• 9 Eylül, 2024

Kış Mucizeleri

kis-sebzeleri

Karlı ve soğuk günler sürüyor. İyi de oluyor! Sağlığımız için “kış kışlığını” yapmalı. Ayrıca kışın da kendine has güzellikleri var ve onlar sadece “kar beyazı” romantizmi ile sınırlı değil. Diğer mevsimler gibi kışın da hazineleri, mucizeleri var ve bizim bu mucizelerden faydalanmamız lazım. Kış mucizeleri sadece kış eczanelerinde satılıyor. O eczaneler de çarşıda, pazarda, manavda kuruluyor. Buyurun…

Lahana Kadın Sağlığının Garantisi

Lahana bizim mutfak kültürümüzün baş oyuncularından biridir. Salatasını sever, turşusunu kurarız ama özellikle dolmasından asla vazgeçemeyiz. Çorbasını, haşlamasını, sulu lahana yemeklerini de bir kenara not edelim, biz sağlık yararlarına gelelim.

Lahananın içinde pek çok sağlık bileşeni var, en önemlisi de indol-3-karbinol olarak bilineni… Bu madde tam bir doğal mucize, tam bir doğal ilaç. Özellikle kanserden koruyucu faydalarını kanıtlayan yüzlerce çalışmaya sahibiz. Kalınbağırsak ve prostat kanserlerinden korunmada da işe yarıyor ama kadınları meme kanserinden koruduğunu gösteren çalışmalar özellikle dikkati çekici. Kadınlar ne kadar çok lahana tüketirlerse o kadar çok indol-3-karbinol kazanıyor, meme kanserinden o kadar güçlü bir korunma şansı yakalıyor.

Lahananın suyunda östrojen karşıtı başka bileşenler de gösterilmiş ama indol-3-karbinol daha mühim bir bileşen. Lahananın kalsiyum içeriği de önemli bir ayrıntı. Özellikle kemik erimesi sorunu olan kadınların daha sık ve bol lahana tüketmelerinde fayda var.

Kemikleri güçlendirici etkisi sadece kalsiyum zenginliği ile de sınırlı değil, K vitamini bakımından da zengin bir besin lahana. Zaten bu nedenle de kemik sağlığı söz konusu olduğunda adeta “çift sarılı yumurta” etkisi yapıyor, bir taşla iki kuş birden vuruyor.

Karnabahar 
Sülforafan Deposu

Kış mucizelerinden biri de sülforafan deposu karnabahardır. Onda da bol miktarda kalsiyum, indol-3-karbinol, K vitamini, C vitamini, diğer vitamin ve mineraller bulunur ama sülforafan ayrı bir zenginliktir.

Kış boyunca bol bol taze karnabahar tüketmeye özen gösterin. Mümkünse taze olanlarından bulup iyice temizledikten sonra pişirmeden salatasını yapın, yoğurtlu dip soslarıyla afiyetle yiyin.

Haşlamayı düşündüğünüzde suyunu lütfen dökmeyin. En iyisi sulu, kıymalı, yoğurtlu karnabahar yemeklerini fırsat buldukça yiyin; yiyin ki kemikleriniz bayram etsin!

Balkabağı ve Havuç 
Gözünüzü Açar!

Yaşı ilerleyenleri bekleyen önemli tehlikelerden biri de gözlerdeki sarı nokta hastalığıdır.Bu hastalığın önlenmesinde de etkili doğal bazı bileşenler var. Lütein ve zeoksantin bunların en başında geliyor.  Lüteinin en zengin olduğu yiyeceklerin başındaysa balkabağı ve havuç var. Soğuk kış sofralarında yemeğe balkabağı çorbasıyla başlamak, sonra da şeker eklenmemiş balkabağı tatlısıyla tamamlamak mükemmel bir seçim olabilir.

Ispanak Temel Reis’in Gücü

Çocukluğumuz Temel Reis’in maceralarını okuyarak geçti. Öğrendik ki reisteki o güç ıspanaktan, ıspanaktaki demirden geliyor. Ne var ki son yıllarda bu geleneksel bilginin biraz eksik olduğu anlaşıldı, ıspanağın gücü sadece zengin demir içeriğiyle sınırlı değil. Onda çok daha güçlü enerji verici bir bileşen daha var: CoQ10…

CoQ10 hücrelerimize lazım olan enerjinin üretildiği mitokondrilerin en önemli yakıtlarından biri. O ne kadar çoksa mitokondriler o kadar çok yoğun enerji üretebiliyor. Ispanak bu bileşenin en güçlü kaynaklarından biri ve muhtemelen Temel Reis’in pazılarını patlatan mucize içindeki demir değil, CoQ10 ile ilişkili.

Kış boyunca daha sık ve bol ıspanak tüketin, onun da haşlama suyunu lütfen dökmeyin. Kış eczanemizin diğer ilaçlarını yarın köşemizde bulacaksınız.

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın