• 23 Aralık, 2024

Böğürtlenin Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Kansere Karşı Böğürtlen Tüketin…

Kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği belirtilen böğürtlenin faydaları oldukça çok. İşte içerisinde ‘Ellagic asit’ bulunan böğürtlenin faydalarını içeren haberin detayları.

İnsan sağlığı için oldukça önemli olan böğürtleni bol bol tüketmelisiniz. Yüksek tansiyon, ağrı, basur, bademcik iltihabına kadar iyi geldiği belirtilen böğürlenin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği ortaya çıktı. Gülgiller ailesinden olan böğürtlen meyvesinin dışında kökü ve yaprağıyla da şifa deposu. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, kansere karşı böğürtlen tüketilmesinin faydalı olacağını belirterek, “Yapılan araştırmalar böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koymuştur” dedi. Böğürtlende ‘ellagic asit’ bulunduğunu, yapılan araştırmaların bu asidin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr. Karadeniz, “Laboratuar ortamlarında yapılan çalışmalarda, kanserin başlangıcını ellagic asidin engellediği görülmüştür. İçeriğinde bol miktarda ellagic asit bulunan böğürtlen, bu nedenle kansere karşı birebir yararlıdır. Kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği araştırmalarla ortaya konulan böğürtlenin kansere karşı tüketilmesi faydalı olacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Karadeniz, böğürtlenin kanser ve tümörlerin yanı sıra vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen şişliklere, ağrılara, yüksek tansiyona, şekere, göğüs ve solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiğine işaret ederek, “Böğürtlen yaralara sürülürse yaranın iyileşmesini hızlandırır. Kabızlığa iyi gelir, insanları tok tuttuğu için Diyet listesinde yer alır. Böğürtlenin yaprakları kaynatılıp içilirse diş ve diş etlerine, kökleri kaynatılıp içilirse de böbreklerdeki taşların düşmesine yardımcı olur” şeklinde konuştu.
Karadeniz, organik asitler, mineraller ve vitaminler yönünden zengin olan böğürtlenin tüketiminin yaygınlaşmasının üretimin de yaygınlaşmasına yol açacağını kaydederek, özellikle Ordu’da yılda 4 ton böğürtlen üretilmesine, üreticilerin pazar sıkıntısı yaşamamalarına rağmen pek çok insanın böğürtlenin bir şifa kaynağı olduğunu bilmediğini vurguladı.

Böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyu ishallerde çok faydalıdır. Ancak böğürtlen suyu saklanamaz taze içmek gerekir. Saklanırsa sirkeleşir. Ağız yaralarında, gerek taze ve gerekse kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağı 1 litre suda haşlanırsa, bu çay ağız yaraları için çok faydalıdır. Kurutulmuş yapraklarından yapılan şurubunun kanı temizleyici etkisi de var. Bu şurup öksürüğü olanlara da iyi geliyor. Ayak yorgunluklarında, böğürtlenin sürgünleri ve kökleri 100 grama 1 litre su ölçüsüyle kaynatılırsa, ılıyınca ayak banyosu olarak kullanılabilir. Ayak yorgunluklarına çok iyi gelir.

Güzellik için, böğürtlen çiçekleri ise 50 grama bir 1 litre su ölçüsü ile kaynatıldığı zaman, elde edilecek bu şifalı su eller için çok iyi bir güzellik losyonudur. Her gün yenen bir avuç böğürtlen kanserden korur. Yapılan araştırmalar böğürtlenin, bünyesinde barındırdığı antioksidanların bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Kanı incelterek kan şekerini dengeleyen böğürtlen, diyabet rahatsızlıkları olan hastalar için önemli bir şifa kaynağı. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Böğürtlenden şurup ve reçel de yapılır. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır. Böğürtlen yaralara sürülürse iyileşmelerini kolaylaştırır. İyi bir antioksidandır. Vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. Tansiyonu düşürür ve bedeni güçlendirir. Olgun böğürtlen idrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir. Tok tutan bir meyve olan böğürtlen zayıflamak isteyenler için de bire bir…

Yaprağının Faydaları:

Ciltteki ağrı ve yangıları hafifletir, yara iyileştirici etkiler taşır; hafif yanıklara iyi gelir, hemoroitin tedavisinde etkili olur: Bu etkileri sağlamak için böğürtlenin körpe yaprakları ezilerek bir yara lapası hazırlanır. Bu lapa şikâyet edilen yerlere dıştan uygulanır.

Kökünün Faydaları:

Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür.Mesanedeki kumları döker. Kullanım Şekli ve Dozu : Yapraklardan 2 çorba kaşığı 0,5 litre kaynar su ile haşlanır, 1 saat demlendirilerek süzülür. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1′er çay bardağı içilir. Kıyılmış köklerden 1 çorba kaşığı aynı miktar suda 10 dakika kaynatılır aynı ölçüde kullanılır.

Böğürtlen Reçeli Tarifi: 

Malzemeler: 500 gr böğürtlen, 3 su bardağı toz şeker (530 gr), 3-4 damla limon suyu

Yapılışı: Böğürtlenleri yıkayın ve süzün. Orta boy bir tencereye şekerin yarısını dökün üzerine böğürtlenleri üzerine yayın. Kalan şekeri böğürtlenlerin üzerine dökün. 1 saat kadar böğürtlenlerin suyunu salması için şekerde bekletin. Ocağın orta gözüne tencereyi alın. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak 25 dakika kadar pişirin (Böğürtlenlerin ezilmemesi için tencereyi kulplarından tutup sallamanız da yeterli olacaktır.) Kıvam alan reçele limon suyunu ilave edin. Karıştırın ve 1-2 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Tencerede soğuttuktan sonra kavanoza alın ve kapağını sıkıca kapatın.

Böğürtlen Reçeli’ni hemen sepete at!

Kaynak: mynet.com

Benzer Yazılar

Yorum Yapın