• 24 Nisan, 2024

Bitki Çayları

bitki-caylari

Kilo kontrolü sağlamak ,sağlıklı yaşamak , anne sütünü artırmak, uyku düzenini sağlamak, stresi azaltmak ve daha pek çok nedenle içtiğimiz bitki çay çeşitlerinin gün geçtikçe önemi artmakta. Sağlıklı ,doğru hazırlanmış ve paketlenmiş bitki çaylarını tercih etmeyi unutmamalısınız. Bitkilerin öz maddelerinin daha kolay vücuda alınması için sağlıklı demleme yöntemi ile bitki çayınızı hazırlamalısınız. Böylece çayınızın tadı ve kokusu olması gerektiği gibi olacaktır.

SAĞLIKLI DEMLEME YÖNTEMİ ;

  • Çay suyunuzu önceden kaynatın.
  • Cam veya porselen demlikte bitki çayınızı hazırlayın.
  • Demliğe önce kaynamış suyu sonra bitki çayını ilave edin.
  • Aromasının ve tadının daha iyi olması için ağzı kapalı demlikte demleyin.
  • Demleme sırasında çayınızın soğumaması için havlu ile etrafını sarın.
  • Bitki çayınızı 5- 8 dakika arasında demlemelisiniz.
  • Baharat ve meyve çeşitlerini ilave etmek istiyorsanız fincana çayınızı koyduktan sonra ekleyin.

Bitki çay çeşitlerinin sağlığınızı olumsuz etkilememesi için ağzı açık , raf ömür ( son kullnam tarihi ) belli olmayan ve saklama koşulları uygun olmayan şekilde kavanozlarda bekletilen çayları tercih etmeyin. Son kullanma tarihi belli ,ışık ve nemden etkilenmeyecek şekilde paketlenmiş bitki çay çeşitlerini tercih edin. Bitkilerin ilaç yapımında kullanıldığını ve doğru miktarda tüketilmediğinde zehirleme ( toksik) etkisi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle aynı bitki çay çeşidini günde en fazla 2 fincan içmelisiniz. Sağlık risklerinize uygun bitki çay çeşitlerini öğrenmeli ve tercih etmelisiniz.

YEŞİL ÇAY

Yapısında bulunan kateşin adlı madde yağ yakımını- metabolizmayı hızlandırır ve anti –aging içeriği ile yaşlanmayı yavaşlatır. Yeşil çayı sağlıklı demleyerek hergün 2 fincan içmeniz sağlıklı beslenmenizi ve kilo kontrolü sağlamanıza destek olur.

PAPATYA

Anti stres etkisi ile sakinleşmeyi, kaygıyı azaltma ve uyku kalitesini artırma etkisi vardır. Özellikle günde 6 saatten az uyuyorsanız akşam yatmadan 2 saat önce 1 tatlı kaşığı bal ve tarçınla sağlıklı demleme yöntemini kullnarak hazırlayacağınız bitki çayı zinde kalmanıza yardımcı olacaktır.

IHLAMUR

Bahar yorgunluğu ve gribal enfeksiyon döneminde sıklıkla tercih ettiğimiz ıhlamur. Vücudun stres altında iken salgı bezlerini uyarma, sakinleştirme ve rahalatmak özelliği vardır. Her yemekten sonra 1-2 fincan tarçınlı ıhlamur çayı içmeniz sindirim sisteminizinde sağlıklı çalışmasını sağlar.

KEKİK

Kan şekerini düşürme ve solunum yollarını rahatlatma etkisi vardır. Aç iken tercih edilmemesi gerekir. Sağlıklı demleme yöntemi ile her gün 1 fincan içmeniz bağışıklığınızın artmasına yardımcı olur.

ADAÇAYI

Solunum yolu enfeksiyonlarında vücudun savunma sistemini güçlendirir. Limon ve 1 tatlı kaşığı bal ile içmeniz bahar yorgunluğunuzun azalmasını sağlar. Mide hastalıkları olanlar ve hamileler adaçayını tercih etmemelidir.

YASEMİN

Sindirim sistemini rahatlatma ve menstural ( adet ) ağrılarının azalmasını sağlama özelliği vardır. Yemeklerden sonra günde 2 fincan tercih edilmesi sakinleşmenizi ve rahatlamanızı sağlar.Yasemini yeşil çay veya papatya çayı ile birlikte demleyerek aromasını artırabilirsiniz.

DİYETİSYEN

TUĞÇE ALTAN BAHÇE

www.tugcealtanbahce.com

Benzer Yazılar

Yorum Yapın