• 16 Aralık, 2024

Mide Yanması Sorunu Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Mide yanması gün boyunca hayatınıza normal şekilde devam etmenizi ve gece rahat bir uyku uyumanızı engelleyerek hayatınızı zorlaştırabilir. Mide yanması, midede sindirim amacıyla salgılanan asidin fazla salgılanması nedeniyle oluşur. Başka bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa, sindirimi zor, yağlı veya asitli besinlerin tüketilmesinden, bir anda aşırı miktarda yemekten, yeterince çiğnemeden yutmaktan veya stresten oluşabilir.

Mide yanmasını beslenme düzeninizde yapacağınız bazı değişikliklerle azaltabilirsiniz. Peki mide yanması sorunu olanların beslenmesinde dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

canstockphoto14756373 Daha az asitli yiyecekleri tercih edin. Asitler yemek borusuna geri çıktığında mide yanması hissedersiniz. Ama bunun sebebi sadece midenin kendi içerisindeki asitli mide sıvısı değildir, tükettiğiniz gıdalardaki doğal asitler de etkide bulunur.

Yoğun iş hayatı ve koşuşturmaca sırasında çok fazla hazır veya restoran yemeği tüketiyorsanız, yemek sipariş ederken az yağlı yemekleri ve mümkünse daha küçük porsiyonları satın alın. Porsiyonlar çok büyükse, hepsini bir anda tüketmeyin yarısını paket yaptırın veya paylaşın. Daha büyük ve yağlı porsiyonlar ince bağırsağa gitmeden midede daha fazla süre kalır. Bu da yemek borunuzun daha uzun süre mide asidine maruz kalacağı anlamına gelir.

Her insanda farklı gıdalar veya hareketler mide yanmasını tetikleyebilir, bu yüzden hangi gıdaları tükettiğinizde, hangi hareketlerde ve hangi saatlerde sorun yaşadığınızı not edin.

Mide yanması sorununuz varsa tüketebileceğiniz bazı gıdalar:

Pek çok meyve yüksek asit içerse de, kavun, karpuz ve muzun asit oranı düşüktür. Ama mide yanması sorunu olup da muz tüketenlerin %1’i yanma durumunun daha da kötüleştiğini belirtmişlerdir. Daha önce de söylediğimiz gibi yanmayı tetikleyen gıdalar kişiye göre farklılık gösterir, bu yüzden hangi gıdaların kendinize iyi geldiğinin farkında olmalısınız.

Yulaf veya tam tahıllı ekmekler güne sakin bir mideyle başlamak için idealdir. Mide yanmasına neden olmaz, doyurucudur ve sağlıklı lifler açısından zengindir. Pirinç, bulgur, kahverengi pirinç ve kuskus mide yanması sorunu olanların tercih edebileceği diğer sağlıklı kompleks karbonhidratlardır.

Tavuk ve hindi gibi az yağlı etleri veya balık tercih edin. Tavuk ve hindi yerken derisi yüksek yağ içerdiğinden onu ayırmanız gerekir. Kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda veya fırında pişirme gibi yöntemler kullanın. Yağlı soslar kulanmayın. Yumurtanın beyazını tercih edin.

canstockphoto2150471 Yeşil sebzeleri tercih edin, özellikle brokoli, bezelye, kereviz, karnıbahar düşük asitli sebzelerdir. Özellikle kereviz sapı bol miktarda su içerdiğinden az kalorilidir, tok tutar. Maydanoz binlerce yıldır mide ve sindirim sorunları için ilaç olarak kullanıldı.

Domates, soğan, peynir ve aşırı yağlı soslardan uzak durursanız salata ideal bir öğündür. Yağ ve limon suyu gibi soslar eklemek istiyorsanız, sadece bir yemek kaşığı veya daha az eklemelisiniz.

Soğan haricinde patates ve benzeri kök sebzeler de tüketilebilir. Zencefil sindirim sistemi sorunları için yüzyıllardır kullanılır, yemeklerde kullanabilir veya taze tüketebilirsiniz.

Ama mide yanmasına iyi gelen gıdaların, yanmaya sebep olanların etkilerini azaltmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Akşam yemeğinde yağlı etler, domates salatası, gazlı içecekler ve kahve tükettikten sonra sadece biraz zencefil yiyerek mide yanmanızın geçmesini bekleyemezsiniz.

Benzer şekilde sadece düşük asitli bir beslenme de iyileşmenizi sağlamayabilir. Mide yanmanızın nedenlerine bağlı olarak uygun bir tedavi ve beslenme için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Peki hangi gıdalardan uzak durmalıyız? Aşağıda bahsedilen gıdalar mide yanmasını tetikler.  Mide yanması sorununuz varsa bu gıdaları tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine, günün daha erken saatlerinde ve tamamen aç veya tok olmadığınızda yemeyi tercih edin ve daha küçük porsiyonlar halinde tüketin.

Dana kıyma, bonfile, soslu tavuk kanatları gibi yağlı etler.

Çikolata, patates ve mısır cipsleri, yağlı bisküviler, hazır kekler, dondurma, kremalı veya yağlı hazır salata ve makarna sosları, kızarmış veya aşırı yağlı tüm gıdalar.

Peynir, kuruyemişler, avokado, pirzola gibi gıdalar. Bunların ortak özelliği çok yağ içermeleridir. Yağ midenin boşaltılmasını yavaşlatır, midenin şişme ihtimalini arttırır bu da yemek borusuna daha çok baskı yaratır.

Portakal, portakal suyu, limon, limonata, greyfurt suyu, domates asitli olduğundan özellikle aç karna tüketilirse mide yanmasına neden olur.

Baharatlı gıdalar, soğan ve sarımsak çoğu kişide yanma yaratabilir.

Alkollü ve gazlı içecekler, kahve ve çay, sigara.

Mideye iyi geldiği düşünülse de mide ve yemek borusu arasındaki kası rahatlattığından mide asidinin yemek borusuna çıkmasını kolaylaştıran naneli şekerlerden de uzak durmalısınız.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın