• 15 Nisan, 2024

Muhteşem Börek Yapmanın Sırları

borek-yapmanin-sirlari

Altın günlerinin vazgeçilmezi, ev yemeklerinin en lezzetlilerinden bir tanesi. Börekten bahsedeceğiz bugün size. Tıpkı her yemekte olduğu gibi börek yapmanın püf noktaları, börek yapmanın incelikleri mevcut tabii ki.

Öyle ha denilince eşi benzeri olmayan börekler yapamıyorsunuz, işin içine sevgi ve lezzet katabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktalar var. Eğer bu noktalara dikkat ederseniz mahallede en sevilen, en çok beğenilen börekleri sizin yapabilme ihtimaliniz bir hayli yüksek.

O halde börek yapmanın püf noktalarını sıralamaya başlayalım, sizler de bir çay demleyin. Bu yazı çok fazla taze börek kokacak 🙂

Malzemeleriniz mutlaka taze olsun: Börekte kullanacağınız tüm malzemeleri yeni almaya ve uzun son kullanma tarihli olmasına çok dikkat edin. Özellikle peynirli börek yapacaksanız peynirin ekşimemiş ve renk değiştirmemiş olması çok fazla önemli.

Yufkaları kendiniz açın: Eğer vaktiniz ve enerjiniz varsa yufkaları mutlaka kendiniz açın, yoksa da tanıdığınız ve tadına emin olduğunuz bir yerden yufka alın. Eğer paketli yufkalardan almak durumundaysanız da birkaç kez deneyerek ve yanılarak en iyi yufkayı bulun.

Her katta sütlü ve yağlı karışımı uygulayın: Neli börek yaparsanız yapın yufkaları yerleştirdiğinizde üzerlerine tereyağı ve sütle oluşturduğunuz karışımı fırça yardımıyla sürün. Böylece o kadar leziz bir börek elde edeceksiniz ki koca bir tepsi böreği bir akşamda bitmiş olarak bulabilirsiniz.

Böreğin sosunu unutmayın: Böreğin sosu dediğimiz aslında fırına vermeden önce üzerine sürdüğünüz karışımdır. Yumurta sarısı böreğin üstünü nar gibi yapar ve güzelce kızartır ancak evde yumurta yoksa mutlaka yoğurtlu ve yağlı bir karışım hazırlayın. Yoğurt hem yufkayı nemlendirsin hem de enfes bir tat katsın.

İç harcını iyice kavurun: Fırında nasıl olsa pişer demeyin. İçini ne kadar güzel kavurur ve hazırlarsanız o kadar lezzetli bir börek elde edersiniz. Eğer iç harcını düzgünce kavurmazsanız servis ederken daha sert bir börek sunuyor olabilirsiniz.

İç harcı ilk kata hemen koymayın: Tepsiye iki kat yufka serin ve ardından iç harcı ekleyin. Çünkü iç harç daha sulu olacağı için yufkayı eritip böreğin yapışmasına neden olabilir. Aynı şekilde yufkanın herhangi bir yerinden dibine ya da kenarlarına harç ya da süt kaçmadığına emin olun. Kusursuz bir börek yapmanın en önemli noktalarından bir tanesi de yapışmayan bir börek olmasıdır.

Çaylar bittiyse sizi mutfağa alalım, patatesli börek sizi bekliyormuş 🙂

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın