Sofraların, özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi reçeller, seçenekleri ile hemen herkesin damak tadına hitap etmektedir. Evlerde de yapılan ve dışarıya göre oldukça lezzetli olan reçeller kurallarına uygun yapıldığında oldukça uzun süre de dolapta durabiliyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi tatlı mı tatlı reçeller nasıl yapılır? Kıvamı tutar mı? İstenilen gibi olur mu?
Reçel Yapar İken;
- Çilek, kayısı, vişne gibi reçeller yapılır iken; şekeri muhakkak az tutulmalıdır. Bu meyvelerin tadı zaten yerinde olduğundan ve şekeri fazla kabul etmediklerinden ve kıvamı açısından şekerin az tutulması tercih edilir.
- Küçük ve sulu meyvelerin reçeli yapılır iken bir gece şekerde bekletilmeleri gerekmektedir.
- Reçel yapımında limon suyu reçelin şekerlenme yapmaması için muhakkak kullanılmalıdır.
- Reçel kaynar iken ara ara karıştırılması normaldir, fazla karıştırma olduğunda hem şekerlenme yapabilir hem meyveleri ezerek kötü sonuçlar doğurabilir.
- Reçelin tahta kaşıkla karıştırılması önemlidir ayrıca kaynadığında üzerinde oluşan köpükler alınmadığında reçel ekşime yapabilir. Köpüklerinin muhakkak alınması gereklidir.
- Hazırlanan reçeller mutlaka serin bir yerde muhafaza edilmelidir.
Çilek Reçeli Yapımı
- Pazarda göze kestirilen en tatlı çilekler seçilir ve eve götürülüp temizlenip yıkanır. Çileklerin hormonsuz, mevsimine uyan şekilde olmasına ve küçük boyda seçilmesine dikkat edilir.
- Çilek ne kadar ise; şeker de aynı oranda veya biraz daha az olmalıdır. Ayrıca biraz da limon suyu gereklidir.
- Çilekler bir tencereye alınır ve üzerine şekeri ilave edilip bir gece o şekilde bekletilir. Ayrıca çilekleri dilimlemek veya o şekilde kullanmak tercih meselesi. Boyutları büyük ise; kesinlikle dilimlenmelidir.
- Bekletilen çilekler ertesi gün orta ateş üzerine konur ve ara ara karıştırılır. Üzeri köpürmeye başlandığında köpükler muhakkak bir kaşık yardımı ile alınmalıdır. Bu köpükler reçelin görüntüsünü bozar ve tadına ekşilik katabilir.
- Kaynamaya başlayan reçel 20 dakika kadar kaynamaya bırakılır; ancak ara ara karıştırılmalıdır.
- 20 dakika sonunda eğer reçelin kıvamı sıvı ise biraz daha kaynatılır koyulaşması için. Kıvamı yerinde ise ateşten alınabilir.
- İçerisine biraz limon sıktıktan sonra iyice karıştırılır. Soğumaya bırakılır.
Sepete at: https://www.tazemasa.com/cilek-bursa-500-gr-paket-13
Garip Reçeller Ve Tatları
- Tarçınla elmanın ne kadar yakıştığı bilindik. Peki, bunun reçelinin yapıldığını duyan var mı? Oldukça lezzetli olan bu reçelin mutlaka denenmesi önerilir.
- Havuç reçeli kulağa farklı gelenlerden bir tanesidir. Tadının oldukça güzel olduğu söyleniyor.
- Portakal reçeline oldukça yakın olan mandalina reçelinin de lezzeti yerindedir.
- Kulağa oldukça garip gelenler reçellerin ilk sırasında patlıcan ve domates reçeli gelmektedir.
- Tadının diğer reçellerden farklı olmadığı söylenen bu reçellerin, bazı insanların tadına dahi bakmayacağı düşünülmektedir. Ancak denediğinizde, farklı tatlar keşfederek, kış aylarını daha lezzetli geçirebilirsiniz.
- Sakız reçelinin bir farklılığa yendikten 5 dakika sonrasında bile ağızda tadının kalmasıdır. Çoğu insanın denenmesini tavsiye ettiği bu reçelin evde yapımı da mümkündür.
- Yapımı oldukça kolay olan ve duyanları şaşırtan süt reçelinin, tadının oldukça güzel olduğu bir gerçek. Sadece süt, şeker ve kabartma tozu ile yapılan bu reçelin bu kadar az malzeme ile katılaşması şaşırtıcıdır.
- Yaz aylarında yapılan reçellerden bir tanesi olan ceviz, omega 3 deposu olması nedeniyle oldukça yararlı olup, tahini andıran bir tadı bulunmaktadır.
Kaynak: