• 15 Temmuz, 2024

Mevsimin Hazinesi; Çağla!

cagla

Badem ve kayısı çekirdeklerinin çiğ hâline, çağla adı verilmektedir. Çağla, son derece kısıtlı bir zaman aralığı içerisinde yetişen ve piyasaya sürülen adeta hazine gibi bir yiyecektir.

Hazine gibi dememizin sebebi, çağlanın o küçük hâline bakmadan sağlığımız adına vücudumuzda çok önemli işler başarması!

cagla-1

Diyet yapanlar, bağırsakları yavaş çalışanlar, safra taşı dertlileri ve kötü kolesterolden muzdaripler; yazımızdan çağlanın dertlerinize nasıl derman olacağının sırlarını öğrenecek ve tükenmeden bu hazine gibi yiyeceği mümkün olduğunca çok tüketmenin yollarını arayacaksınız.

Öncelikle çağla, diyet yapanların hem öğünlerde salatalara katarak hem de öğün aralarında atıştırmalık olarak kullanabilecekleri çok yönlü bir yiyecektir.

Çağlada, yüksek oranda lif bulunmaktadır; dolayısı ile çağla, glisemik indeksi düşük sağlıklı bir yiyecektir. Bu da şu anlama gelir, kan şekerimizi hızla yükseltip alçaltmaz, tam tersine dengeli bir etki yaratır ve bizi uzun süre tok tutar.

Yüksek lif içermesi sebebi ile çağla, bağırsaklar üzerinde probiyotik etki yaratmaktadır. Bu da bilhassa kabızlık sorunu yaşanlar için doğal bir tedavi yöntemidir.

Çağlanın içerisinde, tıpkı zeytinyağındaki gibi tekli yağ asitleri bulunmaktadır. Bu durum; kötü kolesterol olarak bilinen LDL oranının düşmesine, kalp ve damar sağlığımızın korunmasına önemli katkılarda bulunmaktadır.

cagla-3

Bu küçük ama mucizevî yiyecek içerisinde, ayrıca yüksek oranda kalsiyum bulunmaktadır. Şayet süt ve süt ürünlerinden hoşlanmıyorsanız, günlük yeterli oranda kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için çağla da tüketebilirsiniz.

Çağlada oldukça fazla bulunan bir diğer madde ise, magnezyumdur. Magnezyumun vücudumuza faydalarından biri, metabolizmamızın daha hızlı çalışmasını sağlamasıdır.

Neden çağlanın, tam bir rejim yiyeceği olduğunu şimdi daha iyi anladık sanırım.

Magnezyumun diğer önemli faydaları kanın oksijenlenme miktarını arttırması ve toplar ve atar damarların gelişmesine katkıda bulunmasıdır.

Dolayısı ile bol bol magnezyum içeren çağlayı tükettiğimizde, bu durum kalp ve damar sağlığımız açısından da olumlu bir etki yaratmaktadır.

Çağla içerisinde, yüksek oranda C ve E vitamini ile selenyum bulunmaktadır. Antioksidan açısından son derece zengin bir yiyecek olan çağlanın; bilhassa kanser hastalarınca her gün bir avuç tüketilmesi, yorgun düşmüş bağışıklık sistemlerini canlandırmak adına doktorlarca önerilmektedir.

Ayrıca çağlanın içerdiği C vitamini vücudumuzu iltihaplardan koruyacak, E vitamini ise cildimizin güzelleşmesine katkıda bulunacaktır.

Doğa ana aslında kocaman bir eczane dükkanı gibi değil mi, sevgili okuyucular?

Basit bir yiyecek gibi duran meyve, sebze ve yemişlerin aslında yakından incelediğimizde nelere kadir olduklarını daha iyi anlayabiliyoruz.

Hazır çağla mevsimindeyken Tazemasa’dan bu hazine gibi yiyeceğin siparişini verebilir ve çağlanın sağlığınıza katacağı bu önemli etkileri bizzat kendinize ve çevrenize yaşama şansı verebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın