• 9 Eylül, 2024

Probiyotik ve Prebiyotik Arasındaki Fark

İsim benzerliğinden dolayı kimine sadece yazım hatası gibi gelse de, probiyotik ve prebiyotik birbirinden farklı terimlerdir. Ama hem probiyotik hem de prebiyotik gıdalar sindirim sistemi sağlığı için önemli görevlere sahiptir.

canstockphoto9887457 Vücudumuzda iki tip bakteri bulunur, biri hastalıklara neden olan bakteriler, ikincisi ise kalın bağırsakta bulunan ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan yararlı bakteriler. Bu iyi bakterilere probiyotik adı verilir ve sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Sağlıklı sindirim için illa ayrıca probiyotik gıdalar tüketmemiz gerekmiyor, çünkü sindirime yardımcı olan ve zararlı bakterilere karşı koruyan bu mikroorganizmalar zaten vücudumuzda bulunuyor. Ama bunların sayısını arttırmak, sindirim sistemini ve bağışıklığı güçlendirmek anlamına gelir.

Probiyotikler yoğurt gibi mayalanmış ürünlerde bulunan canlı bakterilerdir. Yoğurt haricinde kefir, boza, süzme peynir ve Gouda gibi fermente edilmiş yumuşak peynirler, turşu çeşitleri, tarhana ve ekşi mayalı ekmek de fermentasyon olan yani mayalanmış ve aktif bakteriler içeren gıdalardır. Bu sağlıklı bakteriler anne sütünde de bulunur. Hamilelik ve emzirme sürecinde probiyotik gıdalar tüketmek sizin ve bebeğinizin sindirim sistemi ve bağışıklığı için faydalı olacaktır.

Sağlıklı yaşam için günde 3 porsiyon süt ürünü tüketmemiz gerekiyor. Bu porsiyonların bir veya ikisinde yoğurt yada kefir tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Probiyotikler ısı ve mide asidi tarafından yok edilebilir, bu yüzden daha sindirilmeden etkilerini yitirebilirler. Düzenli olarak makul miktarlarda tüketerek etkilerini arttırabilirsiniz.

Probiyotikler bağırsak duvarlarını güçlendirir, lifli gıdaları sindirmeye, bağırsakların düzgün şekilde çalışmasına, B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini arttırmaya yardımcıdır. İshal problemi olanlara ve huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir, idrar yolu iltihapları ve vajinal mantar enfeksiyonlarını önler ve tedavi eder. Bağışıklığı güçlendirerek nezle ve gribi önler ve etkilerini azaltır. Hormon üretimimizi düzenler, bu da sindirimden ruhsal sağlığa pek çok açıdan olumlu etkiler yaratır. Özellikle antibiyotik kullanımı sırasında probiyotik gıdalar tüketmeye özen göstermeliyiz, çünkü antibiyotikler zararlı bakterilerin yanında iyi bakterileri de yok eder.

Probiyotikler sindirim sistemi sağlığı için etkili olsalar da, prebiyotikler olmadan pek bir işe yaramazlar. Prebiyotikler, kalın bağırsakta bulunan bu iyi bakterileri yararlı bir şekilde besleyen özel bitkisel liflerdir. Vücudunuz bu lifleri sindiremez, bunun yerine kalın bağırsaklarda fermente olurlar ve iyi bakterilerin büyümesini destekleyen, kötü ve hastalığa neden olan bakterilerin ise gelişmesini engelleyen bir etki yaratırlar.

canstockphoto22652824 Her lifli gıda prebiyotik değildir. Prebiyotik lifler elma kabuğu, muz, sarımsak, soğan, pırasa, yerelması, kuşkonmaz, baklagiller, özellikle fasulye çeşitleri, tam tahıllı gıdalar, yulaf, badem ve balda bulunur. Normal beslenme düzeninizde zaten prebiyotik lifleri yeterince aldığınızı düşündünüz değil mi? Ne yazık ki tüm bu gıdalar bir porsiyonda sadece 1-2 gram civarında lif bulundurur, böyle olunca yeterince prebiyotik lif sindirebilmeniz zorlaşır. Ortalama olarak yetişkin bir insanın günde en az 25 gram lif tüketmesi gereklidir, bu liflerin bir kısmını prebiyotik gıdalardan almaya özen göstermeliyiz.

Probiyotikler ve prebiyotikler beraber çalışırlar. Sadece probiyotikleri tüketerek sağlığınızda bir değişme yaşamazsınız. Probiyotik ve prebiyotik gıdalar aynı zamanda vitamin ve mineral açısından oldukça zengin gıdalardır, böylece bu gıdaları günlük beslenme düzeninize katarak sadece sindirim sistemine değil genel sağlığınıza da büyük katkıda bulunabilirsiniz.

Benzer Yazılar

1 Yorum

  1. Hakan
    Temmuz 28, 2017 at 4:36 pm Cevapla

    Merhaba.

    Çok güzel bir makale olmuş. ellerinize sağlık. Benzer bir makaleyi biz de ele almıştık.

    İyi çalışmalar dileriz.

Yorum Yapın