• 24 Mart, 2024

Bir Fincan Bergamotlu Çay

bergamot-cay

Bir fincan bergamotlu çay içmenin kolesterol ilaçları kadar etkili olduğu bildirildi. İtalya’ da Calabria Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada bergamotta bulunan ve kısa adı HMGF olan hidroksi metil glutaril flavonon’ un LDL’ yi azalttığı ve HDL’ yi artırdığı tespit edildi. Kolesterol düşürücü ilaçlar olan statinlerin, kısa adı HMGR (3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase) olan enzimini bloke ederek kolesterol sentezini azalttıklarını hatırlatalım.

Journal of Functional Foods isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada bir grup fareye statinler sınıfından kolesterol düşürücü bir ilaç olan simvastatin, bir grup fareye ise bergamot ekstresi verildi.

Araştırmadan çıkan sonuçlar özetle şöyle:

BİR: Hem simvastatin hem GMGF total kolesterolü, trigliseritleri, LDL ve VLDL-kolesterolü azaltırken HDL-kolesterol sadece HMGF verilen farelerde arttı.

İKİ: HMGR, LDL-reseptör ve yağ asidi sentetaz (FASN) da belirgin derecede arttı.

ÜÇ: HMGF’ nin genotoksik etkileri görülmedi; sitotoksik etkileri sadece yüksek seviyelerde ortaya çıktı.

Araştırmacılar bu sonuçları, diyete eklenen HMGF’ nin yüksek kolesterol tedavisinde çok etkili olabileceği şeklinde yorumluyorlar.

Bergamot nedir?

Bergamot,  esas vatanı Bati Hindistan olan ortalama 4 metre boyunda, uzun ve koyu yeşil yaprakları olan bir ağaçtır.

Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir.

Türkiye’de yetiştiği yer Doğu Akdeniz’in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay).

Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamot esansı elde edilir; yeşilimtırak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır ve parfümeri sanayisinde kullanılır.

Usaresinden kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir.

Koku vermesi için bazen çaylara da karıştırılır. Çay sektöründe kullanılan aromasına Earl Grey aroması ismi de verilir. Ayrıca reçeli de yapılır.

Bergamot, geleneksel tıpta yara ve iltihap tedavisinde ve antiseptik olarak kullanılır.

Bergamot ismi Türkçe “Bey Armudu” sözcüğünün bozularak önce İtalyanca’ ya (Bergamotta) ardından da Fransızca’ ya (Bergamote) geçmesiyle oluşmuştur (2).

Gelelim neticeye

Kolesterol yüksekliğinin bir hastalık olmadığını, kolesterolü sentezini ilaçlarla azaltmanın kalp krizi ve felçleri önleyemeyeceğini, sağlık olmak ve kalp-damar hastalıklarından korunmanın “tek yolunun” sağlıklı yaşamak (basitçe, doğru beslenme, hareketlilik, sigara içmeme) olduğunu “ilaç firmalarının kucağında oturan modern tıp” da elbet bir gün kabul etmek zorunda kalacak.

Biz bergamotlu çayımızı içiyoruz, keyfimize bakıyoruz.

Birileri de hapı yutuyor, farkında değil.

KAYNAK

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın