• 24 Mart, 2024

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Glutensiz Diyete Önem Verin

glutensiz_diyet_mail

Diyetinizin çoğu doğal glütensiz yiyecekler ile dolu olmalıdır. Çölyak diyetinize glütensiz ekmek, çerezler, şekersiz bisküviler ve makarnalar eklemeyi deneyin. Her hastada aynı özelliklerin olduğu tipik bir çölyak hastası yoktur. Ancak genelinde gaz, şişkinlik ve kilo kaybı görülebilir.

Tahıllar

Buğday, arpa ve çavdardan kaçının. Kaliteli tahıllar kinoa, mısır veya patatese dayalı ekmekler, glütensiz yulaf, darı, pirinç ve kara buğday içermektedir.

Sebzeler

Bütün sebzeler doğal olarak glütensizdirler. Mineral açısından yüksek sebzeler kabak, yeşil fasulye, bezelye, marul, havuç, patlıcan, biber, soğan, brokoli, karnabahar ve patatestir.

Meyveler

Yeni meyveleri yiyip deneyerek diyetinize çeşitlilik ekleyin. Karpuz, kivi yıldız meyvesi, mango, klementine mandalinası, nar ve kavun gibi meyveler ekleyebilirsiniz.

Süt ürünleri

Kaliteli süt ürünleri sade süt,  peynir, yoğurt, ekşi krema ve lor peyniri içerir. Bazı yoğurtlar glüten içerikli katkılar içerebilir bu yüzden emin olabilmek için etiketlerini kontrol etmelisiniz ve eğer laktoz problemine sahipseniz süt ürünlerini denemek istersiniz fakat bu durum laktoza karşı dayanıksız insanlar için sorun oluşturabilir.

Fasulyeler

Fasulyelerin tadını çıkarın! Siyah fasulyeler, lacivert fasulyeler, barbunya, deniz börülcesi ve beyaz fasulyeler etiketlerini kontrol edip çorba üzerinde kullanabilirsiniz ve un katkı maddeleri için konserve fasulyeleri kullanın.

Balık

Yeniden balıkların üzerlerindeki etiketlere bakmanız gerekecektir. Kaçının. Tava balık filetosu hazırlarken ekmek kırıntılarından kalan beyaz unu kullanın.

Et

Sığır eti, tavuk, domuz ve hindi gibi çoğu et glütensiz olacaktırlar. Etlerin işlenme tabi tutulmuş olmasına dikkat edin. Sosislerde, sosisli sandviçlerde, öğlen yemeklerinde ve diğer paketlenmiş etlerde dolgu malzemelerinin buğday bazlı olduğunu anlamak için etiketlere dikkat edin.

Kaynak:

Glutensiz Yaşam İçin Uyulması Gereken Diyet Listesi

Benzer Yazılar

1 Yorum

  1. Kurumsal Ev Hanımı
    Kasım 24, 2016 at 8:07 am Cevapla

    Merhaba, ne guzel ozetlemissiniz. Bende gkutrnsiz besleniyorum ve blogumda sadece glutensiz ve sekersiz tarifler paylaşıyorum. Hatta dun katıldığım bir TV programını sadece glutensiz yasama ayırdık. Farkindalik cok önemli. Tesekkurler

Yorum Yapın