• 24 Kasım, 2024

Arı Sokmasına İyi Gelen Doğal Yöntemler

ari_sokmasi_mail

Hemen herkesi hayatı boyunca bir kez arı sokmuştur. Büyüklerimiz ya üstüne soğan başmıştır ya üstüne acısını alsın diye soğuk bir şey koyulmuştur. Peki arı sokması durumunda yapılan bu uygulamalar doğru mu? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever arı sokması durumunda yapılması gerekenleri anlatıyor.

Arı sokmalarındaki en önemli risk kişinin arıya karşı allerjisinin olup olmamasıdır. Eğer kişide daha önceden bilinen bir arı allerjisi varsa en yakın sağlık kuruluşuna acilen nakli sağlanmalıdır. Allerjisi yoksa bile eğer arının soktuğu kişide ses kısıklığı, yutkunma zorluğu, tansiyon düşüklüğü, vücutta kızarıklık ve kabarmalar meydana gelirse en kısa zamanda bir sağlık merkezinin acil birimine ulaştırılmalıdır.

Eğer allerjimiz yoksa uygulanacak adımlar arının bal arısı olup olmamasına göre değişiyor. Bal arıları kişiyi soktuktan sonra iğnelerini bırakıyor ve ölüyorlar. İğnenin ciltten çıkarılması gerekebiliyor. Bunun için mesela bir dikiş iğnesi alınıp ocakta ısıtılıp sterilize edilerek arının iğnesini çıkartmayı deneyebiliriz başarılamazsa yine bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bal arısı harici arılar ise iğne bırakmazlar ama zehirleri etkilidir. Hafif rahatsız edici olmayan kızarıklıklarda lavanta yağını birkaç damla bölgeye uygulamak faydalı olabilir.

Soğanın iç sulu kısmı bölgeye sürüldüğünde yanma ve kaşıntıyı azaltabilir. Ama uzun süreli olarak bölgeye sabitlenmemelidir.

Karbonat ve suyu karıştırıp elde ettiğiniz macunu arının soktuğu bölgeye sürebilirsiniz.

Isırığın başında bölgeye soğuk uygulamak şişliğin artmasını ve kızarıklığı engelleyebilir.

Yukarıdaki uygulamalardan sonra ısırılan yer sabunlu suyla yıkanır ve mikrop kapması önlenir. Fakat sonrasında bölgede şişliğin , ısı ve kızarıklığın artmaya devam etmesi durumunda bir doktora başvurmakta fayda vardır.

Kaynak: 

http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/ari-sokmasina-iyi-gelen-dogal-yontemler_22882.html#detail

Benzer Yazılar

Yorum Yapın