• 14 Nisan, 2024

Hurma Yemenin Sağlık Üzerindeki 10 Önemli Faydası

Hurma liften zengin olmasının yanı sıra potasyum, magnezyum, bakır ve B vitaminleri içeriyor. Ayrıca bağışıklığımızı güçlendiren antioksidanlardan oldukça zengin bir besin. İçerdiği bu vitamin ve mineraller ile hurma ‘tam bir şifa meyvesi’ olarak nitelendiriliyor. Oruç tutarken neden hurma tüketilmesi gerektiğini ve hurmanın faydalarını, Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan anlattı…

1-Tok Tutuyor 

Hurma yüksek lif içeriğiyle uzun süre tokluk hissi sağlar. Hurmanın yanında ceviz ve badem gibi kuru yemişler tüketmenizde fayda var. Böylece kan şekerinizde ani değişiklik oluşturmayacağı için oruç tutarken halsizlik gibi sorunlar yaşamazsınız.

2-Bağışıklığı Güçlendiriyor 

Özellikle pandemi döneminde bağışıklık sistemi daha da önem kazandı. Ramazanda sofraların vazgeçilmezi hurma içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklığı da güçlendiriyor. Üzerine tahin eklerseniz hurma daha lezzetli ve doyurucu olacaktır.

3-Baş Ağrısına Karşı Etkili 

Hurma içerdiği magnezyumla baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabiliyor. Oruç tutarken baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız özellikle sahurda hurma tüketmenizde fayda var. Hurmanın yanında bol su içmeyi de unutmayın çünkü baş ağrınızın nedeni sıvı eksikliği de olabiliyor.

4-Tam Bir Enerji Deposu 

Ramazanda öğün sayısının azalmasıyla birlikte halsizlik ve yorgunluk problemleri sıkça yaşanıyor. Hurma içeriğindeki B vitaminleri sayesinde enerji sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağlayarak yorgunluğa da iyi geliyor.

5-Kabızlığa Karşı Koruyor 

Ramazanda vücudumuzdaki sıvının azalması nedeniyle kabızlık gibi sindirim yakınmaları oluşabiliyor. Hurma içeriğindeki lif sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığa karşı etkili oluyor.

6-Kalp Sağlığına İyi Geliyor 

Hurma potasyumdan zengin bir meyve olduğu için vücudun sıvı ve elektrolit dengesini sağlıyor. Bu etkisiyle kan basıncını dengeleyerek tansiyonun düzenlenmesine yardım ediyor.

7-Kas Ağrılarını ve Krampları Önlüyor 

Hurma yüksek miktarda potasyum içeriğine sahip bir meyve. İçeriğindeki potasyum sayesinde hurma kas ve eklem ağrısı, kramp, yorgunluk ile halsizlik gibi semptomlara iyi geliyor.

8-Kemik Yapılarını Güçlendiriyor 

Hurma içerdiği kalsiyumun etkisiyle kemik yapılarını güçlendiriyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda kadınlarda sık görülen osteoporoz riski için hurma öneriliyor.

9-Sindirim Sistemini Düzenliyor 

Hurma bol lifli yapısıyla sindirimi de rahatlatıyor. Mide asidini dengeleyip ani acıkma ile mide yanmalarını önlüyor. Bu etkileri nedeniyle mide problemi yaşayan kişiler de hurmayı rahatlıkla tercih edebilirler.

10-Cilt Sağlığını Koruyor 

Antioksidandan ve C vitamini yönünden zengin olan hurma cilt sağlığını koruyor. Cilt yapılarını iyileştirerek daha canlı ve nemli bir görünüm sağlıyor.

 

Kaynak:https://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/hurma-yemenin-saglik-uzerindeki-10-onemli-faydasi-6490788/10

 

 

 

 

 

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın