Kolay gibi görünse de lezzetli ve başarılı bonfile pişirmenin de bazı sırları, püf noktaları vardır. Etin seçimi, dilimlenmesi, pişirme ısısı ve pişirme süresi sonucun iyi olması açısından önem taşır. Peki bonfile nasıl pişirilir? Bonfile, dana ve sığır gibi büyükbaş hayvanların sırt bölümünün iç kısmında, sokumla antrikot arasında, bir ucu ince, diğer ucu kalın olan bir et parçasıdır. Gerek lezzeti gerek görünümü itibariyle “etlerin kralı” olarak kabul edilen bonfileyi satın alırken yaklaşık 1 buçuk-2 kilogram gelen parçaların seçilmesi uygun olacaktır. Satın aldığınız bonfile parçasının hazırlık aşaması, eti kullanacağınız yemeğin başarılı sonuçlanması için önemlidir.
Hazırlanması
Büyük bir parça halinde satın aldığınız bonfilenin yağ ve sinirlerinden ayrıştırılması gerekir. Yağ ve sinirlerinden arındırılan bonfile, 200 gramlık parçalar halinde kesilmeli ardından her bir parça 1,5-2 cm olacak şekilde ezilmelidir. Bonfilenin ince olmaması önemlidir. Çünkü ince ezilmiş parçalar pişerken kurur ve lezzetsiz olur. Eğer satın aldığınız etler ince hazırlanmış olursa o zaman bunları ızgara olarak tüketmeniz, etin lezzetini koruması açısından önemlidir. Sığır etine oranla yağsız olan dana bonfileyi hazırlarken hafifçe yağlamak gerekebilir.
Bonfile yapmaya başlarken dinlenmiş ve oda sıcaklığınızdaki etlerin üzerine biraz zeytinyağı dökün. Üzerine karabiber serpiştirin. Fırça yardımıyla karabiber ve zeytinyağını iyice yayın. Üzerine hafiften tuz dökün, mümkünse kaya tuzu kullanın. Aynı işlemi etlerin ters tarafı için de uygulayın.
Pişirilmesi
Pişirme konusunda ise pişirme yöntemine göre etleri hazırlamakta fayda var. Bonfileler ince dilimlenirse tencerede soslu olarak pişirilebileceği gibi, tavada ızgarada olabilir ama mangal yapacaksanız daha kalın dilimletmeniz önerilmekte çünkü böylelikle suyunu kaybetmez. Eğer evde kalın bir parçayı pişirmek isterseniz döküm tava kullanın ve iki yüzünü kahverengi olana kadar kızartıktan sonra yaklaşık 140-160 derecelik fırında yaklaşık 5-10 dakika dinlendirin. Bütün olarak fırına verirseniz fırını önceden 230 dereceye ısıtın, bonfileleri koyduktan sonra ise 200 dereceye kısın 30 dakika sonra 160 dereceye indirip bir 30 dakika daha pişirin.
Bonfilenin Dünya Mutfaklarındaki Yeri
Bonfile, bütün olarak, dilimlenmeden fırında kızartılırsa “rozbif” adını alır. Bonfilenin dünya mutfaklarındaki yeri ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Örneğin bonfilenin kalın kısmı, biftek ve “chateaubriand” yapımında kullanılırken, ince olan kısmı doğrudan “fileto”, “tournedo” ve “fileminyum” hazırlanmasında kullanılır.
Kaynak:
Döküm Tava
Çok güzel açıklamışsınız gerçekten, teşekkürler ediyorum 🙂