• 14 Nisan, 2024

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Son dönemlerin deyim yerindeyse en “in” yiyeceklerinden biri kinoa. Özellikle sağlığına ve kilosuna dikkat edenlerin, sık sık salata tüketenlerin kısa sürede gözdesi olan kinoa bir o kadar da faydalı olmasıyla kalplerimizi kazanmış durumda.

Biz de bu yazıda sizin için hem kinoalı yemek tariflerine hem de kinoanın faydalarına yer vermek istedik.

Yüksek tansiyona iyi gelen, kansızlık çekenlerin yardımına koşan, gluten intoleransı yaşayanların derdine derman olan, alerjilere kalkan olan, cildi yıpranmalardan koruyan kinoa hatta NASA tarafından uzaya çıkarken yanınıza almanız gereken üç besinden biri olarak gösteriliyor.

Yenilebilir tohum yapıda olan ıspanak ve pancar gibi kök bitkilere familya olarak daha yakın olan kinoa, son yılların şifa kaynağı gözde yiyeceklerinden. Pirinç ya da bulgur gibi pişirilen kinoayı omletten salataya, dolma içlerinden çorbalara, hamur işlerine kadar geniş bir yelpazede tüketmek mümkün. Hatta 2013 yılının “Birleşmiş Milletler Bölge Ofisi” tarafından “kinoa yılı” ilan edildiğini unutmadan kinoanın kazanımlarına bir göz atalım:

Kinoa sporcular için tam bir protein kaynağıdır

Amino asitlerden oldukça zengin yapıda olan kinoa tohumları, diğer hayvansal kaynakların ve bakliyatların aksine daha sağlıklı bir tam protein kaynağı. 100 gram pişmiş halinde 4,4 gram protein barındıran kinoa için, protein ihtiva eden hayvansal gıda kaynakları kadar değerli diyebiliriz. Yüksek demir içeriği sayesinde kansızlığa iyi gelirken, hücrelere taşınan oksijen miktarında ciddi bir rol üstlenir.

Kinoa yüksek tansiyona iyi gelir, magnezyum deposudur

İyi bir magnezyum kaynağı olan kinoa tüketimi ile; yüksek tansiyondan, şiddetli adet sancılarına kadar birçok sağlık probleminin önüne geçmek mümkün. 100 gram pişmiş halinde 64 mg. magnezyum içermesi ile bu bakımdan bulunmaz bir kaynaktır.

Kinoa cildi korur, yaşlanmaya iyi gelir, antioksidan deposudur

İçerdiği enzimler, E, A, B6 gibi vitaminler sayesinde cildi yıpranmalara karşı koruyan kinoanın, yaşlanma karşıtı olduğunu söylemek de mümkün. İçerdiği kuersetin maddesi ile antioksidan olmasının yanı sıra, alerjilere karşı kalkan vazifesi görmektedir.

Kinoa, gıda intoleransı olanlar için ana besin kaynağıdır

Gluten hemen hemen tüm tahıllarda bulunan ve hamurun maya tutmasını sağlayan bir proteindir. Örneğin; çölyak hastaları glutene karşı alerjiktir. Bazı bünyeler, mayaya karşı duyarlıdır ve unlu mamüller tükettiklerinde hazım problemi yaşamaktadırlar. Gluten içermeyen kinoa, “çölyak hastaları”ve “glutensiz beslenen” kişiler için sağlıklı bir protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Aynı zamanda; vejeteryan ve vegan beslenen kişilerin magnezyum, vitamin, mineral ve protein açığını kapamaya yardımcı olur.

Kinoa zayıflamaya yardımcı olur, diyetlerin vazgeçilmezidir

“Kinoa ile zayıflanır mı” ya da “kinoa diyeti nedir” diye soranlara da kinoanın bir cevabı var elbette. Kinoalı tariflerimize geçmeden önce hemen ondan da bahsedelim.

Lifli yapısı ile uzun süreli tokluk hissi yaratan ve zayıflamaya yardımcı olan kinoa, bağırsak sağlığı için de yararlıdır. B grubu vitaminlerinden zengin içeriği ile metabolizmayı hızlandırarak, yediklerimizin enerjiye dönüşmesini kolaylaştırır. İçerdiği su miktarı nedeniyle, 100 gram pişmiş kinoa 120 kaloriyken aynı miktar da pişmemiş kinoanın kalorisi 370’e kadar çıkmaktadır. Diyet tariflerinizde kinoanın pişmiş halini kullanmanız yarattığı tokluk hissi ve kalori miktarıyla daha faydalı olacaktır.

Kinoa çeşitleri: Beyaz, siyah ve kırmızı kinoa

Besin değeri ve yaygın kullanımları açısından piyasada üç renk kinoa satılmaktadır. Pişirme işlemi sonrasında tohum şeklini muhafaza eden kırmızı kinoa, salata kullanımları için daha uygundur. Kabukları acı bir tat veren ve elle ovuşturulup, temizlendikten sonra kullanılan beyaz kinoa; kısır, dolma içi, pilav çeşitleri için idealdir. En yoğun aromaya sahip kinoa siyah renktedir ve piştikten sonra kırmızı kinoa gibi diri kalır.

Kinoa ve kinoalı ürünler şimdi tazemasa.com’da!

İncelemek için: https://www.tazemasa.com/Arama.aspx?1&kelime=kinoa

Kaynak:

https://yemek.com/kinoa-nedir-kinoali-yemek-tarifleri/#gref

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın