• 24 Nisan, 2024

Antioksidan

Yeni haftanın ilk gününden kucak dolusu merhabalar. Bu hafta hepimizi çok yakından ilgilendiren, bedenimizin temizlenme ve yenilenme sürecinin baş rolü antioksidanlardan bahsetmek istiyoruz.
Antioksidanlardan kanımızdaki serbest radikallerin yarattığı oksidasyonu temizleyen kahramanlardır. Serbest radikaller, hücre enerji kaynağı mitokondrilerin şeker ve yağ yakımı sonucunda ortaya çıkan yan ürünler olarak başıboş şekilde kanımızda gezer ve oksidasyona yani bir tür paslanmaya yaşlanma sebep olurlar. İşte bu noktada antioksidanlar devreye girer ve bedenimizi bu reaksiyondan arındırır. Bağışıklığımızın güçlü ve hücrelerimiz sağlıklı ve genç kalabilmesi bu sürece bağlıdır.
Peki antoksidanları nasıl alabiliriz? Bir kısmı bedenimiz tarafından üretilebilirken bir kısmını beslenme ile almamız gerekir. Bitter çikolata, böğürtlen, çilek, pancar, enginar, ıspanak, nar, siyah üzüm, ceviz, kepekli tahıllar, kümes hayvanları ve balıkta yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır.
Tarım ilaçlarının hücre yapılarında oksidasyona neden olduğunu da göz önünde bulundurarak bu gıdaların organik olması faydalarının tam alınabilmesinde büyük fark yaratacaktır.
Herkese muhteşem bir hafta olsun!

Benzer Yazılar

Yorum Yapın