• 2 Ekim, 2024

Havuçla Gelen Güzellik

Neşe verici turuncu rengiyle havuç, sebze reyonlarına ve sofralara renk katarken, düzenli olarak tüketildiğinde bedenimize de pek çok fayda sağlıyor. Faydaları öyle büyük ki, eski çağlarda insanlar yemeyi düşünmemiş bile, sadece çeşitli hastalıklara karşı ilaç olarak kullanmışlar.shutterstock_82023379

Patates’ten sonra dünyada sebzeler arasında popülerlikte ikinci sırada olan Havuç, buzdolabınızda her daim bulunmasını tavsiye edeceğimiz sebzelerden. Salatalar haricinde çorbalara, soslara, güveçlere ve hatta basit ekmeklere ve keklere ekleyerek kıvamını koyulaştırabilir, doyurucu öğünler hazırlayabilirsiniz. Havuç çiğ olarak tüketildiğinde harika bir atıştırmalık olmasına rağmen asıl tadını ve faydasını rendeleyip veya püre haline getirip hafifçe az yağ ile pişirince görürsünüz. Neredeyse tüm çocukların sevdiği sebzelerden olan havucu küçük çocuklarınıza atıştırmalık olarak verdiğinizde boğulma riskine karşı yuvarlak dilimleri dörde bölmenizi veya ince uzun şeritler halinde doğramanızı tavsiye ederiz.

Orta boy bir havuç 25 kalori, 6 gr karbonhidrat 2 gr lif içerir. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra, doyurucu ve tok tutan bir besindir. İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye çalışanların gözde sebzelerindendir. Bu lifin yarısından fazlası çözünebilir Kalsiyum Pektat’tır. Çözünebilen lifler kötü kolestrolü düşürmeye yardımcı olur ve iyi kolestrol olan HDL’yi arttırarak kalp hastalığı riskini azaltır.shutterstock_140344816

Annelerimizin “Havuç ye, gözlerin keskin olur” nasihatleri sadece bize havuç yedirmek için uydurulmamıştı elbette. Havuç belki görüşünüzün şu andakinden daha iyi olmasını sağlamaz, ama genel göz sağlığınızı korumanıza ve Katarakt’ın önlenmesine yardım eder. Retina düzgün çalışabilmek için A vitaminine ihtiyaç duyar, eksikliği ise Kornea’da sorunlara ve hatta körlüğe sebep olabilir.

Havuç’ta zannedildiği gibi A vitamini yoktur,  yüksek oranlarda Antioksidan bir madde olan Beta Karoten vardır. Beta Karoten sindirildiğinde A vitaminine dönüşür. Beta Karoten hücrelerin yaşlanmasını engelleyen, dolayısıyla sağlıklı ve elastik bir cilde sahip olmanızı sağlayıp, hastalıklara karşı koruyuculuğu olan güçlü bir antioksidandır. Bir adet havuçta günlük A vitamini ihtiyacınızın %200’ünü karşılayabilecek miktarda beta karoten bulunur. A Vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. A Vitamini ve Antioksidanlar cildi güneşin zararlarından korur,  cildi ve hücreleri canlı tutar. A Vitamini eksikliği cilt, saç ve tırnaklarda kuruluğa yol açar. Erken yaşta oluşan kırışıklıklara, akneye, kuru cilt tipine, ciltte renk değişikliklerine ve lekelere iyi gelir.

A vitamini aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar, böylece vücudu enfeksiyona karşı da korur. Karaciğerin vücuttan toksinleri atmasına yardımcı olur, karaciğer’deki safra ve yağı azaltır. Bağırsakları temizler ve sindirim sistemini hızlandırır. Çok az yağ ekleyip hafifçe pişirirseniz hem tadı hem faydası artacaktır, A Vitamini suda değil yağda çözünür.

Düzenli havuç tüketimi kolestorlü düşürmeye, içerisindeki Karotenoid ise kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada haftada 6 veya daha fazla havuç yiyenlerin, ayda bir veya daha az havuç yiyenlere göre felç geçirme riskinin daha az olduğu görülmüştür.

shutterstock_162331454

Havuç diş ve ağız sağlığında da önemli rol oynar. Diş plağını ve yemek artıklarını diş fırçası ve diş macunu gibi söküp atar. Diş etini harekete geçirir ve salya üretimini arttırır, bu da diş çürüğüne sebep olan ağızdaki zararlı bakterileri öldürür ve dişlerin çürümesini engeller. İçerisindeki mineraller dişleri hasara karşı güçlendirir. Salya miktarının artması gastrik ülseri ve sindirim düzensizliklerini de önler.

İçerdiği potasyum kan basıncını kontrol eder ve yüksek tansiyonla ilişkilendirilen sodyum oranını dengeler. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar, kemik sağlığınızı güçlendirip çatlaklara, kırılmalara ve yaşa bağlı kemik erimesine karşı koruma sağlar. Falcarinol adı verilen, bağırsak sağlığını güçlendiren ve kanserle savaşan bir madde içerir. Araştırmalar havucun akciğer, meme ve kolon kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Düzenli havuç tüketimi emziren annelerde sütün kalitesini arttırır. Vücudu arındırıp canlandıran Alkali elementler açısından da zengindir, vücudun Asit /Alkali oranını dengeler.

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın