• 24 Nisan, 2024

Yağ Yaktıran Yiyecekler

Bazı gıdaların yağ yakıcı etkisi vardır, bazıları da metabolizmanızı hızlandıran besin maddeleri içerir. Siz daha yemeğinizi çiğnerken kalorilerin hızla yanmasını sağlayacak bu yiyeceklere yakından bakalım:canstockphoto1131658

Protein yağ yakıcı etkisi yüksek bir gıdadır. Vücut proteini sindirirken karbonhidratlara göre çok daha fazla kalori harcar.  Sindirim sırasında protein içeren yiyecekleri yakmak için yemeğin %30u kadar kalori harcarsınız. Örneğin vücudunuz 300 gr tavuğu sindirirken 90 kalorisi yanar gider. Protein aynı zamanda midede uzun sürede kaldığından tok tutar. Bu özellikten en iyi derecede faydalanmak için tüketebileceğiniz hayvansal ürünler yağsız kırmızı et ve tavuk eti, balık, yağsız yoğurt, süt ve yumurta.

Balık, içerdiği protein çeşitlerinden dolayı tavuk ve kırmızı ete göre daha doyurucudur. Ayrıca Omega-3 içeriği ile kilo vermenize yardımcı olurken bağışıklık sisteminizi ve kalp sağlığınızı da korur.

Yağsız süt, yağ haricinde normal sütün içerdiği tüm faydalı besin maddelerini içerir. Protein içermeyen içeceklere göre daha uzun süre tok tutar. Az yağlı süt ürünleri de Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olduğundan, sağlam çalışan bir metabolizma için gerekli olan kas kitlelerini oluşturup korumaya yardımcı olur.

Yumurta çok az kalori içerir ama protein açısından zengindir. Karbonhidrat ağırlıklı bir kahvaltıyla kıyaslarsak çok daha uzun süre tok tutar ve yumurtayı sindirmek için daha fazla kalori harcarsınız. Yüksek kolestrol riskiniz varsa, bir yumurta günlük almanız gereken kolestrolün tamamına yakındır, bu yüzden sadece beyazını tüketmenizi öneririz. canstockphoto4617342

İşlenmiş gıdalara nazaran yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllı ürünleri sindirirken vücudumuz normalden iki kat fazla kalori yakıyor. Kahvaltıda bir kase sıcak yulaf ezmesi kilo vermeniz için 3 önemli özelliğe sahiptir: bolca tam tahıllı yulaf, bol su ve sıcak bir yemek olması. Sıcak yiyecekleri tüketmek daha uzun zaman alır, bol lifli yulaf ve su sayesinde de daha uzun süre tok kalırsınız. Tatlandırmak için az miktarda meyve veya tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın kan şekeri düzeylerini dengeler. İştahı keser, özellikle tip 2 diyabeti olanlarda.

Kinoa da kilo kontrolü için ideal bir yiyecek. Hem pirinç kadar kolaylıkla pişebilen hem de bir bardağında 8 gr protein, 5 gr lif içeren bir gıda. Aynı zamanda demir, çinko, selenyum ve E vitamini içerir.

Bir bardak mercimek günlük demir ihtiyacımızın %35ini karşılar. İnsanların %20si demir eksikliği çekmektedir. Vücut bir maddenin eksikliğini çekiyorsa metabolizma yavaşlar, çünkü verimli çalışmak için ihtiyacı olan herşeyi alamıyordur.

Fasulye çeşitleri ve yeşil sebzeler  de kas yapımına yardımcı olur, yağ yakmayı sağlar, sindirimi düzene sokar. Çiğ sebzeler atıştırmalık olarak da çok iyi bir seçimdir. Çok az kalori içerirler ve su miktarları yüksektir.

Acı bibere acılığını veren capsaicin maddesi, iştahı kapattığı gibi kısa bir süreliğine vücut ısısını arttırır ve ekstra kalori yakılmasına neden olur. Çiğ, pişmiş kurutulmuş veya toz acı biberden aynı sonucu alabiliyoruz, yemeklerinize eklemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bol baharatlı yemekler tüketenler genellikle daha az yemeye eğilimlidirler. Yemeklerimize tat verirken metabolizmamızı ve yağ yakımını hızlandıran, sindirim sistemimizi düzenleyen diğer baharatlar: Zencefil, maydanoz, kekik,  biberiye ve tere.

Su miktarı yüksek olan gıdalar midede daha çok yer tutarlar. Bu da vücuda yeterince yediği ve diğer gıdalar için daha az yer kaldığı sinyalini verir. Karpuz gibi pek çok çiğ sebze ve meyvenin su miktarı yüksek, besin değeri yüksek ama kalorisi çok düşüktür. Karpuz, ananas ve kivi yağ yakıcı özelliği yüksek meyvelerdendir.

Armut ve elma da karpuz gibi su içeriği yüksek meyvelerdir. Kabuklarıyla yemek ekstra lif alımına, böylece daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.  Aynı zamanda daha çok lif içerdiğinden çiğnemesi daha çok vakit aldığından yerken de az miktarda kalori yakmanızı sağlar.canstockphoto4154247

Greyfurt yüksek miktarda lif içerdiğinden çok daha az kaloriyle çok daha tok kalmanızı sağlar. Yemekten önce yarım greyfurt yemek veya bir bardak greyfurt suyu içmek daha az yemek yemenize yardımcı olur. greyfurt içeriğinde bolca bulunan C vitamini, yağ kütlesinin etkisini hatırı sayılır ölçüde azaltıyor. Limon da içerdiği C vitamini sayesinde yağların kolay yakılmasını sağlar.

Ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini gibi meyveler de su ve lif açısından doyurucu olduğu gibi, tatlı krizlerini dindirecek kadar şekerli olduklarından kurabiye veya kek yeme ihtiyacını ortadan kaldırarak daha az kalori almanızı sağlarlar.

Kabuklu yemişler ara öğünlerde tercih edebileceğiniz bir başka atıştırmalık. Protein, lif ve kalbe faydalı yağlar açısından zengindirler. Ölçülü şekilde yendiğinde kolestrolü düşürmeye ve kilo vermeye yardımcı olurlar. Mümkünse kabuklu şekilde satın alın, kabuklarını açarak yerken daha çok zaman harcayacak ve aşırı tüketme riskiniz azalacaktır.

Yağsız ve tuzsuz patlamış mısır da çok az kalori içerir. Bir kase patlamış mısır görsel olarak doyurucu olduğu gibi yemesi de zaman alacaktır.

Sadece günde dört bardak yeşil çay içmek 8 haftada yaklaşık 3 kilo vermeyi sağladığı araştırmalarda görülmüştür. Içeriğindeki bir madde içildikten hemen sonra geçici olarak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu yüzden günde bir kaç bardak tüketilmesi, ve içmesi aha uzun süre alacağından müm ünse sıcak içilmesi tavsiye ediliyor. Yeşil çayın içindeki katesin metabolizmayı ve karaciğerin yaktığı yağ oranını hızlandırıyor.

Kahvenin de metabolizmayı hızlandırma özelliği vardır, ama yalnızca biraz. Eğer kahveyi sade tüketmiyorsanız bu etkisinin bir faydasını göremezsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın