• 24 Nisan, 2024

Kusursuz Bir Makarna Yapmanın Püf Noktaları

makarna-pufnoktalari

Makarna sofralarımızın en çok sık tercih edilen lezzeti. Hem sevilen lezzeti, hem kolay hazırlanması, hem de uygun fiyatlı olması nedeniyle, öğünlerin aranılan tadıdır. Peki leziz bir makarna yapmak için nelere dikkat etmeli? İşte makarna yapmanın püf noktaları:

Her makarna aynı değildir. Kalitesinden emin olduğunuz bir markayı tercih edin.

Suyu kaynatmak için daima büyük bir tencere seçin. Makarnayı koyduğunuzda rahatça karıştırabilin ve aynı zamanda makarna da tencerenin içinde kalacak ve dışarıya taşmayacak hale gelsin.

Tuzu, suyu kaynatırken ekleyin. Eğer daha öncesinde atarsanız kaynama sürecini uzatmış olursunuz.

Tencereye bolca, iyi kalite su koyun. Yani kendi içme suyunuzdan koyun. Çünkü diğer suların içerdiği klor vb. ekstra maddeler makarnanızın kötü bir tat almasına neden olacaktır.

Yarım kilogram makarna için yaklaşık 6 litre su kullanmalısınız. Bu ilk bakışta yüksek bir miktar gibi görünse de, makarnanın en iyi şekilde haşlanması için idealdir. Tıpkı tencerenin derinliğinin fazla olması gerektiği gibi yüksek miktarda su da aynı şekilde makarnaların yeterince iyi bir şekilde suyun altında kalmasına yardımcı olacaktır.

Su iyice kaynamadan makarnayı tencereye koymayın. Çünkü makarnaların tencereye girdiği anda şoklanması ve doğrudan kaynama evresine uyum sağlaması gerekiyor. Aksi halde daha hamur yapıda bir makarna elde etmiş olursunuz.

Makarnayı ilk koyduğunuzda ve pişerken birkaç kez karıştırın. Makarnaların birbirine yapışmasını engelleyecek en önemli noktalardan bir tanesi de budur. Karıştırmak, makarnaların nişastalarını dağıtacağı için yapışmasına da karşı gelecektir.

Makarnayı gereğinden fazla pişirmeyin. Kutunun üzerinde yazan pişirme süresine uyun. Bu süre, makarnayı tencereye koyduktan sonra, su tekrar kaynamaya başladığından itibaren makarnanın cinsine göre 8-12 dakika arasında değişir. İtalyanlar’ın “al dente” yani “dişe dokunur” olarak tabir ettikleri pişmişe yakın çiğ makarna dünya üzerinde en çok tercih edilen makarnadır. Bunun nedeni ise bir hamur yemek yerine gerçek makarna yeme deneyimini yaşayabilmektir.

Makarnayı sonuna kadar süzmeyin. Makarna üzerindeki nişasta, sosun makarnaya yapışmasını sağlar.

Asla soğuk su altında tutmayın. Besin değerinin büyük bir kısmını kaybedersiniz. Süresine uygun pişirirseniz, makarna birbirine yapışmaz.

Kaynak:

Kusursuz Bir Makarna Yapmanın Püf Noktaları

Benzer Yazılar

Yorum Yapın