Avokado nedir sorusunun cevabını sizler için veriyoruz. Meksika mutfağına Azteklerden miras olarak geçen ve buradan da tüm dünyaya yayılan “guacamole”nin ana malzemesi avakado, yemeklere yaptığı lezzet katkısı kadar sağlımıza yarar sağlıyor.
Avokado, artık Meksika olarak bilinen bölgede 14’üncü ve 15’inci yüzyıllara kadar varlığını sürdürmüş kadim medeniyet Azteklerden beridir bilinen, Aztek mutfağında sıklıkla kullanılmış ve bunun doğal bir sonucu olarak Meksika mutfağı dahilinde de kendine yer bulabilmiş, özel bir meyvedir. İsmini, Aztek dilinde bu meyveyi adlandırmak için kullanılan“ahuacatl” kelimesinin fonetik çağrışımından almaktadır. Günümüzde, şeklinden ve deriye benzer yeşil kabuğundan dolayı halk arasında “timsah armudu” olarak da bilinmektedir.
Beslenme rejimleri, mısır ve fasulye ağırlıklı olan Aztekler, yağca çok zengin bu meyveyi taş havanlarda deniz tuzuyla birlikte ezerek ondan püre yaparlardı ki bugün Meksika mutfağı denince “fajitas”la birlikte ilk akla gelen yemeklerden olan “guacamole” de bu temel tarife yapılan sarımsak, “lime” gibi birkaç eklemeyle ortaya çıkmıştır.
Avokado, sadece lezzetli dip soslar ve salatalar yapılan bir meyve değil; aynı zamanda çok da besleyici ve sağlığa yararlı bir meyvedir. İçerisinde 20 kadar vitamin ve mineral barındırmaktadır. Örneğin, 100 gram avakadoda bir yetişkinin günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 26’sı, C vitamini ihtiyacının yüzde 17’si, B5 vitamininin yüzde 14’ü, B6 vitamininin yüzde 13’ü ve E vitamininin de yüzde 10’u bulunmaktadır. Yine 100 gram avakadoda 160 kalori, 2 gram protein ve 15 gram da sağlıklı yağlar vardır. Ayrıca, avakadoda kolesterol ve sodyum da bulunmaktadır.
Çoğumuz, potasyum kaynağı olarak muzu bilsek de asıl potasyum deposu, avokadodur. Kan basıncını düzenlemede çok yararlı olan potasyum ihtiyacımızın yüzde 14’ünü sadece 100 gram avakado yiyerek alabiliriz. Bu oran, aynı miktardaki muz için sadece yüzde 10’dur.
Avokado, yağlı bir meyve olabilir ama bu da sizi korkutmasın. Evet, belki avokadonun kalorisinin yüzde 77’si içerdiği yağlardan gelmektedir fakat avokadodaki yağlar, klasik yağ değil; oleik asittir. Oleik asit de zeytinyağında da bulunan, sağlıklı kabul edilen doymamış yağ asididir. Dolayısıyla avakadodan alınan yağlar, kalbe zarar vermez, iltihaplanmayı önler ve kansere karşı da yararlı etkileri bulunmaktadır.
Avokado, lifli yapısı sayesinde metabolizma sağlığına yararlı olurken kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Avakadonun yüzde 7’si liflerden oluşmaktadır. Yani, 100 gram avakado yediğinizde 7 gram lif almış oluyorsunuz ki bu da günlük ihtiyacınızın yüzde 27’sini karşılamaktadır. Bu mucize meyve, kolesterolü ve trigliserit seviyesini de düşürmekte; kireçlenmeyi de önlemektedir.
Özet olarak, gerçekten de sağlıklı bir meyve olan avakadoyu mutfağınızdan eksik etmemenizde fayda var: Salataya ekleyin, sandviçlerin arasına koyun, dip sos yapıp salatalık, havuç gibi sebzeleri batırın ya da kızarmış ekmeğin üzerine tereyağı yerine sürüp üzerine bal ekleyin. Avokado, öğünlerinize lezzet katmanın en sağlıklı yollarından biri; korkmadan tüketin!
Kaynak: