• 24 Nisan, 2024

Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

5395

Bayramın gelmesi ile birlikte tatilde olduğunda beslenme düzenimizde birçok değişiklik meydana gelir. Özellikle bu durum kurban bayramında tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketiminin artmasıyla daha önemli bir hal alır. Bayram döneminde beslenmeye özen gösterilmezse sindirim problemleri, hipoglisemi atakları, tansiyon yükselmesi, reflü gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle dengesiz beslenmeyle sağlığınızın bozulmasına izin vermeyin.

6 Maddede bayramda nasıl beslenelim? 

Güne kahvaltı ile başlamaya özen gösterilmeli,

Kahvaltınızda peynir, süt, zeytin, söğüş salata, yumurta, açık şekersiz çay veya taze sıkılmış meyve suyu, kepekli ya da esmer ekmek gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Hamur işlerini fazla tüketmemeye özen gösterilmelisiniz.

Öğün sıklığına ve geç yememeye dikkat edilmeli,

Bayram boyunca genellikle yapılan en büyük hata, gün içinde öğün sıklığına dikkat etmemek oluyor. Buna bağlı olarak da akşam yemek saatinde gecikme yaşanıyor ve yemek porsiyonları artırılıyor. Bu nedenle bayramlarda bile günde 4-5 öğün olacak şekilde ara öğünlerini atlamadan bir beslenme planı uygulamaya özen göstermelisiniz. Fazla miktarda ve geç saatlerde yemek yemekten kaçınmalısınız. Ara öğünlerimizi yapmayı unutmazsak yemeklerdeki porsiyonlarımız daha küçülecektir. 

Yemeklerinizin yanında salata veya zeytinyağlı yemeye dikkat edilmeli,

Sofranızda özellikle etinizin yanında salata bulunması hem öğünlerinizin posa içeriğini artıracak, hem uzun sure doygunluk sağlayacak hem de su ihtiyacınızın bir kısmını karşılayacaktır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapmamaya dikkat etmelisiniz. Çiğ ette bulunan mikroorganizmaların sebze meyvelere geçmesine engel olmak için ayrı tahtalar kullanmak gerekmektedir. Öğünlerde, etin yanına mutlaka dengeli bir öğün olması için salata ya da zeytinyağlı sebze yemeği ilave etmelisiniz.

Probiyotikli besin seçimi önemli,

Kurban bayramına et tüketiminin artması ile birlikte sindirim sistemi problemleri yaşanabilir. Bu nedenle günlük beslenmede probiyotikli besinlerin artışı gaz, şişkinlik kabızlık gibi problemlerin yaşanmasını önlemede yardımcı olacaktır. Bunun için kefir, probiyotikli yoğurt ya da doktorunuzun tavsiye edeceği destek ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Tatlı tüketimine dikkat,

Bayram gezmelerinizde heryerde değil bir kaç evde ikramlara evet demeye çalışın. Eğer gittiğiniz misafirliklerde ev sahiplerinin ısrarlarıyla karşılaşırsanız ‘Birazdan alacağım’ diyebilirsiniz. Kadayıf, lokma, baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar hem besin değeri yönüyle hem kalorisin düşük olması nedeniyle sağlıklı bir seçim olacaktır.

Su tüketimine dikkat edilmeli,

Günlük yetersiz miktarda su alımı kişide halsizlik, bağ ağrısı, böbreklerde sorunlara yol açabilir. Özellikle etin daha fazla tüketileceği kurban bayramında günde 2-2,5 lt su içilmesine özen gösterilmelidir.

Etin hazırlanması ve pişirilmesi nasıl olmalıdır?

  • Yeni kesilmiş taze etin tüketilmesi sindirim şikâyetlerini artırabilir. Buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra etinizi pişirirseniz hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını en aza indirmiş olursunuz.
  • Etli yemeklerinize yağ eklemenize gerek yoktur etlerinizi kendi yağı ile pişirirseniz hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemek pişirmiş olursunuz. Çünkü etlerin arasındaki yağlar pişirme esnasında eriyerek yemeğinize lezzet katacaktır. Unutmayınız ki, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir.
  • Kızartma ve kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine ızgara, fırın ya da haşlama gibi pişirme yöntemlerini tercih ederseniz sağlığınızı korumuş olursunuz.

Sernaz-Hanım

Uzm. Dyt. Sernaz Çakır Ercil

www.sernazcakir.com

Benzer Yazılar

Yorum Yapın