Diyabetikler üzerinde yapılan bir çalışmada günde iki öğün yemenin günde altı öğün yemeye göre daha fazla kilo kaybettikleri, göbek çevresinin ve ensülin direncinin daha fazla azaldığı tespit edildi. Araştırma Prag’ da yaşları 30-70 arasında değişen oral diyabet ilacı kullanan 54 kadın ve erkek hasta üzerinde gerçekleştirildi. Bu hastalar rastgele 27 kişiden oluşan iki gruba ayrılarak her bir gruba 12 hafta süreyle 1700 kalorili iki farklı diyet (A6 ve B2) uygulandı.
A6 grubundakiler aynı besin ögelerine ve kaloriye sahip diyeti günde 6 seferde B2 grubunda olanlar ise bunları günde iki defada (ilk öğün 6:00-10 arası ikinci öğün 12:00-16:00 arası) tükettiler. Analizlerde günde iki öğün yiyenlerde kilonun, göbek çevresinin, karaciğer yağ muhtevasının, açlık kan şekerinin ve ensülin direncinin günde altı öğün yiyenlere oranla daha fazla azaldığı tespit edildi.
Açlık glukagon değerinin günde iki defa yiyenlerde azaldığı, günde altı defa yiyenlerde ise arttığı görüldü. Araştırmacılar bu sonuçları düşük kalorili diyet uygulayan tip 2 diyabet hastalarının günde altı defa yemeleri yerine kuvvetli kahvaltı ve öğle yemeğinden oluşan iki öğün beslenmenin daha faydalı olduğu şeklinde özetliyorlar.
Gelelim neticeye
Ben de günde iki defa yemenin sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için daha doğru olduğunu savunuyorum çünkü akıl ve mantık bunu gösteriyor (2, 3 , 4, 5, 6, 7).
Şunları not edin:
BİR: Türk usulü kuvvetli sabah kahvaltısı: Zeytin, peynir, yumurta, tereyağı, kaymak, mevsim yeşillikleri (domates, biber, maydanoz, tere, biberiye vb)
İKİ: Akşam 6 civarında akşam yemeği (mevsim sebzesi, salata ve et)
ÜÇ: Ramazandakine benzer uzun süreli açlık birçok hastalığı önlüyor: Kalp krizi, Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi hastalıkları, diyabet.
Kaynak:
1. http://www.diabetologia-journal.org/files/Kahleova.pdf
5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/07/19/yazilar/tip-yazilari/beslenme/orucun-hikmeti/