• 2 Ekim, 2024

Dünya Yıldızlarının Baş Tacı Sebzesi Kale Bitkisinin Faydaları

kale-bitkisi

Son yıllarda tüm dünyada talep gören kara lahananın başka bir türü olan, daha çok kıvırcık lahana olarak da bilinen kale bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Bol vitamin ve mineral içeren kale bitkisinin ünlüler tarafından tüketilmesi de popülerliğini artırdı. Biz de sizler için kale bitkisinin faydalarını derledik. Haberimizin detaylarında kale bitkisinin faydalarının yanında zararlarını da mercek altına aldık.

Lahana ailesinin kalın yapraklı sebzesi olan kale bitkisine talep son zamanlarda oldukça arttı. Gwyneth Paltrow ve Jennifer Aniston’un Kale bitkisini tüketmesi bitkinin popülerliğini iyice artırdı.

Kara lahananın başka bir türü olan kale bitkisinin 100 gramında 30 kalori olması ve hiç yağ içermemesi diyet yapanlarının listesinin ayrılmaz sebzeleri arasında yer alıyor. Vitamin, lif ve protein açısından oldukça zengin olan kale bitkisinin faydaları oldukça çok. Sütten daha çok kalsiyum içerdiğini belirten uzmanlar kale bitkisinin demir yönünden de zengin olduğunun altını çiziyor. Ancak uzmanlar kale bitkisinin faydalarının yanında fazla tüketilmesi halinde zararlı olabileceği uyarısında da bulunuyor. Uzmanlar fazla tüketildiğinde sindirim problemleri yaşanabileceğini, troid ve kalp krizi gibi sağlık sorunları olabileceğini belirtiyor. İşte kale bitkisinin faydaları ve zararları…

Kale bitkisinin faydaları…

Güçlü dişler ve kemikler için bol kalsiyum içerir
Demir açısından zengindir.
Koyu yeşil yapraklarından dolayı yoğun K vitamini içerir
Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur
Göz sağlığı için A vitamini içerir
Beş kanser türüne karşı etkili olduğu söyleniyor. Mesane, meme, kolon, yumurtalık ve prostat kanseri bunların arasında yer alıyor.
Vücudun detoksifikasyon sistemi için kapsamlı destek sağladığı kabul ediliyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ayrıca, bakır, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi minerallerden zengin bir kaynak. Kalp hızını ve kan basıncını kontrol ediyor.
Kolesterol düşürücü ve birçok kronik hastalıkların ana nedeni olan, vücuttaki iltihabı düşürücü etkileri olduğu belirtiliyor.

Kale bitkisi kalp ve böbrek rahatsızlığı olanlar için tehlikeli olabilir. Potasyum açısından da oldukça zengin olan kale bitkisi fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çok

fazla potasyum kalp ve böbrek hastaları için tehlikeli olabilir. Kale bitkisi iyi sindirilmediği takdirde şişliğe de neden olabilir. O yüzden bitkiyi tüketmeden önce doktara danışmakta fayda var.

Kale bitkisi nasıl yetiştirilir?

Kale bitkisinde bulunan reçine safra asidi tutucu görev yaparak yemeğin içindeki yağların emilimini azaltıyor zayıflamada yardımcı oluyor. Ve reçine safra asidini de yapısına bağlayarak kolesterol

sentezini de engelleyip kanda kolesterol yüksekliğini de önlüyor. Besin değeri incelendiğinde 100 gramı yaklaşık 30 kalori kadar. Oldukça düşük karbonhidrat içeriyor ve kan şekerini yükseltmiyor.

Diyet lifi içeriği yüksek ve bitkisel protein açısından da diğer sebzelere göre biraz daha değerli. Çok yüksek antioksidanı içeriyor. Bu değer görme kaybını önleyecek ilaç kadar etkili bir doz.

Salatalara çiğ olarak eklenebiliyor, buharda pişirilerek sebze ya da tahıllarla servis edilebiliyor. Zeytinyağlı yemeği yapılabiliyor.

Kale Sebzesi Tohumunu çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletin. Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp toprağa bırakın (saksıda yapıyorsanız saksının normal toprak seviyesinin yüzde 90

kadarını elenmiş, tercihen kırmızı toprakla doldurun ve toprağın üzerine bırakın). Daha sonra üzerine ince bir torf atın ve nemlendirin.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su verin). Her gün

nemini kontrol edin.

Hangi yemeklerde kullanılıyor?

Buharda pişmiş lahana formunda patates ile birlikte servis ediliyor.
Tavada kavrularak diğer güçlü aromalı maddeler ile kombine ediliyor, özellikle salatalarda içine fıstık, soya sosu kavrulmuş badem, kırmızı pul biber, zeytinyağı ve limon suyu ile servis edilebiliyor.
Kıvırcık lahana çeşitleri dünyada genellikle cips için de tercih ediliyor. Cips tuz veya diğer baharatlar ile tatlandırılmış olabilir.
Bazen yanına pastırma, kızarmış et ve patates püresi de eklenerek yenir.
Toskana bölgesinde çorbası yapılıyor.
Doğu Afrika Büyük Göller bölgesinde, yahni yapımında önemli bir katkı maddesi olarak yer alıyor.
Güneydoğu Afrika’da Kale aynı zamanda tipik Hindistan cevizi sütü ve yer fıstığı ile kaynatılarak, pirinç ya da haşlanmış mısır unu ile servis ediliyor.

Kaynak: 

https://kadin.mynet.com/yasam/saglikli-yasam/26872-dunya-yildizlarinin-bas-taci-sebzesi-kale-bitkisinin-faydalari.html

Benzer Yazılar

Yorum Yapın