Baharatlar yemeklerimizin en önemli çeşnileri. Baharatsız bir yemeğin lezzeti, kokusu, görünümü içaçıcı olmamakta. Baharat ya da otların kalitesi, türü ve tazeliği de yemeklerin tadını doğrudan etkilemekte.
Doğru şekilde saklanan baharatlar tazeliğinden, aroma ve kokusundan birşey kaybetmiyor. Baharatları saklama konusunda tavsiye edilen kimi yöntemler şöyle sıralanmakta:
*Işık ve ısıdan uzak tutulan ve oldukça sıkı kapatılmış kaplarda tutulan baharatlar daha uzun ömürlü olmakta.
*Baharat ve otlar tazeliklerini satın aldıktan itibaren yaklaşık bir yıl daha korurlar. Serin bir ortamda, ısı ve ışıktan uzak tutulursa bu süre daha da artacaktır. Eğer oda sıcaklığında saklanırsa tazelik 6 ay gibi dayanabilecektir.
*Baharat ve otları soba, radyatör gibi ısı kaynaklarına asla yakın tutmayın. Bu ömrünü kısaltacaktır.
*Eğer bir baharatın bozulduğunu anlamak istiyorsanız, koklayın. Hiç aroma kokusu gelmiyorsa bozulmuştur.
*Taze otları ve baharatları deepfrizde buz küpleri içinde dondurarak ya da kilitli poşetlere koyarak, haftalarca taze koruyabilirsiniz. Ayrıca tarihini üzerine yazarak baharat ve otları 1 yıl süresince tadını bozmadan koruyabilirsiniz.
*Nemin, ısının ve ışığın baharatların tazeliğini öldüreceğini unutmayalım. Çözüm olarak vakumlu kaplarda da uzun süre korumanız mümkün olacaktır.
*Sıcak zamanlarda baharatları özellikle acı kırmızı toz biber, köri tozunu buzdolabında saklayın.
*Baharat ve otları pencere gibi güneş ışıgı alan yerlerden, mutfakta pişirme yaptığınız alandan ve bulaşık makinesinden uzakta saklanmalıdır.
*Bütün olarak alınan bitki ve baharatların dayanma süresi ezilmiş veya öğütülmüş olanlardan daha fazladır. Bütün olarak alınıp öğütücüde ihtiyaca göre öğütülüp kullanılması tavsiye edilir.
Kaynak: