• 24 Mart, 2024

Emziren Annelerin Dikkatine: Anne Sütünü Arttıran Bitkiler

‘Sütüm az’ diye kaygılanan annelerin en büyük yardımcısı doğa ana. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, bebekleri anne sütüne doyuracak bitkileri anlatıyor. Ayrıca doğumdan hemen sonra göğüslerin etrafına çepeçevre sürülecek ve sütün çabuk gelmesini sağlayacak bir yağ karışımı tarifi de veriyor.

Annelerin çoğu sütlerinin, çocuklarına verilebilecek en değerli armağan olduğunu ve emzirmenin büyüme ve gelişmedeki önemini bilirler. Tüm yaşam için iyi bir sağlık temeli, “bol anne sütü”. Ne yazık ki, istatistikler, bütün çabalamaya rağmen sütü yetersiz olan birçok annenin olduğunu göstermekte. Çözüm yok mu, var elbette. Doğa Ana’da bazı şifalı bitkiler var ki, kadınlar onlardan yardım alıyor. İşte o bitkiler…

Dereotu Kalsiyum Kaynağı

Dereotu anne sütünü artıran önemli bir besin. İçerisinde bulunan etken maddeler anne sütünü arttırmada oldukça etkili, fakat kullanmadan önce mutlaka sirkeli suda yarım saat kadar bekletmekte fayda var. İçinde mikroplar ve parazitler varsa bunların arındırılması için oldukça önemli. Ve günde 1 veya en fazla 2 tutam kullanılması yeterlidir. Anne sütünü artıran diğer besinimiz ise koyu yeşil yapraklı sebzeler.

Örneğin ıspanak ve semiz otu. Ispanağı hazırlarken, 10 dakikayı geçmeyecek sekilde haşlanmalı. Eğer tereyağda pişirilecekse 7-8 dakikadan fazla kavrulmamalı. Bu şekilde olduğunda belki sebzenin yaprakları daha diri olacak ama en azından içindeki minerallerini kaybetmemiş olacak.

Kuruyemişler Sütü Çoğaltır

Anne sütünü artıran bir diğer besin ise havuç. Bir büyük boy havucun normalde olduğu şekilde kıtır kıtır yenmesini önerilir. Havucu haşlamaya gerek yok.

Yine anne sütünü artıran diğer önem taşıyan besinler ise kalın kabuklu çerezler. Az miktarda ceviz, fındık, badem, ve antep fıstığı gibi kalın kabuklu kuruyemişler de sütün çoğalmasında çok etkili. Kural olarak kuruyemişlerin çiğ olarak yenmesi, kavrulmamış olması gerekmekte. Zararlı faktörlerden korunması açısından, satın alınırken kabuklu olarak alınmasını önerilir. Kavrulmuş olanları kesinlikle tavsiye edilmiyor.

Rezene Genç Annelerin Kurtarıcı Bitkisi

Bitkilerin süt tedarikini artırmaya yardımcı olması çok eski bir bilgi. Hemen hemen her kültürün süt sağımını artırmak için bir çeşit bitki, bitki özü veya iksiri var. Hem anne sütünün kalitesini artırması açısından süt kanallarının da akışını hızlandırması açısından tıbbi rezene tıbbi bitkisi oldukça önemli.

Tıbbi Rezene Bitkisi Nasıl Kullanılmalıdır?

Demleme usulü kullanılır. Bir tatlı kaşığı rezene bitkisi üzerine 200 ml sıcak su dökülür. Yaklaşık 6-7 dakika demlendikten sonra süzülür ve ılık olarak anne bunu yudum yudum içer. Günde 2 veya 3 sefer tüketilir. Bunun dışında annede emzirmeye bağlı meme ucu çatlağı da varsa organik hindistan cevizi kurtarıcıdır. Organik 100 mililitrelik hindistan cevizi yağı içerisine 10 damla rezene uçucu yağı ilave edilir.

Bu karışım çalkalandıktan sonra kullanıma hazır hale getirilir. Evde güneş görmeyen bir yerde, serin bir mutfak dolabında saklanır. Meme başlarına çocuk emmeden 45-60 dakika önce önce sürülür, sonra bebek emzirilir. Hindistan cevizi yağı, annede meme çatlağını giderirken, çocuğun bağırsak florasını da korur. Aynı zamanda hindistan cevizi yağı ile birlikte rezenenin kullanılması bebekte oluşabilecek gaz problemlerinin giderilmesinde de yardımcı olur.

