• 15 Nisan, 2024

Ferahlatıcı Soğuk Çorbalar

tomato soup gazpacho with crackers and cucumberSıcaklar arttıkça sofralarımızdaki yemekler de değişiyor. Ağır yemekler hem hazırlama hem de tüketme açısından yaz sıcaklarına uygun değil. Çorba deyince aklımıza üstünde dumanlar tüten, doyurucu bir tabak geldiğinden yazın çorba içme düşüncesi pek de iştah açıcı görünmüyor. Ama hazırlaması pratik, sağlıklı ve lezzetli çorbalardan hava çok sıcak diye vazgeçmek zorunda değiliz. Doyurucu soğuk çorbalar sıcaklıklar yükseldikçe kolayca hazırlayabileceğiniz serin, hafif ve ferahlatıcı seçenekler. Mevsimin meyve, sebze veya yeşillikleriyle yüklü ve besleyici, aynı zamanda serinletici etkileriyle sıcakla savaşmak için birebir.

Size önereceğimiz bazı basit ve hızlı ipuçları ile tadına doyamadığınız mevsim ürünlerini kolayca ferahlatıcı soğuk çorbalara dönüştürebilirsiniz.

Gazpacho İspanyolların ünlü soğuk çorbasıdır. Çok farklı tarifler ile hazırlanabilir ama en popüleri Endülüs bölgesine ait domatesli Gazpacho’dur. Domates, soğan, kırmızı biber, salatalık, ekmek, bolca sarımsak, sirke, zeytinyağı ve tuzun bir araya gelerek oluşturduğu bu lezzet, karpuz, mısır ve hatta tropikal meyvelerle bile hazırlanabilir. Ajo Blanco adı verilen beyaz Gazpacho ise ekmek, badem, yeşil üzüm, salatalık, zeytinyağı ve sarımsağın bir araya gelmesiyle oluşur.

İspanyolların Gazpacho’su varsa bizim de Ayran aşımız var.

Ayran Aşı Anadolu’nun pek çok yerinde benzer şekillerde yapılan bir çorbadır. Bir kase buğdayı geceden ıslatıp, suyu koyulaşana dek iyice haşlayın. Ayrı bir kapta yoğun bir ayran hazırlayıp buğdayların haşlandığı suya yavaş yavaş ekleyin veya buğdayın suyunu yoğurtla çırpın. Kaynamadan ateşten alın, zeytinyağı, baharatlar ve taze nane veya dereotu ile lezzet katabilirsiniz. İstenirse rendelenmiş veya blenderdan geçirilmiş salatalık da eklenebilir. Su – yoğurt oranını arttırıp azaltarak çorbanın koyuluğunu sevdiğiniz şekilde ayarlayın ve soğutarak servis edin. Yoğurt çorbalarını buğday yerine arpa şehriye, nohut kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

Enginar, salatalık, avocado, turp, kuşkonmaz, kırmızı biber, domates, pırasa ve patates, havuç, pazı, rezene, taze bezelye, pancar gibi aklınıza gelebilecek her sebzeden lezzetli soğuk çorbalar hazırlanabilir.Seçenekler sınırsız, karpuz, kavun, ananas, çilek ve portakal gibi meyvelerle de farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Sebzeleri pişirdikten sonra meyveleri taze olarak blender ile püre haline getirerek hazırlayabilirsiniz. Blender ile elde edilen köpüklü doku hoş bir görüntü ve kıvam yaratıyor. Soğuk çorbalarınızı yaz aylarında bolca bulabileceğiniz taze otlar, baharatlar ve sirke, nar ekşisi gibi malzemeler ile tatlandırabilirsiniz.

Soğuk çorba tariflerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta un, tereyağı ve yumurta gibi ağır ve yoğunlaştırıcı malzemelerden uzak durmak. Sıcak çorbalara lezzet katan bu malzemeler soğukken pek de lezzetli olmayacaktır. Soğuk çorbalarda sebze suyu, su, su ve süt karışımı ve yoğurt kullanırsanız iyi sonuçlar alabilirsiniz, tavuk ve et suyu da kullanmayın.

Soğuk çorbalarınızı büyük kaseler ve dolu dolu tabaklar yerine daha ufak kaseler ve hatta kokteyl ve shot bardaklarında servis edebilirsiniz. Çorbalarınızı servis ederken taze otlar, limon veya salatalık dilimleriyle süsleyerek ferah ve çekici bir sunum yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın