• 24 Nisan, 2024

Süper Gıda Kinoa

Bir zamanlar “İnkalar’ın altını” olarak tanınan Kinoa, en az 6000 yıl öncesinden beri Güney Amerikalılar’ın sofralarında yer alıyordu. İnkalar Kinoa’ya “Ana Tohum” adını vermişler ve kutsal saymışlardır. Güney Amerika’da And dağlarının yüksek rakımlı yerlerinde yetiştirmişlerdir. Binlerce yıldır yerlilerin ana mahsulü olan Kinoa’yı, İspanyol istilacılar değerini bilmeden yerlilerin yetiştirmesini yasaklayarak neredeyse yeryüzünden siliyorlardı. 1980lerde iki Amerikalı Kinoa’yı yeniden keşfedip yetiştirmeye başlamışlar. 4

Kinoa sanıldığının aksine bir tahıl değil, ıspanak ve pancar’a benzer bir bitkinin tohumlarıdır. Kırmızı ve beyaz Kinoa arasında besin değeri olarak farklılık yoktur. Tahıl gibi pişirilir, tadı da benzerdir, bu yüzden sindirimi zor tahıllar yerine tüketmek için ideal bir bitkidir. Pirinç kullandığınız tariflerde rahatlıkla kullanabilirsiniz, pişirmesi kolaydır. Sıcak kış çorbalarına da, yaz salatalarına da lezzet katar.

Ovalayarak sudan geçirip acılığını aldığınız Kinoa’yı, en az 8 saat suda bekleterek sindirimi yavaşlatan Fitik asit’ten arındırmalısınız. Sonrasında pirinç gibi haşlayıp sotelenmiş et ve sebzelerle yemeklerinizde, çorbalarınızda, çiğ sebzeler ve yeşilliklere salatalarda veya kahvaltıda yulaf yerine tüketebilirsiniz veya mısır gibi patlatılabilir. Sindirimi kolay bir besin olduğundan akşam yemeklerinde tüketildiğinde iyi bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

6

Kinoa’nın süper gıda olarak adlandırılmasının sebebi amino asit, enzim, vitamin, mineral, lif, protein ve antioksidan açısından oldukça besleyici bir bitki olmasıdır. Tahıllara oranla çok daha fazla protein ve lif  içerir ve kalorisi çok düşüktür. Açlık hissini engellediğinden kilo vermek için ideal bir yiyecektir, hem tok tutar hem de sindirimi kolaydır. Bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besleyerek prebiyotik etkide bulunur. İçeriğindeki vitamin ve mineral gibi besin maddeleri yüksek düzeyde emilirken aynı zamanda kolayca sindirilir. Gluten içermediğinden gluten intoleransı olanların ve çölyak hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir yiyecektir.

Buğday, mısır, arpa gibi tahıllara oranla çok daha fazla Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Potasyum, Demir, Bakır, Manganez ve Çinko içerir. İçerdiği yüksek oranda Magnezyum kasları ve kan damarlarını rahatlatır, kardivasküler sağlığınızı korur, iyi bir uyku sağlar. Manganez ve Bakır vücudumuzun kanser ve diğer hastalıklardan kurtulmasına yardımcı olan antioksidanlardır. Demir ise beyin fonksiyonlarını arttırır ve vücudun gelişiminde önemli rol oynar.

Vücudumuzun ihtiyacı olan, kas oluşumunu ve sağlıklı kemik gelişimini destekleyen 9 Amino asitin tamamını içerir. Damar tıkanıklığı, meme kanseri, diabet ve insulin direncine karşı koruyucu ve tedavi edici faydaları vardır. Kan şekerinizi düzenler, enfeksiyonlara karşı etkilidir, kolestrolü düşürerek kalp sağlığınızı korur. İçerdiği yüksek miktarda Protein, kalsiyumun kemikler tarafından emilimini ve kolajen oluşumunu sağlar. Protein açısından zayıf Vegan ve Vejetaryen beslenme tarzını benimseyenler için harika ve doğal bir beslenme seçeneğidir.

5 Kardiyovasküler hastalıklara ve kansere karşı faydalı bir antioksidan olan Polifenol ile doku oluşumu ve tamirine yardımcı olan Lizin de içerisinde yüksek miktarlarda bulunur. Zengin lif içeriği ile safra kesesi taşlarının oluşumunu önler. A, B, C,D,E ve K vitaminleri bulunur. Özellikle yüksek miktarda içerdiği, B Vitamini ailesinden olan Riboflavin, migren ağrılarını engeller ve geçmesine yardımcı olur.

Dengeli beslenmek için Kinoa gibi çok sağlıklı besinleri bile her gün yemek yerine haftada bir kaç öğünde tüketmenin yeterli olduğunu, her besin grubundan farklı öğeleri dengeli bir biçimde tüketmeniz gerektiğini unutmayın. Daha önce Kinoa denemediyseniz Tazemasa’dan hemen siparişinizi verin.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın