• 24 Mart, 2024

Tatlı patates sırt inceltiyor!

Sırt bölgesi bir kadını en narin gösteren yerdir. Bele doğru ince bir kıvrılışla uzanışı gerek dar kıyafetlerde gerek yazın sahillerde dikkatleri üzerine çeker. Zor dönemlerden geçtiğimiz ve evde kaldığımız bu süreçte sırt bölgenizde yağlanma olması gayet muhtemel. Araştırmalar da bunu gösteriyor.

Harvard Üniversitesi’nde 2019 yılında yapılan bir çalışmada fiziksel olarak inaktif bir yaşam ve yoğun atıştırmalık tüketiminin sırt bölgesindeki yağlarda artışa sebep olduğu gösterilmiştir. Tabii ki bu durum da çözümsüz değildir. Sırt bölgesine özel yapacağımız egzersizler bizim baş yardımcımız olacak. Ama tek başına asla yeterli değil. Yani her zamanki gibi beslenme olmadan olmaz! Araştırdık, öğrendik: bize bu konuda tatlı patatesin desteği büyük. Nasıl mı? Hemen açıklayalım.

“Yavaş karbonhidrat” ifadesi, yağ yakımı söz konusu olduğunda konuşulması gereken konulardandır. Yavaş karbonhidratlar yavaşça sindirilir, bu da daha dolgun ve daha uzun enerjik hissetmenizi sağlar. Tatlı patatesler bunlardan biridir. Buradaki sihirli bileşenler arasında karotenoidler, kan şekeri seviyelerini stabilize eden antioksidanlar ve vücudunuzun kalorileri yağ olarak depolanmaktan ziyade enerjiye verimli bir şekilde dönüştürmesine yardımcı olan insülin direncini düşüren antioksidanlar bulunur. Vücudunuzun kalorileri yağ olarak depolamasının yerine enerjiye verimli bir şekilde dönüştürmesine yardımcı olur. Ve yüksek vitamin profili (A, C ve B6) size spor salonunda yakmak için daha fazla enerji verir.

Hal böyle olunca bu etkilerinden yararlanmak adına günlük beslenmemize neden tatlı patates eklemeyelim ki?

Tatlı Patates Salatası

1/2 tatlı patates

1 yemek kaşığı rende parmesan

1/2 demet maydanoz

1 orta boy kuru soğan

1 kırmızı biber ve yeşil biber

2 yemek kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı sirke, taneli hardal

Bir tutam tuz, kırmızı pul biber karabiber, nane, 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi.

Patatesi soyun ve küp şeklinde olacak şekilde doğrayın. Kırmızı ve yeşil biberi içlerini temizleyip, uzun uzun dilimleyin. Kuru soğanı piyazlık soğan şeklinde doğrayın. Bütün bu dilimlediğiniz malzemeyi yağlı kağıtla kapladığınız fırın tepsisine koyun. Üzerine bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin, biraz tuz serpin. 180 derecede, 20-25 dakika arasında pişmelerini sağlayın. Bu malzemeler fırında pişerken, maydanozu yıkayın, ince ince doğrayın, kuru soğan yerine 3-4 dal taze soğan kullanabilirsiniz. Taze soğan kullanıyorsanız onları da ince ince doğrayın. Bir salata kasesine doğradığınız maydanozu, soğanları koyun ve karıştırın. Fırından çıkan diğer malzemeleri soğuduktan sonra salata kasesinin içine alın, bir kaşık yardımıyla yavaşça karıştırın. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı taneli hardal, sirke ve baharatlarla hazırladığınız sosu kaşık yardımıyla her yerine ulaşacak şekilde dökün. Kabak çekirdeği içini serpiştirin, üzerine biraz parmesan peynir rendeleyerek süsleyin. Sağlıklı, besleyici ve vitamin deposu tatlı patatesle hazırlanmış salatamız hazır.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/diyetisyen-gamze-altinay/tatli-patates-sirt-inceltiyor-6549464

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın