• 24 Nisan, 2024

Hayat İksiri Zeytinyağı

canstockphoto6016124 copy Meyvesi ve çekirdeğinden yağ, yaprağından ilaç üretilen, meyvesi ve yağı tüm dünya sofralarında bolca tüketilen Zeytin ağacı dayanıklılığın ve ölümsüzlüğün sembolüdür. İnsanların yetiştirdiği bilinen en eski ağaçlardandır. Anavatanı Anadolu olan Zeytin yaklaşık 6000 yıl önce zeytinyağı üretimi için tüm Akdeniz’e yayılmıştır.

Akdeniz beslenmesinde önemli yeri olan zeytin ve zeytinyağı kronik hastalık riskinin daha düşük olduğu sağlıklı bir yaşama işaret eder.  Balıkta ve bazı sebzelerde bulunan Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı olan bir diğer yağ çeşidi zeytinde bulunan tekli doymamış yağdır. Doymuş yağlar yerine tüketildiğinde kötü kolestrolü düşürür. Aynı şekilde yüksek tansiyon sorunu olanlarda tansiyonu düşürür. Diğer tedavilerinize devam ederken beslenmenizde sızma zeytinyağı kullanmaya başladığınızda  6 ay içinde gözle görülür şekilde düzelme yaşanır.canstockphoto19209946

Kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltır. Günde 54 gr (yaklaşık 4 yemek kaşığı) sızma zeytinyağı tüketenlerin, günde 7 gr veya daha az tüketenlere göre kalp krizi riskinin %82 azaldığı görülmüştür. Doymuş yağlar yerine günlük yaklaşık 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketmek kalp sağlığı için idealdir. Düzenli şekilde zeytinyağı kullananların felç geçirme riskinin de hiç kullanmayanlara göre %41 daha düşük olduğu görülmüştür. Kalbi koruyan oleik asit ve beyin için önemli polifenoller açısından zengindir, hergün bir kaç zeytin yemek hafızayı geliştirir.

Zeytinyağının içeriğindeki polifenoller güçlü antioksidanlar olup kolon kanserini önlemede yardımcı olabilirler. Vücuttaki enflamasyonu düşürür, antioksidan etkisi vardır, hücreleri korur ve hücrelerdeki hasarın tamir edilmesine yardımcı olur. Meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltır.

Zeytin ve zeytinyağı sindirim sisteminin iyi dostudur. Zeytinin mide asidini azaltarak gastrit ve ülsere karşı koruyucu özellikleri bulunduğu görülmüştür. Hazmı kolay oldugundan besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Kabızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sorunları, basur şikayetlerini giderir.  Safra kesesi ve dalakta taş oluşma riskini azaltır, sarılığa ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

Meyve ve sebzeler gibi zeytin de lif açısından zengindir. Besin değeri yüksektir, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot açısından zengindir. A, D, K ve özellikle E vitamini deposudur. Bu vitaminlerin çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı olur, yaşlılarda ise kemik erimesinin etkilerini azaltır. E vitamininin hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirdiği, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığı, cildi güzelleştirdiği ve saçlara parlak bir görünüm kazandırdığı da bilinir.canstockphoto16534869

Yemekten önce bir kaç zeytin yemek iştahı azaltır, içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri sindirimi yavaşlatır ve beynimize tokluk mesajı gönderen bir hormonu harekete geçirir. Zeytinyağı vücudumuzun yemekten sonra 5 saat süreyle yağ yakımını sağlayan bir kimyasal üretmesine de yardımcı olur.

Bilinen diğer faydalarına da kısaca değinelim: Sağlıklı bir bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Alzheimer gibi hastalıkların, tümörlerin, varisin, diş çürüklerinin etkilerini azaltır. Migren ağrıları ve romatoid artriti önlemede kullanılır. Diyabetlilerde seker seviyelerini düşürür, kansızlığa karşı koruyucudur. Doğurganlığı arttırıp üreme sistemimizi korumasının yanı sıra zeytinin Afrodizyak etkileri vardır.

Zeytinyağı kulak tıkanıklığı, kulak çınlaması, kulak ağrıları, yaralar, basit yanıklar, sedef hastalığı, hamileliğe bağlı çatlaklar ve güneş ışınlarının zararlarından korunmak için merhem olarak cilde uygulanabilir. Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde de zeytinyağı sürülür. Tahrişinle oluşan acı ve yanmayı gidericidir, cildi yumuşatır ve basit yaralanmalarda enfeksiyonlara karşı etkilidir.

İçeriğindeki oleik asit sağlıklı bir cilt için gereklidir, cildi olumsuz dış etkilere karşı koruduğu gibi kırışıklık oluşumunu yavaşlatır. Zeytinyağı şampuan ve sabunlarda da kullanılır, saç dökülmesini engeller, saçın daha çabuk uzamasını sağlarve kepeği engeller.

Zeytin yaprakları ve gövde kabuğu da çay yapılarak ateş düşürücü, idrar söktürücü ve iştah açıcı olarak kullanılır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın