• 5 Kasım, 2024

Aralık Ayında Beslenme

Sağlıklı yaşamın temellerinden biri de meyve ve sebzeleri mevsiminde taze taze tüketmektir.  Eskiden her sezon her türlü ürünü pazar ve marketlerde bulmak mümkün olmazdı. Mevsimi gelen ne varsa sofralarda o sebze ve meyveler tüketilirdi, herşeyin bir zamanı vardı. Günümüzde ise kara kışta bile karpuz bulmak şaşırtıcı değil. Oysa yerel, doğal, besleyiciliğinin, tazeliğinin ve olgunluğunun doruğunda ürünler mevsiminde yetişmiş meyve ve sebzelerdir. Örneğin yaz domateslerinin tadını diğer mevsimlerde yakalamak oldukça zor. Bu yüzden mevsiminde taze gıdalarla beslenmeli, diğer mevsimlerde bu gıdaları tüketmek istiyorsak konservelemek, güneşte kurutmak veya dondurmak gibi yöntemlerle tazeliği ve besleyiciliğini hapsedip tüketmeliyiz. Besleyicilik ve lezzetin yanında, bütçenizi de korumanıza yardımcı olacaktır.

Kış aylarında özellikle soğuyan havalar nedeniyle beslenmemizde ve sağlığımızda bazı değişiklikler oluşur. Şekerli ve yağlı gıdalara eğilimimiz artar, hayatımız daha durağanlaşır ve fiziksel aktivite azalır, günlerin kısalmasıyla evde bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiğimiz zaman ise artar.

Kış mevsiminde özellikle bağışıklığımızı güçlendirmemiz gereklidir. A ve C vitamini yönünden zengin mevsim ürünlerinden elma, mandalina, portakal, havuç, brokoli, lahana, karnabahar ve maydanoz bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bol bol sebze ve meyve tüketmeye özen göstermeliyiz.

Soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklığımızı güçlendirmede ve soğuk havanın cilde verdiği zararı önlemede E vitamini yardıma koşuyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve ceviz, fındık gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler E vitamini yönünden zengindir.

Güneş ışınlarıyla üretilen D vitamini, kemik ve diş sağlığı açısından büyük önem taşır. Karanlık ve güneşsiz kış ayları ise D vitamini ihtiyacımızın artmasına neden olur. Fırsat buldukça güneşli günlerde güneş kremini eksik etmeden güneşe çıkmayı ihmal etmemeli, haftada 2-3 kere balık tüketilmelidir.

Yaz aylarında olduğu gibi kışın da bol sıvı alımı hayati önem taşır. Vücut ısısını dengede tutmamızdan, toksinlerin atılmasına vücudumuzun tüm fonksiyonları için yeterli sıvı almalıyız. Su içmekte zorlanıyorsanız aşırıya kaçmadan bitki çayları da tüketebilirsiniz.

Pazar ve marketlerde her mevsim her ürünün bulunması, hangi ürünün mevsiminde ve taze olduğu konusunda aklımızı karıştırıyor. Kendimizin ve sevdiklerimizin mevsim gıdalarını zamanında tüketmeniz için aşağıda Aralık ayı meyve ve sebzelerini sıraladık.

Mandalina, portakal, greyfurt, limon, kivi ve elma mevsimin en popüler meyveleridir. Soğuk algınlıklarından korunup bağışıklığımızı da güçlendirmeye yardımcı olacaklardır. Ayva, nar ve Trabzon hurmasının da tam zamanı.

Balkabağı mevsimi ise geçmek üzere, gelecek seneye kadar tadını çıkarmak için çorbadan tatlıya, mücverden tarta pek çok değişik yemekte kullanabilirsiniz.

Kestane mevsimin en lezzetli yemişi, yılbaşı gecelerinin çıtır çıtır lezzeti. Yemek ve tatlılarda kullanabilir veya közleyip afiyetle tüketebilirsiniz.

Kış sebzeleri yaz mahsullerinden farklı olarak genellikle kök sebzeler gibi daha uzun sürede yetişen ürünlerdir. Yer elması, kereviz, kırmızı turp, pancar, şalgam, havuç, pırasa, karanabahar, Brüksel lahanası, brokoli, beyaz lahana, kırmızı lahana, kara lahana, ıspanak ve pazı Aralık ayının taptaze lezzetlerinden.

Kış salataları için tercih edebileceğiniz mevsiminde yeşillikler ise roka, marul, maydanoz, tere, nane ve biberiye. Yaz ayları yaklaşınca kilo verme stresine girmemek için kış aylarında yediklerimize daha çok özen göstermeli, yağlı ve şekerli gıdalar ve hamur işleri yerine bol bol salata, sebze yemeği ve taze meyve tüketmeye özen göstermeliyiz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın