• 16 Aralık, 2024

Beynimizin Sevmediği 4 Besin

beynimizin-sevmedigi-4-besin

Beslenmemiz her organ gibi beynimizi de etkiler.

Beynimiz B12 vitamini, omega-3 yağları, kolin, folik asit gibi maddelerden zengin besinlere bayılıyor.

Peki, beynin hoşlanmadığı besinler neler? Onu neler zora sokuyor? Buyurun…

Meyve suları: Yoğun şeker içerikleri nedeniyle kanda şeker ve insüline ani zıplamalar yaptırıyor. Neticede mizaç ve huy değişimlerimiz oluyor. Üstelik bu olumsuz etkiler sadece gazlı, kolalı, fruktoz şuruplu, renkli ve boyalı meyve sularıyla da sınırlı değil. Sabah kahvaltısında “sağlığıma iyi gelir” beklentisiyle yudumladığımız bir bardak portakal suyu da beynimiz için sağlıksız bir içecek olabiliyor. Nedeni içindeki yüksek fruktoz oranı. Kısacası taze sıkılmış bile olsalar fazla miktarlarda içildiklerinde hızlı ve aşırı fruktoz yüklenmesi yaptıkları için meyve sularına da dikkat etmemiz lazım. Özellikle hipoglisemik biriyseniz aman dikkat!

Kızartılmış yiyecekler: İster sebzeleri, etleri, ister hamur işlerini kızartın fark etmiyor; her türlüsü (sadece mideniz ve kalbinize değil), beyninize zarar verebiliyor. Özellikle yağda kızartılan şekerli, unlu yiyeceklerden uzak durun. Tabii bir de dışarıda yemek yediğinizde kızartmaları hemen pas geçin. Çünkü ev dışı kızartmalarda kullanılan yağlar en az 3-5 kez kullanılabiliyor.

Trans yağlı ürünler: Son yılların en tehlikeli sağlık düşmanlarından biri. Kilo sorunundan kansere kadar pek çok sağlık probleminde başrolde onların olduğu anlaşıldı. Farklı merkezlerde, farklı nörologların yaptıkları araştırmalarla da gösterildi ki vücudunuza giren trans yağ miktarı arttıkça beyniniz küçülüp bilişsel beceri gücünüz zayıflıyor. Trans yağları fazla tüketenler bellek testlerinde de sınıfta kalıyor.

Pirinç ve un: Her ikisi de şekerden farksız besinler. Abartıldıklarında onlar da kan şekerinde ani patlamalara, insülin değerlerinde dayanılması güç dalgalanmalara yol açabiliyorlar. Sofralarınızdan onları tamamen kaldırmanız mümkün değil ama en azından daha az tüketmeniz imkân dâhilinde. Not: Pirincin kepeklisi ve esmerini, unun tam buğdaydan yapılanını tercih edebilirsiniz. Her ikisini proteinle evlendirmeniz durumunda ise görebileceğiniz zararlar azalır. Pirinci etle, yoğurtla ve bol sebzeyle birlikte tüketmek, unu kıymayla, yoğurtla, peynirle birlikte yemeye gayret etmek etkili önlemlerdir.

Kaynak: 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın