• 15 Nisan, 2024

Baharat Torbası Nedir, Nasıl Yapılır?

baharat_torbası_mailing-2

Baharat torbası, daha çok et sularında, çorbalar, tencere ve bazı fırın yemeklerinde tatlandırmak ya da kimi yemeklerdeki ağır et kokusunu bastırmak için hazırlanmış bir koku demeti ya da aroma paketidir. Tarife göre, pişirmenin belli bir anında yemeğe ilave edilir ve işlem bitince kaptan alınarak atılır.

Klasik bir baharat torbası taze ya da kuru bir defne yaprağı, kökleriyle birlikte birkaç dal maydanoz ve taze kekik dallarından oluşur. Ancak torba içinde bunlara ek olarak, dilediğiniz ot ve baharları da düşünebilirsiniz. Örneğin, pırasanın beyaz kısmı, kereviz dalları, hatta limon ve portakal kabukları bile bir baharat torbasında yer alabilir.

Baharat torbasında çeşitli otlar iri bir pırasanın içine yerleştirilebilir. Buna karşılık, istenirse, aynı otlar kereviz dallarıyla sarılarak da kullanılabilir. Baharat torbasının en çok tercih edilen hazırlanma yönteminde, otlar bir araya getirilip, düşmeyecek biçimde, uzun bir iple sıkıca bağlanır. Düğüm atıldıktan sonra ip kesilmeyip, torbanın konduğu kaptan dışarı taşacak biçimde sarkıtılır. Böylece kolayca kaptan alınıp atılabilir.

Örnek bir baharat torbası tarifi:

  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı fesleğen
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet defne yaprağı
  • 5 adet tane karabiber
  • 6 adet maydanoz sapı

Hazırlanışı:

Baharatlar, 10×10 cm. boyutunda kesilmiş tülbent içine konulur. Tülbent 4 köşesinden bir araya getirilip ve torba durumunda, boğumundan temiz bir iple sıkıca bağlanır. Hazırladığımız bu baharat torbası, pişirilen yemek tenceresi içine konulur. Yemek piştikten sonra baharat torbası hafif sıkılarak, bir daha kullanılmayacağı için atılır.

Kaynak:

Baharat Torbası Nedir, Nasıl Yapılır?

Benzer Yazılar

Yorum Yapın