Çocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe yönelmelerini yalnızca iyi eğitim almalarıyla sağlayamayız. Dengeli beslenme ve düzenli aktivite yapma konusunda her gün verdiğimiz yapıcı öğütler ve “evimizdeki beslenme düzeni” de en az dersleri –eğitimleri- kadar önemli. Yaşasın Hayat’ın sağlık uzmanlarından Dr. Evren Altınel bu konuda bakın neler anlatıyor…
Şüphesiz, sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması için evde de dikkat etmeniz noktalar var.
Düzenli beslenme alışkanlığının kolaylıkla kazandırılabileceği bu yaşlardan mutlaka faydalanmanı bir yolu da evdeki alışkanlıklarınızdır.
Düzenli ana öğünler ve ara öğünler acıkma saatlerinin de sizin tarafınızdan kontrolünü sağlar. Öğün saatleri atlandığında daha fazla abur cubur tüketir ve sofraya yarı tok olarak otururlar. Bu durum bir süre sonra alışkanlık halini aldığında günün büyük bir kısmını buzdolabı önünde geçirirken sofraya hiç uğramamaya başlarlar.
İlerleyen yaşamını da tehdit edecek olan “öğün atlama alışkanlığının” gelişmemesi için mutlaka kahvaltı yapmasını sağlayın. Sürekli besleyici özelliklerinden bahsettiğiniz besinleri sofrada beraber tüketmeye özen gösterin. Çocuklar aileleri ile yemek yediklerinde genellikle daha çeşitli ve besleyici yemekler yerler. Tatmadıkları besinleri sizinle beraber daha kolay tüketecekler. Ayrıca “aile sofraları”nın onların sadece bedenlerini değil, ruhlarını da besleyeceğini, aile içi bağları, insani yanları, aidiyet ve inançlarını da güçlendireceğini lütfen unutmayalım.
EN AZ GÜNDE BİR KEZ…
Günde en az bir öğünü ailenizle yemeye özen gösterin. Ailenin bir arada bulunmasının güç olduğu durumlarda bazı akşamları aile yemeği olarak kararlaştırabilirsiniz. Kendi besinlerini seçmelerine izin verin. Besin seçme şansı verildiğinde daha iyi yemek yerler. Bu nedenle sofrada seçim yapabileceği değişik ve besleyici besinleri seçme şansı verin.
Ana ve ara öğünlerde besin seçme şansı verildiğinde en sevdiği besinlerden birinin yanına tüketmeyi reddettiği bir besini siz de onunla beraber tüketerek yemesini teşvik edebilirsiniz. Bu yöntem öğünlerde bulunması gereken besin grupları hakkında zamanla onlara plan yapabilmeyi öğretecektir.
UNUTMAYIN
Ara öğünsüz olmaz
Ara öğünler ana öğün eksiklerini (süt- yoğurt, meyve gibi) tamamlayıcı yardımcı bir fırsat öğünü olarak görün. Sürekli olarak hareket eden aktif bir çocuğun ihtiyacı olan ve büyümesini sağlayan besinleri almasına yardımcı olacaktır. Ara öğün tüketen çocuklarının sofrada besin seçimleri de daha sağlıklı olacaktır. Çok aç olarak sofraya oturmadığı için ilerleyen yaşları da tehdit edecek bir davranış olan hızlı yemek yeme alışkanlığı gelişme riski de ortadan kalkacaktır.
KESİP SAKLAYIN
10 altın öneri!
- Çocuklarınızı sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi konusunda bilgilendirirken aşağıdaki önerileri uygulamasına yardımcı olabilirsiniz.
- Yediği yiyeceklerin çeşitli olmasını sağlayın. Tabağında en az üç farklı çeşit yiyecek (eti, yoğurdu ve sebzesi) var mı?
- Sebze ve meyve alışkanlığının gelişmesini ertelemeyin.
- Televizyon veya bilgisayar başında çok vakit geçiyorsa günün belli zamanlarında mutlaka bir aktivite (yürümek, bisiklete binmek, top oynamak, yüzmek gibi) yapmaya yönlendirin.
- Güne kahvaltıyla başlamanın faydalarını anlatırken siz de mutlaka onunla birlikte kahvaltı yapın.
- İçecekler konusunda sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı olun. (taze meyve suyu, ayran vb). Unutmayın evde tüketilen içecekler, alışkanlığının gelişmesinde önemli rol oynar.
- Bir öğünde tek bir yiyeceği aşırı miktarda yememesini sağlayın.
- Sağlıklı yiyeceklerin faydalarını öğretirken yazarak buzdolabına asın.
- Sağlıklı beslenmeyi ve aktif olmayı arkadaşlarıyla oynadığı bir oyun halinde eğlenceli hale getirin.
- Zararlı olduğunu söylediğiniz yiyeceklerin “neden zararlı” olduğunu sormasını sağlayın ve bilgilendirin.
- Acıktığı zaman paketli yiyecekler (bisküvi, çikolata, dondurma, gofret, kolalı içecekler) yerine meyve, süt, yoğurt, evde yapılmış kek, kurabiye yemesini önerin ve seçme şansı tanıyın.
DYT. NİLÜFER BAYRAM
YİYİN
Ceviz, badem ve fındığı önemseyin!
- Çocuklarınız için mükemmel atıştırmalıklardır. Tok tutarlar. Kilo kontrolüne destek olurlar.
- Kalp ve damar dostu besinlerdir.
- Omaga-3 kaynağı olarak damarları korurlar.
- Posa içerikleri zengindir, kabızlığı önlerler.
- E vitamininden zengin besinlerdir. Bu özellikleri nedeniyle damar dostu, antioksidan ve yaşlılık engelleyici gıdalardır.
- Kanda şeker, kolesterol dengesini desteklerler.
- Magnezyum kaynağıdırlar.
- Folik asit ve B vitaminlerinden zengindirler.
- Yüksek kalorili ve doymuş yağlardan zengin olmaları dışında son derce değerli vitamin ve mineral deposu kuruyemişlerdir. 100 gr fındık ve bademde 600, 100 gr cevizde 650 kalori vardır. Düzenli olarak günde 2-3 ceviz, 4-5 fındık ya da badem kullanmanız yeterli olacaktır.