• 2 Ekim, 2024

Romatizmal Hastalıklar ve Beslenme

Kemikleri, eklemleri, bunların arasındaki bağları ve hatta sinir köklerini etkileyen ve ağrı, şişme, şekil bozukluğu ve hareket kısıtlılığı gibi sorunlara neden olan hastalıklara Romatizma adı verilir. Kaslarda ve özelliklerde eklemlerde kendini gösterir.

Tabağınızdaki gıdalar romatizma semptomlarını hafifletmenize yardımcı olabilir. Romatizmal hastalıkları olan insanlar, hastalıkla beraber gelen inflamasyon ve acıyı iyi bilirler. Beslenme hastalığı tamamen yenmeyi sağlamasa da bazı gıdalar vücuttaki inflamasyonu azaltmayı, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi sağlar.

Peki Romatizmal hastalıkların etkilerini azaltmak için beslenmemizde ne gibi değişiklikler yapabiliriz?

Geleneksel Akdeniz diyeti, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, sağlıklı yağlar, baklagiller ve balık yönünden zengindir ve genel sağlığımıza olduğu gibi romatizmaya karşı da etkilidir.  Bu gıdalar inflamasyonu kontrol altında tutan doğal kimyasallar içerir. Meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar lif yönünden zengindir. Balık, özellikle de somon, sardunya gibi balıklar Omega-3 deposudur. Meyve ve sebzeler aynı zamanda inflamasyona kaşrı etkili antioksidanlar yönünden de zengindir, Koyu ve parlak renkler özellikle yüksek antioksidan seviyesine işaret eder. Yabanmersini, böğürtlen, havuç, domates, biber, portakal, brokoli, kavun gibi.

Zerdeçal ve zencefili beslenmenize dahil edin. Doğal olarak inflamasyonu azaltan bu baharatları kullanmadan önce, eğer kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşün.

Somon, ton, uskumru, ringa gibi yağlı balıklar inflamasyonla savaşta etkili Omega-3 yağ asitleri yönünden zengindir. Haftada en az iki kere balık yemeye özen gösterin. Özellikle Romatoid Artrit’in etkilerini hafifletir.

Balık sevmiyorsanız tabağınıza kalp dostu soya fasülyesini ekleyin. Omega-3 yağ asitleri yanında yağ oranı düşük, protein ve lif yönünden zengin bir gıdadır.

Sızma zeytinyağı kalp dostu yağlar yönünden zengindir, bu yağlardan Oleocanthal, inflamasyon karşıtı ilaçlarla benzer etkilere sahiptir. Avokado’da bulunan yağlar kolestrol düşürücü etkilere de sahipken, cevizdeki Omega-3 asidi oranı zeytinyağından kat kat fazladır.

Araştırmalar kiraz yemenin gut ataklarını azaltabileceğini göstermiştir. Kirazda bulunan ve anti inflamatuar etkisi olan antosiyanin, çilek, ahududu, böğürtlen ve yabanmersini gibi diğer kırmızı ve mor meyvelerde de bulunur.

Süt, yogurt ve peynir gibi süt ürünleri, kemikleri güçlendiren D vitamini ve kalsiyum deposudur. D vitamini kalsiyum emilimi için büyük önem taşır, bağışıklığı güçlendirdiği de biliniyor. Süt ürünleri tüketemiyorsanız, koyu yeşil yapraklı sebzeleri sofradan eksik etmeyin.

C ve K vitamini depose Brokoli, aynı zamanda sülforafan adı verilen ve osteoartriti önlemeye veya gelişimini yavaşlatmaya yardımcı bir madde içerir.  Ayrıca kemik sağlığını koruyan kalsiyum açısından da zengindir.

Yeşil çay inflamasyonu azaltmaya ve kıkırdak yıkımını yavaşlatmaya yardımcı antioksidanlar içerir.

Portakal, greyfurt ve misket limonu gibi turunçgiller C vitamini yönünden zengindir. Araştırmalar günlük C  vitamini ihtiyacımızı karşılayabilmemizin iltihaplı artriti önlemeye yardımcı olduğunu ve osteoartriti olanların eklem sağlığını koruyabileceğini gösteriyor.

Tam tahıllı gıdaların kandaki c-reaktif protein seviyesini azalttığı biliniyor.Bu protein kalp hastalıkları, diyabet ve romatoid artri ile ilişkilendirilir. Yulaf ezmesi, kahverengi pirinç ve tam tahıllı gevrekleri beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz.

Baklagiller lif yönünden oldukça besleyicidir, ayrıca kas sağlığı açısından hayati önem taşıyan protein de bolca içerirler. Özellikle kırmızı fasulye ve barbunyayı düzenli olarak tüketin.

Araştırmalar  düzenli olarak sarımsak, soğan ve pırasa tüketenlerin osteoartrit belirtilerini daha az gösterdiğini saptamıştır.

Kuruyemişler protein, kalsiyum, magnezyum, çinko, E vitamini ve bağışıklığı güçlendiren alfa linolenik asit (ALA) ve lif yönünden oldukça zengindir.  Kalp sağlığını korur ve kilo vermeye yardımcıdır.

 

Kaynaklar:

http://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/biologics-15/rheumatoid-arthritis-diet

http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/best-foods-for-arthritis/best-foods-for-arthritis.php

Benzer Yazılar

Yorum Yapın