Hodan Yağının İçeriğindeki Değerli Madde

Hodan sabit yağı veya ezan çiçeği sabit yağı da takviye olarak kullanıldığında yine anne sütüne etki ediyor. Anne Sütünde GLA (Gama linolenik asit) bulunmakta. Bu iki bitkinin içeriğinde de GLA yer alıyor. Hodan sabit yağı ve ezan çiçeği sabit yağlarında GLA bulunduğu için, bu iki yağın takviye olarak alınması ile sütün kalitesi artar. Annede bulunan doğal GLA’nın bebeğin gelişiminde oldukça etkili olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle bu tıbbi bitkilerin kullanılması GLA’yı artırır.

Kuşkonmazın Mükemmel Etkisi

Kuşkonmaz, içinde A ve K vitaminini içeren bir sebze. Sebzelerin şahı. Çiğ veya az haşlanması kullanıma uygun. Anne sütünü ve anne sütünün kalitesini artıran çok önemli bir besin. Annedeki K vitamini eksikliğini de gideriyor. Bu vitaminler bebeğe de geçtiği için, bebeğin gelişimini destekliyor.

Mükemmel Süt Arttıcı Keçi Sedefi Kökü

Kaynatma usülü olarak günde iki kere kullanılıyor. 2 tatlı kaşığı keçi sedefi kökü üzerine yaklaşık 250 mililitre su ekleniyor. Isı kaynağı altında kaynatılıyor. 5 dakika kadar kaynatılmaya devam edildikten sonra ocaktan indirilip süzülüyor ve ılık olarak içiliyor. Anne sütünün artırılmasında kullanılan bir başka bitki ise çemen otu tıbbi bitkisi. Kokusu iyi olmasa da mükemmel bir süt artırıcı. Oldukça besleyici. Ama dikkat edilmesi gerekiyor çünkü kilo aldırabiliyor. süt artıran karışım

Anne Sütünü Arttıran Tıbbi Çay Formülü

Çörekotu tohumu, Hayıt otu tohumu, Karamürver çiçeği , Isırgan yaprağı , Rezene meyvesi…

Bu şifalı bitkilerin hepsinden eşit (2’şer gram) miktarlarda alınarak karışım elde edilmeli. Karışımdan 2 tatlı kaşığı alın ve ayrı bir kaba ilave edin. Üzerine 150 mililitre su dökün. “Demleme usulü” formülü ile elde ettiğiniz bu çayı soğuduktan sonra ılık olarak için. Günde 3 sefer tüketebilirsiniz.

Sütün Hızlı Gelmesin, Sağlayan ve Kalitesi Arttıran Bir Tarif

  • 20 g badem yağı
  • 4 damla rezene uçucu yağı
  • 7 damla havuç tohumu sabit yağı
  • 1 damla tıbbi lavanta uçucu yağı
  • 1 damla anason uçucu yağı
  • 2 damla gül uçucu yağı (hakiki)

Doğumdan hemen sonra göğüslerin etrafına (ucuna değil) çepeçevre sürülecek ve sütün çabuk gelmesini sağlayacak bir yağ karışımı tarifi:

Yukarıda miktarları verilen yağları mevcut ölçülerde karıştırın.

Elde etiğiniz bu karışım, göğüs ucuna ve göğsün üzerine sürülmeden, sadece göğüsün etrafına çepeçevre sürülüp günde iki sefer uygulanmalıdır.

Bu karışım serin bir yerde saklanmalı, kullanılmadan önce çalkalanmalı. Bir ay düzenli uygulanması , sütün hızlı bir şekilde gelmesini sağladığı gibi aynı zamanda kalitesini de artıracaktır. Karışım anason içerdiğinden, bebeğe temasını engellemek için göğüs ucuna özellikle sürülmemesi gerekiyor.

Anne ve Çocuk kategorimizi ziyaret etmeye ne dersiniz?

Kaynak: www.hurriyetaile.com

Benzer Yazılar

Yorum Yapın