• 24 Mart, 2024

Her Yemeğe Yakışan Lezzet: Soğan

Her yemeğe girip her salatayı lezzetli kılar. Bazen bir dürümün yanında, bazen bambaşka bir sofradadır soğan. Dünya üzerinde en çok tüketilen ve depo bitki klasmanında akla ilk gelen soğanın faydaları da tıpkı kendisi gibi boldur.

Artık yemeklere biraz daha soğan eklemek hatta çaktırmadan çiğ çiğ yemek için çok daha fazla nedeniniz olacak. Özellikle hafta sonları taze ve çiğ soğan yiyerek kendinize dünyanın en büyük iyiliklerinden bir tanesini yapabilirsiniz.

E tabii hafta içi yemek isterseniz kimse sizi tutacak değil ya, yiyin gitsin. Ancak naneli sakızınızı cebinizde tutun. Her an her şey olabilir 😉

Geyiği bir kenara bırakıp başlıyoruz soğanın faydaları nelerdir, soğan dediğimiz bu güzel besinin yararları nelerdir yazmaya.

Enfeksiyonlara karşı savaşır: Sindirim sistemi ve bağırsak söz konusu olduğunda serbest radikaller ve mikroplara karşı büyük bir eforla çalışan soğan, içerdiği maddeler sayesinde enfeksiyonel konularda vücudunuzun çok daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

Kalp ve damar sağlığı için birebirdir: Soydum, potasyum, C ve B vitamini açısından zengin olan soğan, kanı temizleme özelliği sayesinde kalp damar yolları ile ilgili sorunların giderilmesine yardımcı olur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar sorunlarını da ortadan kaldırır.

Soğuk algınlığına iyi gelir: Tıpkı sarımsakta olduğu gibi soğan da soğuk algınlığı ve diğer gribal konularda vücudunuzun direncini artırır. Nezle, grip, öksürük gibi sorunların yanı sıra bronşit gibi daha kökü hastalıkların da ortadan kalkmasına yardımcı olur. Yüksek ateşin de düşmesine yardımcı olan soğan, soğan suyu haline getirilip bal ile birlikte tüketildiğinde kış hastalıkları konusunda amansız bir savaşçıdır.

Yanık ve böcek ısırmalarında da etkilidir: Soğanın suyu çıkarılıp böcek ısırmaları ve yanıkların üzerine uygulandığında rahatlatma, kızarıklığı giderme ve alerjenlerle savaşma özelliğine sahiptir. Bu nedenle yanıktan sonra 15 dakikalık bir su pansumanını yapıp üzerine soğan suyu sürmek yanık bölgenin rahatlamasını sağlayacaktır.

Kemikler için de yararlıdır: Özellikle andropoz ve menopoz döneminden sonra yıpranan ve yavaş yavaş erimeye başlayan kemikler için soğan birebirdir. İçerdiği maddeler sayesinde kemik yapısını destekler, olumlu anlamda gelişmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda kemik erimesi sorununun da önüne geçer.

Cilt ve saç sağlığını korur, cildinizi parlatır: Soğanın belki de akla gelmeyecek en önemli özelliği ise saç ve cilt konusunda da iyi bir alternatif olmasıdır. Cildi besleyerek parlamasına yardımcı olur, saçların dökülme sorununu ortadan kaldırır.

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın