• 24 Nisan, 2024

Sağlık Deposu Yaz Meyveleri

Siz de yaz mevsimini leziz meyveleri için bekleyenlerden misiniz? Yaz meyveleri lezzetlerinin yanı sıra sağlığımız için de ne kadar faydalı olduklarını biliyor musunuz?  Kanser, kalp rahatsızlıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kilo kontrolü sağlamada ve vücudun toksinlerden arındırılmasında yaz meyveleri önemli bir rol oynar.shutterstock_90071506

Sağlıklı beslenmeye özen gösterenler veya zayıflamak isteyenler için işlenmiş şeker yerine taze meyve tüketmek çok önemlidir. Bu sıcak yaz günlerinde soğuk meyve suları veya lezzetli bir meyve salatası her ne kadar ferahlatıcı ve besleyici olsa da uzmanlar meyvedeki şekerin yüksekliği nedeniyle ve kesilip bekletildiğinde besleyici özelliklerini yüksek miktarda kaybettikleri için meyveleri taze tüketmemizi öneriyorlar. Fakat yüksek miktarda meyve tüketimi de kilo artışına neden olabilir, bu yüzden mutlaka kontrollü biçimde yemeliyiz. Bu etkilerini azaltmak için meyveleri yoğurt, süt, kuruyemiş veya tam tahıllı ürünlerle birlikte de yiyebilirsiniz.

Su tüketmekte zorlanıyorsanız, serinlemek için bolca tükettiğimiz zararlı gazlı, şekerli içecekler yerine, şekersiz meyve kompostoları tüketmek de iyi bir seçenektir. Tarçın, karanfil, vanilya gibi doğal tatlandırıcılar da ekleyebilirsiniz, bu şekilde hem tatlı ihtiyacınızı bastırır hem de vücudunuzun su ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Sıcak yaz günlerini ferahlatan bu rengarenk meyvelerin özelliklerine gelin yakından bakalım:

Çilek: C Vitamini deposudur, kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir. Bedenimizi enerjik tutar, kilo vermeye yardımcıdır. Koroner kalp hastalığı riskini azaltır, damar sertliğine, tansiyona, romatizmaya, eklem ağrılarına karşı etkilidir. Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ağız kokusunu giderir, diş etlerini güçlendirir, diş taşlarının oluşmasını engeller, cildi nemlendirir, esneklik ve tazelik verir, çilek ile yapılan yüz maskeleri cilt için oldukça faydalıdır.

Erik: Ekşiden tatlıya dönmeye başladıkça tükettiğimiz miktara da dikkat etmemiz gereken enfes bir meyve. Yüksek antioksidan özellikli bir besindir. A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri ve kalsiyum, sodyum, demir, potasyum ve magnezyum içerir. Östrojen seviyesini dengelediği için menopoz dönemindeki kadınlar için faydalıdır ve regl düzenleyici özelliği vardır. Sinir ve sindirim sistemlerini güçlendirir.

shutterstock_149187320Kiraz: Mevsimi geçmek üzere olsa da yeşil erik ve çilek ile beraber yazın habercisi olan kirazdan behsetmeden olmaz. Kiraz daha iyi bir uyku uyumamıza yardımcı olur. Vücudun doğal uyku döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan Melatonin’i içeren az sayıdaki yiyeceklerdendir.  A, B6, C, K vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor içerir.  Ağrı kesici, kansere karşı koruyucu, stresi azaltan, hafızayı güçlendiren, kolestrol ve kan basıncını düşüren etkileri vardır. İçeriğindeki mineraller sayesinde diş çürümesini engellemede yararlıdır. Sindirim sistemini düzenler, nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Kayısı: Taze kayısı demir, A ve C vitamini, Beta karoten, potasyum ve lif açısından zengindir. Kansızlık, demir eksikliği, akciğer kanseri, cilt hastalıkları, ateş, kulak ağrısı, hazımsızlık ve kabızlık gibi hastalıklara karşı tedavi edici özellikleri vardır. Düşük kalorili, düşük glisemik yüklü ve bol lifli olduğundan kilo vermek isteyenlerin tüketebileceği ideal meyvedir.  Cilt ve saç güzelliği için de oldukça faydalıdır.

Şeftali: Eğer hala tatile daha ince bir vücutla gitmeyi planlıyorsanız, şeftali düşük kalorili ve kilo vermeye yardımcı bir meyve olarak sofralarınıza girmeyi bekliyor. A ve C vitaminlerinin yanında, kayısı gibi Beta karoten, potasyum ve lif açısından zengin bir meyvedir. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucudur, yaşlanmayı geciktirir, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini çalıştırır, kolestrolü düşürür. Ayrıca magnezyum, çinko, fosfor, manganez, demir ve kalsiyum da içerir.

shutterstock_80437759Karpuz: Sahillerin, piknik ve mangal partilerinin olmazsa olmazıdır karpuz. Susuzluğu giderdiği gibi Beta karoten, demir, potasyum, A ve C Vitaminleri ve Likopen içerir. Beta karoten ve Likopen güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur. Çekirdeklerinin ve kabuğun altındaki beyaz bölümlerinin bile faydalı olduğu biliniyor. Düşük kalorili, lif açısından zengin ve yüksek miktarda su içeren bir meyve olsa da, glisemik yükü çok fazla olduğundan, içeriğindeki şeker kana hızla karışır, bu yüzden küçük miktarlarda ve yanında bir parça kepekli bisküvi veya peynir ile tüketilmesini tavsiye ederiz.

Kavun: Antioksidan özelliğinin yanı sıra endişe ve uykusuzluğa ayrıca bağırsak ve cilt kanserine karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bol miktarda su, A ve C vitaminleri, iyot ve krom gibi mineraller içerir. Taze olarak tüketildiğinde veya süt ile maskesi hazırlandığında cildi güzelleştirir.

Üzüm: Yüzlerce farklı çeşidi ve lezzeti ile bereketi çağrıştıran bir meyve.  Özellikle potasyum ve C vitamini deposudur. Bunların yanında B ve E vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum da içerir. Kan yapması en bilinen özelliğidir. Cildi güzelleştirir, beden ve zihin gücünü arttırır, böbreklerdeki kum ve taşların atılmasına yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düşürür, kalp atışını düzenler, karaciğeri temizler. Mide ülseri, gastrit, dalak rahatsızlıkları ve romatizmal hastalıklara karşı faydalıdır.

Yabanmersini: Kanserden kalp hastalıklarına pek çok hastalığa karşı vücudumuzu koruyan bu küçük mavi meyveleri yabana atmamak gerek. Diğer pek çok meyveden daha fazla antioksidan özelliği vardır.  Beynimizi güçlendirmek için yabanmersini tüketmek iyi bir seçenek. Özellikle yaşlanmaya bağlı hafıza kaybını önlemeye yardımcı olur. Gözlerimizi güçlendirir, kolestrolü düşürür, dengeli biçimde tüketildiğinde göbek çevresindeki yağlanmayı azaltmaya yardımcıdır, anti depresan özelliği de vardır.

Armut: Elma kadar popüler olmasa da, elmadan daha çok lif, neredeyse aynı miktarda C vitamini içeren bu meyvenin kabukları etli kısımlarına göre çok daha besleyicidir. A, C ve K vitaminleri, potasyum, bakır ve bor içerir. Damarları ve kalbi korur, yüksek tansiyona karşı etkilidir. Hamileler ve emzirenler için çok önemli bir madde olan Folik asit içerir. İçeriğindeki bor kemik erimesine karşı koruyucudur.

Dut : Kalsiyum, demir, B1, B2, B3 ve C vitamini deposudur. Kansızlığa, bademcik ve boğaz iltihaplarına, öksürüğe, hazımsızlığa karşı doğal bir ilaçtır. Karaciğer, mide ve bağırsağın düzenli çalışmasına yardım eder.

İncir:  Sinir sistemi sağlığı için faydalı B6 vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda potasyum ve lif oranları yüksektir, bu sayede sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler, kalp hastalıkları riskini azaltır ve vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın