• 15 Nisan, 2024

Kış Mevsiminin Goncası Brokolinin Faydaları

brokoli550X300_mail

Sözlüklere göre brokoli;

“Brokoli (Brassica oleracea Italica), Lahanagiller (Brassicaceae) familyasından,küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze”

Bize göre ise brokoli kış mevsiminin en güzel parçalarından bir tanesi, tam olarak goncasıdır. Her ne kadar haşlarken lahanagillerden olması nedeniyle kötü bir koku yaysa da şimdiye kadar herhangi bir brokoli yemeğinin kötü olduğu görüşmemiştir. Tamam, şaka yapıyoruz ancak brokoliyi sevin ya da sevmeyin brokolinin faydaları konusu sizi brokoliye aşık edecek türden. Kesinlikle buna inanıyor ve brokolinin yararlarını tek tek açıklıyoruz.

Sindirim sistemini korur ve güçlendirir: Brokoli, lifli yapısı sayesinde mide ve bağırsaklar tarafından en kolay şekilde sindirilebilen sebzelerden bir tanesidir. Bu nedenle diyet listelerinin içerisinde de mutlaka brokoli yer alır. Aynı zamanda günlük lif miktarının da %10’unu karşılar.

Kolesterolü dengeler: Brokoli kötü kolesterolü dengelemesi nedeniyle hem kolesterol hastalarına hem de kalp ve damar sorunu yaşayan hastalara iyi bir alternatiftir. İçerdiği B vitamini sayesinde damarları korur, damar yapısındaki bozulmaları engeller ve damarları besler.

Antioksidandır, detoks görevi görür: Sahip olduğu yüksek orandaki lif sayesinde vücutta antioksidan olarak görev alır. Detoks etkisi yaratan brokoli, bağırsaklarda biriken yemek artıklarının atılmasına yardımcı olur.

D Vitamini dostudur: Güneş ışığı ile birlikte aktif olan D vitaminlerinin aktif olmasına yardımcı olan bir diğer öğe ise brokolidir. İçerdiği A ve K vitaminleri D vitamini depolanmasında önemli bir rol oynar.

Oldukça hafiftir, diyet dostudur: Brokoli aynı zamanda diyet yapanların da dostudur çünkü kalori seviyesi o kadar düşüktür ki yüksek miktarlarda tükettiğinizde dahi lifli yapısı nedeniyle vücudunuzda suyun tutulmasını engelleyerek kilo almanızı engeller. 1 kase brokoli toplamda 90 kaloridir. Hesap oldukça basit 🙂

Son olarak brokoli; iltihapların kurumasına yardımcı olur, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, göz sağlığını destekler, kan şekerini dengeler, K vitamini sayesinde kemik sağlığına katkıda bulunur, alerji oluşumlarını engeller, tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı olur.

Hal böyleyken eve bir kilo brokoli alıp brokoli çorbası yapmadan olmaz, insan kendini affedemez.

Size şimdiden afiyet olsun.

Kaynak:

Kış Mevsiminin Goncası Brokolinin Faydaları

Benzer Yazılar

Yorum Yapın