• 24 Mart, 2024

Gelişigüzel Vitamin Takviyesi Çocuklara Yarardan Çok Zarar Verebilir!

Vitaminler, insan hayatının her döneminde ihtiyaç duyduğu bileşenlerdir. Fakat çocukluk dönemlerinde bu durum daha fazla önem kazanmaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, çocuklarda alınması gereken vitaminler konusunda bilgiler verdi.

“Gelişigüzel vitamin takviyesi yarardan çok zarar verebilir. Bu anlamda çocuklara hekime danışmadan asla vitamin takviye edilmemelidir” diyen Uzm. Dr. Yeşim Çınar Yakar, ailelere konuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Çocukların vücut gelişimi için önemli

Yeşim Çınar Yakar, “Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı bu mevsimde enfeksiyonlardan korunmak ve vücut bağışıklığını arttırmada vitaminlerden zengin besinlerin yenmesi gerekmektedir. Kemikleri oluşturmaya, beyin gelişimini ilerletmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan besinler çocuk yaşlarda oldukça önem arz etmektedir. Bu anlamda çocukların ihtiyaç duydukları besinleri almak için farklı türde yiyecekleri yemeleri gerekmektedir. Bu süreçte bitki çeşitleri ile beslenen ve hayvansal ürün tüketimi az olan çocukların kalsiyum, demir, çinko, B12 ve D vitamin desteği almaları gerekmektedir” diye konuştu.

Bu besinler tüketilmeli

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için A, C, D ve E vitamini içeren yiyeceklerle beslenmesinin uygun olacağını vurgulayan Yakar, “Sabah kahvaltıda her çocuk en az 1 yumurta ve 1 bardak süt içmelidir. Diğer öğünlerde ise kırmızı ve yeşil biber, brokoli, lahana, kereviz, turp, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve en önemlisi soğan ve sarımsak mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Balık ve cevizin içerdiği omega-3 yağları ise bağışıklığı destekler. Günde en az 1 portakal, 1 kivi ya da 2 mandalina, okul çağındaki çocukların günlük ihtiyacı olan C vitaminini karşılar” şeklinde konuştu.

Doktorunuza danışın

Dr. Yakar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ek besin takviyeleri ve vitaminleri çocuğumuz için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Vitamin eksiklikleri çocuklarda çeşitli hastalıklara neden olacağı gibi bazı hastalıkların sonucu olarak da ortaya çıkarabileceğini unutmamak gerekir ve nedenleri muhakkak araştırılmalıdır.”

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/aile/gelisiguzel-vitamin-takviyesi-cocuklara-yarardan-cok-zarar-verebilir-41632134

Benzer Yazılar

Yorum Yapın