• 15 Nisan, 2024

Dukan mı Karatay mı?

dukan-mi-karatay-mi

Bu Hafta Yarımada’nın Sesi Gazetesinde bir ilke imza atıyoruz. Prof. Dr. Canan Karatay’ın şu ana kadar hiçbir yerde yayınlanmayan Dukan Diyeti’yle ilgili görüşlerini ve her iki diyetin karşılaştırılmasını Sağlıklı Yaşıyoruz ekibi olarak ilk kez sizlerle paylaşıyoruz.

Sanırım bu paylaşımımız ulusal basında da ses getirecek.

“DUKAN diyetinin özeti ve neden sağlıklı değildir:

DUKAN ve KARATAY

  1. Dukan: Tam tahılları yasaklamakta,
  2. Karatay: Tahılların un ufak olmuş şeklini yasaklıyor. Kitaplarında kısır tarifi bile veriyor!
  3. Dukan: Baklagilleri, mercimek, fasulye en sağlıklı temel gıdaları yasaklamakta, Karatay düşük indekslidir, istediğiniz kadar yemelisiniz diyor.
  4. Karatay: Baklagillerin son derece sağlıklı olduğunu, kısıtlanmadan tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Baklagiller: Sağlıklı Bitkisel yağlar içerir, doğal protein içerir, doğal ve un ufak olmamış karbonhidrat içermektedir. Bu nedenle de kısıtlanması yanlıştır.
  5. Dukan: Her türlü ve tüm karbonhidratları yasaklamakta,
  6. Karatay: Doğal olan, rafine olmamış, işlem görmemiş karbonhidratları öneriyor. Sıvı şekerlerden, şekerli gazlı içeceklerden, daha doğrusu Früktoz yasaklıyor.
  7. Dukan: ‘Aspartame’ı ve diyet yazan içecek ve yiyecekler serbest!!! Hayat boyu!!!
  8. Karatay: Doğal olsun, olmasın her türlü sun’i tatlandırıcıları, diyet olan her türlü içecek ve yiyeceği tamamen yasaklıyor.
  9. Dukan: Salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlem görmüş ve toksik kimyasallar içeren tüm kırmızı etler serbest, hayat boyu. Kuzu eti yasak!!!
  10. Karatay: İşlem görmüş, pakete girmiş her türlü kırmızı eti,  koruyucu kimyasal maddeleri, kanser nedeni olduğu için, trans yağları içerdiği için kesinlikle yasaklıyor. Serbest çayırlarda, dolaşan küçükbaş hayvanların etleri, yağlarıyla birlikte tüketilmelidir.
  11. Dukan: Dört devreden oluşan Dukan diyeti, kısıtlamalar ve bilinçsiz önerilerle dolu. Herhangi bir devrede kilo verilince, bir gün için her şey yemek serbest oluyor, buna ödül adı veriliyor. Oysa insülin direnci gelişmiş olan kişilerde, tüm hormonal dengeler alt üst olmuştur. Karaciğer, pankreas, tiroitler, böbrek üstü bezleri yağ içindedir normal fonksiyonları bozulmuştur. Yani vücutta insülin direnci zaten uzun süreden vardır ve bu şekilde bir uygulama ile insülin direnci tekrar tekrar tetikleniyor. Tekrar kilo alınıyor sonuç olarak.
  12. Karatay: Karatay diyeti zaten bir diyet ya da rejim değil. Karatay sağlıklı kalmanın yollarını öneriyor, kronik hastalıkların genetik olmadığını, kronik hastalıklara yakalanmamızın mümkün olduğunu açıklıyor. Karatay şekerin en tatlı zehir olduğunu bildiriyor. Kronik, dejeneratif hastalıkların nedeni olarak: Aşırı şeker tüketilmesini, kan şeker ve insülin hormonun yükselmesini ve de aynı zamanda trans yağları gösteriyor. Kan şekeri-insülin-leptin ve diğer hormonlar ilişkisini düzeltmeye çalışıyor.
  13. Dukan: En son devre, yani hayat boyu uygulanacak devrede de, haftada yalnız bir gün, perşembe günleri, protein günü oluyor!!! O da yukarıda saydığımız zararlı proteinlerin tüketilmesi olarak öneriliyor. Oldukça yapay, zorlama bir uğraşı yani… Hayat boyu devam etmesi de zaten uygulanabilirliği açısından mümkün olmayan bir öneri, bence.
  14. Karatay: Yalnız beslenmenin, işe yaramadığını, bol bol su içilmesi gerektiğini, her gün muntazam bir şekilde açık havada yürümenin yararlarını, denizde mutlaka yüzülmesi gibi, yaşam biçimlerinin de sağlıklı kalmamız için şart olduğu bütün kitaplarında nedenleri bilimsel kaynaklara dayanarak açıklıyor.

SONUÇ:

Son zamanlarda, Karatay Diyeti ‘ne çakma Dukan diyen birçok kişi çıktı. Karatay Diyetinin özü, sağlıklı bilinçlenme önerileri ile doludur. Bir yaşam biçimidir. Dengeli olarak sağlıklı protein, sağlıklı doğal karbonhidrat ve doğal sağlıklı yağlar mutlaka yenilmelidir diyor.

Eski bir Çin atasözüne göre iyi hazırlanmış bir yemek tabağında dört önemli unsur bulunmalıdır:

1.Renkleriyle göze hitap edebilmelidir.

2.Nefis kokusuyla buruna hitap edebilmelidir.

3.Çıtır çıtır ses çıkararak kulağa hitap edebilmelidir.

4.Lezzeti ile damağa hitap edebilmelidir.

Karatay Diyeti ile Dukan arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır, şöyle ki yiyecek ve yemeklerimiz: 

  1. Doğal ve iyi kaliteli protein yenmelidir diyorum. Sağlıklı protein için, özgür tavuk yumurtası, normal yağlı peynir, kuzu veya dana eti, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt yenebilir.
  2. Faydalı karbonhidratlar yenmelidir diyorum. Sağlıklı karbonhidrat olarak baklagiller grubu yani fasulye, mercimek, barbunya, börülce veya kuruyemiş grubundan fındık, fıstık, ceviz ve badem, buğdayın kendisi ve bulgur tüketilebilir.
  3. Doğal ve temel yağları mutlaka yemeliyiz diyorum. Sağlıklı yağ olarak doğal köy tereyağı ve soğuk sıkım sızma zeytinyağı kullanılabilir. Omega-3 takviyesi alınabilir.
  4. Gerekli doğal vitaminleri almalıyız diyorum.
  5. Gerekli emilebilen mineralleri içermelidir diyorum. (Kalsiyum, demir vb gibi)
  6. Karatay D vitaminin hayati önemini de açıklıyor.

Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay Kalp ve İç Hatalıkları Uzmanı”

Kaynak:

Benzer Yazılar

1 Yorum

  1. Duygu
    Ekim 30, 2018 at 12:26 pm Cevapla

    Çok taraflı bir yazı olmuş. Karatay’dan para aldınız herhalde. Protein günü hayat boyu uygulanmaz demişsiniz ama siz hiç bir gün boyunca sırf protein yediniz mi? Zaten yeseydiniz gün boyunca acıkmadığınızı görür Dukan’ı bu kadar kötülemezdiniz.

Yorum Yapın