doldurup dondurucuya kaldırın. Biberleri kullanmadan önce çözdürüp, sonra kullanabilirsiniz. Depolama süresi 8-10 aydır.
Taze yumuşak yapraklı ıspanaklar temizlenir, yıkanır doğranır ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Ispanakların derin dondurucuda depolama süresi dokuz aydır. Ispanağı şok haşlama yapacaksanız, iki dakika süre ile kaynar su içerisine bıraktıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın.
Enginar: Ayıklandıktan sonra kararmamaları için limonlu su içerisine alınır. Derin dondurucuya kaldırmak için enginarları bütün veya doğanmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve doğrudan dondurucuya kaldırın veya iki dakika süre ile şok haşlama (haşlama suyu içerisine nohut büyüklüğünde limon tuzu ilave edin) yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, suzun ve poşetledikten sonra dondurucuya kaldırın. Altı aydan fazla beklediği takdirde ilk koyduğunuz tadı almanız zorlaşabiliyor.
Taze fasülye: Kenarlarını temizleyip ortadan ikiye kesip, rende domates ile yağsız tavada soteliyorsunuz, yaklaşık beş dakika kadar. Sonra soğutup istediğiniz ölçülerde kilitli poşetlere doldurabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman soğanı doğradıktan sonra direk buzlu hali ile fasulyeleri tencereye atabiliyorsunuz.
Kaynak: yesilist.com